Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΩΜΑΤΑΡΧΗ

Στο 2ο χιλ. της παλαιάς Εθνικής οδού Κισάμου-Χανίων (και 40ο από Χανιά προς Κίσαμο) πριν το χωριό Κουρφαλώνας υπάρχει μια στροφή που είχα ακούσει προ τριακονταετίας να την αποκαλούν " η στροφή του Νωματάρχη". Μου είχαν πει τότε ότι περίπου το έτος 1976, στη στροφή εκείνη είχε συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο μια δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας Αγροφύλακας με συνεπιβάτη έναν Ενωμοτάρχη που υπηρετούσε στο Σταθμό Γραμβούσας εξετράπη από το δρόμο με αποτέλεσμα το θάνατο του Ενωμοτάρχη. Στο σημείο εκείνο έχει τοποθετηθεί ένα μεταλλικό εικονοστάσι το οποίο προ ετών αντικαταστάθηκε με τσιμεντένιο. Περνώντας από το σημείο εκείνο το Σάββατο 19-3 διέκρινα ότι μέσα στο εικονοστάσι υπήρχε η φωτογραφία του Ενωμοτάρχη που σκοτώθηκε, την οποία και φωτογράφισα. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
Πρόκειται Μανουσάκη Αθανάσιο του Σταύρου 25-28 ετών, ο οποίος ήταν από κάποιο χωριό της Σητείας και υπηρετούσε ως Διοικητής στο  Σταθμό Χωροφυλακής Γραμβούσας. Τότε με πρωτοβουλία της πρεσβυτέρα του Πλατάνου πολύς κόσμος από την περιοχή πήγαν με λεωφορεία στην κηδεία του. Όμως οι συγγενείς του θανόντα Ενωμοτάρχη υποψιάζονταν ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για εγκληματική ενέργεια, λόγω και της ιδιότητας του συγγενή τους, οπότε συντοπίτες μας με επικεφαλής κάποιο αξιόλογο άτομο από την περιοχή μας, πήγαν στον τόπο καταγωγής του Ενωμοτάρχη, στην περιοχή της Σητείας όπου έδωσαν εξηγήσεις για το δυστύχημα. 
Το θέμα μετά τις εξηγήσεις θεωρήθηκε λήξαν και επισφραγίσθηκε με κουμπαριά (συντεκνιά) που ακολούθησε  με συγγενή του Ενωμοτάρχη. (Ο μεσολαβητής βάπτισε το παιδί της αδελφής του Ενωμοτάρχη).
Σπανουδάκης Μανώλης.

Από μήνυμα που πήρα επώνυμο ο άτυχος νωματάρχης είχε πετύχει στην νομική σχολή ταυτόχρονα και ήταν έτοιμος να παραιτηθεί για να πάει να σπουδάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: