Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ELEONORA

Falco eleonorae
Η Ελεονόρα είναι να μικρό γεράκι, που το όνομά του το πήρε από την εθνική ηρωίδα της Σαρδηνίας, Eleonor των Arborea. Αυτό το είδος του γερακιού απαντάτε σε νησιά της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ζει και αναπαράγονται τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, συναντάτε ακόμα στις Καναρίους Νήσους, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, το Μαρόκο και την Αλγερία. Το πάρκο της Τήλου είναι η περιοχή αναπαραγωγής για το δέκα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού της Eleonoraς. Πενήντα Έξι ζεύγη του είδους ζoυν σ 'αυτό το νησί, σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα Natura- Φύση της Τήλου. H ελληνική ονομασία του είναι Μαυροπετρίτης και είναι ένα σκουρόχρωμο, μεσαίου μεγέθους μεταναστευτικό γεράκι με μακριές φτερούγες - 36-42 cm μήκος με εκπέτασμα πτέρυγας 87-104 εκατοστά- το οποίο εμφανίζεται στη Μεσόγειο τον Απρίλιο, επιστρέφοντας από τις περιοχές διαχείμασης του στην Ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα τη Μαδαγασκάρη. Ο Μαυροπετρίτης, τιμά με την παρουσία του και την Κρήτη, στη συστάδα των νησιών ‘Διονυσάδες’ έξω από την Σητεία, που τις έκανε διάσημες στους φυσιολάτρες και τους ειδικούς. Οι Διονυσάδες αποτελούνται από τα νησιά, Δραγονάδα, Γιανυσάδα, Παξιμάδα και Παξιμαδάκι, και σε αυτές μένει μεγάλος αριθμός γερακιών. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε μόνο ενοικιάζοντας πλοιάριο, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά δρομολόγια. Ο λόγος είναι ότι δεν συνιστάται η αποβίβαση πάνω στα νησάκια λόγω των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που αναπτύσσονται σε αυτά. Συγκεκριμένα, εδώ έχουν καταγραφεί πολλά ενδημικά είδη φυτών και η παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Διονυσάδες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura και προστατεύονται από τυχόν επεμβάσεις.
Υ.Σ. Χμ......Το ίδιο συμβαίνει και στην Γραμβούσα μας. Για να μην χαλάσουμε το οικοσύστημα αποβιβάζομαι καθημερινά 1500 τουρίστες. Εύγε μας!!!!
Περισσότερα στις : http://www.crete-today.com/sightsgr/dionisades.php και http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/gr/mavropetritis/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: