Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Επειδή κάποια πράγματα πρέπει να μένουν .....
Το Δ .Σ του δήμου Κισάμου γνωμοδοτεί αρνητικά και στα εννέα (9) αιτήματα της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Β.Ε.Ε. και εγκρίνει ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω κείµενο γνωμοδότησης του Δήµου Κισάμου προς την Υπηρεσία του Τµήµατος Φυσικών Πόρων, ∆ιεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Κρήτης σχετικά µε τα ως άνω αιτήματα:
 
«Η µελέτη ΣΧΟΟΑΠ ∆.Ε. Ιναχωρίου, προσδιορίζει την περιοχή την οποία αφορούν τα υπό εξέταση αιτήματα ως Π.Ε.Π. 4- Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Συγκεκριμένα, στην υπό θεσμοθέτηση μελέτη ΣΧΟΟΑΠ, αναφέρεται: Πρόκειται για χερσαίες περιοχές, µε ιδιαίτερη αισθητική και περιβαλλοντική αξία που µπορούν να αποτελέσουν αντικείµενα προστασίας και διατήρησης λόγω της οικολογικής γεωµορφολογικής, και αισθητικής σηµασίας τους. Βασικά στοιχεία των περιοχών αυτών είναι το αισθητικό κάλος, το φυσικό περιβάλλον, τα θρησκευτικά στοιχεία (εκκλησίες), οι αναβαθµίδες, οι αγροτικές καλλιέργειες (παλαιοί ελαιώνες), τα µονοπάτια (Ε4). Σηµαντικό κριτήριο αισθητικής προστασίας των περιοχών αυτών αποτελεί η γωνία θέασης τους από τον οπτικό ορίζοντα ενός παρατηρητή, σε ότι αφορά το ποσοστό κάλυψης τους από δυσµενείς αισθητικά παρεµβάσεις. Οι περιοχές ειδικής προστασίας τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους των οποίων οι συντεταγµένες αναφέρονται σε παράρτηµα είναι οι παρακάτω: 
1. ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΜΠΟΥ ΚΟΡΥΦΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ (Τ1) 
2. ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝ. ΛΙΜΝΟ∆ΕΞΑΜΕΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ (Τ2) 
3. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΛΕΝΤΟΣ (Τ3) 
4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ (Τ4) 
5. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΟΥΤΟΥΛΟΣ (Τ5) 
6. ΝΕΡΑΙ∆ΟΣΠΗΛΙΟΣ (Τ6) 
7. ΛΟΦΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ . (Τ7). 
Ενέργειες ή δραστηριότητες που µπορούν να επιφέρουν καταστροφή, φθορά ή αλλοίωση των προστατευόµενων φυσικών σχηµατισµών, των προστατευόµενων τοπίων ή στοιχείων του τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους απαγορεύονται. Στις ζώνες προστασίας τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (άρθρο 19 δόµηση, επιτρέπεται µόνο (α) η χρήση «αναψυκτήρια» της κατηγορίας χρήσεων γης «Ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο» (άρθρο 9 του Π.∆. 23-02-1987 (ΦΕΚ 166 ∆) «Κατηγορίες και περιεχόµενο χρήσεων γης»). Το µέγιστο εµβαδόν των κτισµάτων που προσµετρώνται στον συντελεστή δόµησης να µην υπερβαίνει τα 50 µ2. (Επιτρεπόµενα υλικά φέρουσας κατασκευής «ξύλο - πέτρα»). (β) Ορειβατικά καταφύγια (γ) Πινακίδες σήµανσης, Σταθµοί ενηµέρωσης, Παρατηρητήρια. Επιτρέπεται η διέλευση δικτύων Ο.Κ.Ω,, µικρές υδατοδεξαµενές και αντλιοστάσια, καθώς και η κατασκευή νέων µονοπατιών και έργων δασικής αναψυχής. Η κατασκευή των έργων αυτών θα επιτρέπονται µόνο µετά από περιβαλλοντική µελέτη µε ειδικούς όρους για τον τρόπο κατασκευής των και χωρίς να απαιτείται η διάνοιξη νέων οδών. Επιτρέπεται η λειτουργία υφιστάµενων αντλητικών εγκαταστάσεων και φρεατίων. Τα υπάρχοντα µονοπάτια θα είναι προσβάσιµα στους περιπατητές, θα διατηρούνται και θα επισκευάζονται µε παραδοσιακό τρόπο. Οι διαµορφώσεις των µονοπατιών αυτών, οι αναβαθµοί και οι συµπαγείς περιφράξεις θα κατασκευάζονται από τοπική πέτρα, και οι πρόχειρες περιφράξεις από συρµατόπλεγµα ή πλέγµα µε πασσάλους ή µε φυσικούς φράκτες που είναι και το πλέον επιθυµητό . ∆εν επιτρέπεται η δόµηση σε απόσταση µικρότερη των 30 µέτρων από το άνω χείλος των πρανών των φαραγγιών για την διατήρηση της κορυφογραµµής. Δεν επιτρέπεται η εξορυκτική δραστηριότητα. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή θερµοκηπίων. Δεν επιτρέπεται η δηµιουργία χώρων διάθεσης απορριµµάτων οποιασδήποτε µορφής. Δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων οδών. Όλες οι παραπάνω δεσµεύσεις εναρµονίζονται µε το άρθρο 3 του Περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου όπου αναφέρονται: «Η ολοκληρωµένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών στην προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης Προϋποθέτει τον εξειδικευµένο φυσικό χωροταξικό σχεδιασµό του συνόλου των παράκτιων περιοχών µε σαφή κατεύθυνση την καταλληλότητα και τη συµβατότητα των χρήσεων που θα προταθούν µε την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος [σελ. 97 έως 98 Β2 φάσης µελέτης ΣΧΟΑΑΠ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ)]. Κατά συνέπεια, η υπό θεσµοθέτηση µελέτη ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου δεν επιτρέπει την εξόρυξη του ορυκτού του γύψου του Προφήτη Ηλία Στοµίου Βάθης Ιναχωρίου αλλά όλως αντιθέτως χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως «Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» απαγορεύει κάθε ενέργεια ή δραστηριότητα που µπορεί να επιφέρει καταστροφή, φθορά ή αλλοίωση του προστατευόµενου φυσικού σχηµατισµού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: