Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ Η ΚΙΣΑΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

Το ζήτημα της αυτονομίας της Κισάμου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους,απασχόλησε κατά καιρούς διάφορους ερευνητές -I. Sanders,J Svoronos-Ν. Φαράκλας.
Σχετική σύγχυση είχε προκαλέσει, ως ένα βαθμό παλαιότερα η απόδοση απο τιν Σβωρόνο στην Κίσαμο ενός νομίσματος με κεφάλι Ερμή στον εμπροσθότυπο και δελφίνι στον οπισθότυπο, ( αυτό είναι σήμερα και το σήμα κατατεθέν της πόλης, το δελφίνι, και κοσμεί την ανατολική πλευρά του Δημαρχείου μας) με αποτέλεσμα κάποιοι να υποστηρίζουν την αυτονομία της. Ωστόσο ο κ. Σβωρόνος σε νεώτερη μελέτη του αμφισβήτησε την ορθότητα της ταύτισης του νομίσματος αυτού, που η αλήθεια είναι ότι άνηκε στην Τήνο. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι στα 20 και πλέον χρόνια σωστικών ανασκαφών, δεν έχει βρεθεί νόμισμα τέτοιου τύπου, ενώ αντιθέτως έχουν περισωθεί πάμπολλα νομίσματα Πολυρρηνίας, αλλά και άλλων Κρητικών πόλεων, συνηγορεί υπέρ της επικρατούσας άποψης, δηλαδή της διοικητικής εξάρτησης της Κισάμου από την τότε ισχυρή Πολυρρήνιας, της οποίας η επικράτεια καταλάμβανε μια ευρεία για την εποχή γεωραφική έκταση.
Εξάλλου σε παλαιότερο άρθρο μας http://sadentrepese.blogspot.com/2009/01/blog-post_7096.html οι συνοριακές διαφορές τα χρόνια αυτά στην περιοχή μας ήταν μεταξύ Φαλασάρνων και Πολυρρήνιας, δεν αναφέρεται η Κίσαμος πουθενά, στην επιγραφή της Τυλίφου του 3ου π.Χ αιώνα.

Από το ανάτυπο της κρητικής εστίας "Ψήφισμα προξενίας από την Κίσαμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: