Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ 1922

Από το μπλοκ του φίλου Κωστή Χατζηκοκκολάκη και σε απόκομμα εφημερίδας "Νέα Έρευνα" που έβγαινε στα Χανιά το 1922 ανακαλύπτουμε οτι :
"Ο διαβόητος Μουσταφάς Πασάς ο τόσο ισχυρός άντρας της Κρήτης (1828-1840) του άρεσε πάρα πολύ η μουσική και είχε μάλιστα δικό του βιολί αντάξιο της πολυτέλειας και του πλούτου του (Στραντιβάριους) .
Μια μέρα που έκανε συμπόσιο προσκάλεσε από τα Χαρχαλιανά Κισάμου τον περίφημο βιολιστή της περιοχής ονόματι Βιολατοράκη. Ο πασάς τόσο πολύ ενθουσιάστηκε από το παίξιμο του Βιολατοράκη που στο τέλος του χάρισε το βιολί του λέγοντας του
-Λάβε το βιολί μου δώρον διότι εσένα στέκει να το παίζεις".

Όταν πέθανε ο Βιολατοράκης (Αξία ανεκτίμητη να μάθουμε που ζούσε) το βιολί το αγόρασε ο Στέφανος Τριανταφυλλάκης Λουσακιές (Κιόρος ο νεώτερος) και από εκεί μεταπουλήθηκε στον Κωνσταντίνο Κουνελάκη απο τα Κα(ρ)θιανά (πατέρα του Κουνελομιχάλη). Με απλά λόγια ένα στραντιβάριους γύριζε για κάμποσα χρόνια στην γειτονιά μας ώσπου χάθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: