Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

2006 : "Επίθεση σε μετανάστες -καταγγέλθηκε- χθες τα ξημερώματα στο Καστέλι Κισάμου. Σύμφωνα με την καταγγελία μετανάστη, ομάδα 20 περίπου νεαρών, γύρω στη 1 τα ξημερώματα επιτέθηκε με πέτρες στο σπίτι στο οποίο μένουν Σουδανοί μετανάστες. "Έψαχναν μαύρους να χτυπήσουν", είπε ο μετανάστης, "χωρίς να εξηγήσουν τον λόγο". Η κατάσταση εκτονώθηκε με παρέμβαση της Αστυνομίας. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε ότι κάποιος άγνωστος έσπασε τον καθρέπτη αυτοκινήτου και στη συνέχεια οι νεαροί σύστησαν ομάδα με σκοπό να επιτεθούν στους έγχρωμους που ζουν στην περιοχή."
2008 : "Μόλις με ειδοποίησε ένας φίλος καταγωγής από το Σουδάν για ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα εχθές το βράδυ στην Kίσαμο: Μια ομάδα αλλοδαπών (16) από το Σουδάν που εργάζεται εποχιακά στο μάζεμα της ελιάς στο Καστέλι, με μισθό 10- 30 ευρώ τη μέρα και διαμονή σ' ένα άθλιο κτίριο, μαύρη εργασία φυσικά, εχθές τα μεσάνυχτα έπεσε θύμα μιας ομάδας Ελλήνων (20-25), ενδεχομένως μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, οι οποίοι εισέβαλαν στο χώρο όπου κοιμόντουσαν οι Σουδανοί και τους ξυλοκόπησε."
Αυτές ήταν οι δυο καταγγελίες που έγιναν ανώνυμα τα περασμένα χρόνια για την περιοχή μας, δημοσιεύτηκαν σε διάφορα blog και υιοθετήθηκαν από τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών. Φυσικά πολύ εύστοχα δεν τραβήξαμε το σχοινί των ανταπαντήσεων φέτος και ανεχτήκαμε τις κατηγορίες των φόρουμ -ταΐζοντας -ντύνοντας - προσφέροντας δουλειά σε πολλούς από αυτούς. Σήμερα, ακόμα και τώρα που δεν υπάρχουν πια δουλειές και οι ελιές σταμάτησαν, στην Κίσαμο διαμένουν σε άθλιες συνθήκες παραπάνω από 400 μετανάστες. 100 Σομαλοί και οι υπόλοιποι Ιρακινοί και Αφγανοί, Τυνήσιοι, Σύριοι κπλ. Η εκκλησία η οποία κατηγορήθηκε περισσότερο από όλους τους φορείς συνεχίζει το καθημερινό έργο της ταΐζοντας 70-80 από αυτούς, μάλιστα κατόρθωσε να ντύσει και να προσφέρει ρουχισμό στους περισσότερους, μιας και ο χειμώνας φέτος είναι πολύ βαρύς. 40 εισιτήρια προσέφερε και η ΑΝΕΚ με μεσολάβηση του κ. Καλαιτζάκη μέσω νομαρχίας, σε αυτούς που τα ζήτησαν για να φύγουν από την επαρχία μας και να ψάξουν καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα. Όμως η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.
Σε αυτό το σημείο αναρωτιέμαι, αλήθεια που είναι αυτές οι κοινωνικές μεταναστευτικές (υποστηρικτικές) ομάδες που τόσο εύκολα υιοθετούσαν τις παραπάνω ανώνυμες καταγγελίες εναντίον μας, γιατί αδιαφορούν σήμερα για την θλιβερή κατάσταση των μεταναστών, που είναι τώρα που χρειάζονται να βοηθήσουν ;
Και οι δυο καταγγελίες τελείωναν κάπως έτσι:
Καλούμε κάθε δημοκράτη να αντισταθεί, με κάθε τρόπο και να καταδικάσει τις – πρωτοφανείς για τον τόπο και την παράδοσή μας – άνανδρες και θρασύδειλες επιθέσεις και να σταθεί αλληλέγγυος στην πράξη, στους μετανάστες-συνανθρώπους μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο της κοινωνίας και η ασπίδα της ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού. Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.....
Άραγε σήμερα δυο χρόνια μετά ποιοι είναι οι δημοκράτες, ποιοι αντιστάθηκαν, ποιοι οι άνανδροι και ποιοι οι θρασύδειλοι; Γιατί δεν μας λέτε; Κρίμα που έτσι και αλλιώς σιωπάτε!!

Στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα καθημερινά έχει συσσίτιο για όλους αυτούς που δεν μπορούν να δουλέψουν, αν κάποιοι που μας διαβάζουν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα ή ένδυση είναι καλοδεχούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: