Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Οι 4 προτάσεις του κ. Καλαιτζάκη για τον Δήμο μας.

"Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη αδυναμία του κεντρικού κρατικού διοικητικού μηχανισμού στην χώρα μας στο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας
οργανωμένης κοινωνίας του μέσου επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναπόφευκτα το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης αυτής μετατοπίζεται στις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή τους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους. Για να μπορέσουν όμως οι Δήμοι να ανταποκριθούν πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες δυνατότητες και τις ανάλογες υποδομές. Η ανταπόκριση αυτή πρέπει να γίνει μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όχι μόνο στην οικονομία αλλά σε όλους τους τομείς. Δεν είναι το «δίκαιο» και το «σωστό» η και το «νόμιμο» πάντα αυτά που επικρατούν. Συνήθως επιβάλλονται οι λύσεις που προωθούν οργανωμένες ομάδες συμφερόντων , συντεχνίες και ομάδες πίεσης ακόμα και μέσα στην Δημόσια Διοίκηση.

1. Την δημιουργία με εθελούσια ένωση ενός νέου ισχυρού Δήμου Κισάμου με έδρα την πόλη της Κισάμου. Ο δήμος αυτός θα περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Κισάμου, Μηθύμνης και Ινναχωρίου. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν γεωγραφικά,, οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά η άλλης φύσεως δεδομένα τα οποία να διαφοροποιούν τον Δήμο Μηθύμνης από το Δήμο της Κισάμου. Η δημιουργία του δήμου αυτού, μάλιστα, μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πλέον αναιτιολόγητες ρυθμίσεις του πρώτου Καποδίστρια. Η συνένωση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στο νέο Δήμο που θα προκύψει, αφού μάλιστα η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει
ειδικά κίνητρα, για τον σκοπό αυτό, κυρίως οικονομικά, να οργανωθεί κατάλληλα και να αποκτήσει δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που σήμερα έχει.
2. Χρειάζεται μια νέα, ισχυρή, δημοτική αρχή. Η ισχύς αυτή της Δημοτικής αυτής Αρχής δεν θα προκύψει μόνο από την προσωπική αξία και ικανότητα του η της Δημάρχου και των συμβούλων αλλά κυρίως από την νομιμοποίηση και την αποδοχή που θα έχουν αυτοί από την τοπική κοινωνία. Πολύ περισσότερο, μάλιστα εφόσον η τοπική κοινωνία έχει πειστεί ότι οι επιλογές των προσώπων είναι έξω από κομματικούς σχεδιασμούς και μικροσυμφέροντα. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στην Κίσαμο την δημιουργία ενός κοινού ψηφοδελτίου με επικεφαλής άτομο ικανό για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του Δημάρχου, ευρέως αποδεκτό από την κοινωνία της Κισάμου και υποψήφιους συμβούλους καταξιωμένα στελέχη της τοπικής κοινωνίας. Σε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι
ουσιαστικά η έκφραση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας για μαζική συμμετοχή στα κοινά, συνεργασία των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και την ουσιαστική αναβάθμιση του Δήμου της Κισάμου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει με την πολιτική του ταυτότητα και ιδεολογία υπηρετώντας το κοινό και ενιαίο συμφέρον του Δήμου. Κατανοούμε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για την εφαρμογή της πρότασης όμως την καταθέτουμε, έγκαιρα, πολύ νωρίς, έτσι ώστε να μπορέσει η τοπική κοινωνία να την επεξεργασθεί και να μορφοποιηθούν καταστάσεις. Οι συνθήκες είναι ώριμες και στην πορεία του χρόνου θα διευκρινιστούν όλες οι παράμετροι του θέματος.
3. Απαραίτητη επίσης είναι η άτυπη προφανώς, δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας στήριξης των συμφερόντων του Δήμου Κισάμου, ενός «λόμπυ» δηλαδή. Κισαμίτες η γενικότερα άτομα που αγαπούν την Κίσαμο με καίριες θέσεις και επιρροή στην Δημόσια Διοίκηση και κάθε μορφής εξουσία, οικονομικοί παράγοντες καθώς και παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη θα πρέπει να είναι συντονισμένοι και σταθερά προσανατολισμένοι στην εξυπηρέτηση και προάσπιση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων του Δήμου Κισάμου.
4. Εξ ίσου απαραίτητη είναι και η ενεργοποίηση του συνόλου των δημοτών οι οποίοι με αυτογνωσία και επίγνωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους, παίρνοντας θέση στα προβλήματα που τους αφορούν, προτείνοντας λύσεις και συμβάλλοντας στην υλοποίηση τους θα συνεισφέρουν στην ομαλή και δημιουργική λειτουργία του Δήμου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: