Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΙΝΟΣ

Ο Κρίνος της θάλασσας είναι το μοναδικό φυτό του γένους του που υπάρχει στην Ελλάδα. Κάνει λευκά μεγάλα λουλούδια, με μακρύ σωλήνα και λεπτά τμήματα περιγονίου, ταινιοειδή. Κάνει επίσης μεγάλη και χοανοειδή παραστεφάνη που στην άκρη της έχει δώδεκα οδόντες, ανάμεσα στους οποίους φυτρώνουν οι στήμονες. Τα άνθη βγαίνουν πολλά μαζί στην κορυφή του ψηλού, ισχυρού και χωρίς φύλλα βλαστού. Τα φύλλα είναι μακριά ταινιοειδή και εμφανίζονται λίγο μετά την άνθηση. Ο βολβός του είναι πολύ μεγάλος και έχει διάμετρο μέχρι 10 εκ. Το θαυμάσιο αυτό λουλούδι με το μεθυστικό άρωμα κάνει την εμφάνιση του στις αμμώδεις παραλίες της Κισάμου κατά τον Αύγουστο με Σεπτέμβρη. Φαλάσαρνα Καστέλλι αλλά και Ελαφονήσι είναι τα μέρη που το συναντάμε. Η αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι με τους παραθεριστές προκαλεί προβλήματα στην επιβίωση του. Πάμπολλες φορές έχω τύχει να το ξεριζώνουν κάτι στρουμπουλές κυρίες με το συμπάθιο.

Οι κρίνοι αναπαράγονται με βολβό, οπότε αν κάποιος αποφασίσει, παρόλα αυτά να μαζέψει λουλούδια, ας μη τα ξεριζώσει, ώστε το φυτό να "ξαναπετάξει".. κι ας αποφύγει τα πολύ νεαρά φυτά, που τώρα σχηματίζουν κονδυλώματα..Αποτελούσε αγαπητό διακοσµητικό µοτίβο της Μινωικής τέχνης, ο θαλασσόκρινος ή ο Pancratium maritimum όπως είναι το επιστημονικό του όνομα και πασίγνωστος έγινε από τις τοιχογραφίες της υστεροκυκλαδικής Θήρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: