Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ

"Όταν διψά η αυλή σου, έξω νερό μη χύνεις" μου είπε ένας φίλος που δεν ήθελε δημόσια να σχολιάσει μια ανάρτησή μου σχετικά με την υποβολή πρότασης για προβολή των ελαιοκομικών προϊόντων με φορείς εκτός του Δ. Κισάμου. Και η απάντησή μου ήταν ότι "δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο". Και εξηγούμε. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2013 με την προηγούμενη δημοτική αρχή για την οργάνωση "Γιορτής ελιάς και λαδιού" στα πλαίσια του Αγροτικού Αυγούστου με συγχρηματοδότηση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ). Δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική και η εκδήλωση έγινε από την Κ.Ε.ΔΗ. Πλατανιά στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τον Αύγουστο του 2013. 
Από το Δεκέμβριο του 2015, που προκηρύχτηκε το πρόγραμμα από το ΔΣΕ ενημέρωσα το Δήμο για την πρόθεσή μου να ετοιμάσω μια πρόταση αφιλοκερδώς για την προβολή του λαδιού και της τοπικής γαστρονομίας στο ΔΣΕ με συν- χρηματοδότηση μέχρι 10.000 €. Η πραγματική συμμετοχή σε χρήμα του Δήμου θα ήταν σχεδόν μηδενική, αφού θα αξιοποιούσαμε τις δαπάνες που γίνονται για το ΄Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας’. Αν και η απάντηση ήταν θετική και έγινε γραπτή ενημέρωση στις 19/1/2016 καμιά πρωτοβουλία μέχρι την ημερομηνία υποβολής (4/2/2016). Επιμένοντας στην προσπάθεια τους ενημέρωσα για μια 2η ευκαιρία που έδινε το ΔΣΕ για χρηματοδότηση μέχρι 5.000 €. Έγιναν 2 συναντήσεις στο Δήμο με αναλυτική ενημέρωση και συμφωνήθηκαν τα ποσά και ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου στις 31/3/2016. Στις 5/4/2016 απέστειλα την πρόταση έτοιμη για υποβολή με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Περιελάμβανε ένα 3ήμερο εκδηλώσεων με ημερίδα για ποιότητα ελαιολάδου, τυποποίηση και προώθηση, οργανοληπτική αξιολόγηση, γευσιγνωσία από το κοινό, έκθεση με τυποποιημένα ελαιόλαδα της περιοχής, παρασκευή τοπικών φαγητών από διακεκριμένους αρχιμαγείρους, διαγωνισμό μαγειρικής, έκθεση μαθητικής ζωγραφικής με θέμα την ελιά και το λάδι και εκτύπωση φυλλαδίων για προβολή των ελαιοκομικών προϊόντων και τοπικών συνταγών μαγειρικής με ελαιόλαδο. Στις 28/4/2016 σε μια τυχαία συνάντηση ενημερώθηκα ότι τελικά η πρόταση δεν θα υποβληθεί για λόγους ….. γραφειοκρατίας. Τέτοιες προτάσεις υλοποίησε με επιτυχία οι Δήμοι Πλατανιά (3 φορές), Αγρινίου, Ζακύνθου, Παξών, Αγ. Νικολάου, η ΠΕ. Χαλκιδικής, Έβρου, κλπ. 
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: