Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2016

Αντιπαραθέσεις και παραλήψεις σε βάρος της παραγωγής!
Για άλλη μια χρονιά συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις ‘εντυπώσεων’ για τη δακοκτονία αντί της έγκαιρης και σωστής υλοποίησή της. ‘Κόπτονται’ για το κυριότερο προϊόν του νομού, το ελαιόλαδο, γνωρίζουν τα προβλήματα και τις λύσεις που εφαρμόζονται αλλού με απόλυτη επιτυχία, αλλά δεν κάνουν το επόμενο βήμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Κάποιοι λόγω μη προσαρμογής στις σύγχρονες διαδικασίες υποβολής, άλλοι λόγω καθυστερήσεων ή παραλήψεων στην διεκπεραίωση και άλλοι λόγω της λογικής ‘πονάει μάτι, βγάζει μάτι’. Αντί με το τέλος της δακοκτονίας να φροντίσουμε να οργανώσουμε σωστά την επόμενη εφαρμογή της ή να εφαρμόσουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, φτάνουμε στο ‘και πέντε’ αναζητώντας ενόχους για τα προβλήματα. Πέρυσι ήταν οι μειωμένες πιστώσεις, φέτος είναι αυξημένες, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Θύματα οι ελαιοπαραγωγοί και η ποιότητα του ελαιολάδου.
Και βέβαια οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων δεν πρέπει να είναι εργολάβοι. Είναι όμως η μέχρι σήμερα η εφαρμοζόμενη πρακτική. Μέχρι να προτείνουν μια εναλλακτική λύση πρέπει να αναλαμβάνουν τη δακοκτονία βελτιώνοντας την εφαρμογή της. Και η απόφαση της Κ.Ε.ΔΗ.Κ. ήταν λάθος, δεν ήταν πράξη ευθύνης. Άφησε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής (Δ. Μυθήμνης, Δ. Ιναχωρίου) στην ατομική πρωτοβουλία των αγροτών, χωρίς την απαιτούμενη προεργασία και καθοδήγηση. Το αποτέλεσμα θα το δούμε τον Νοέμβριο. Όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά κυρίως στην ποιότητα και το περιβάλλον.
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: