Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ

Είδος προς  εξαφάνιση, γράφει Ηρακλειώτικο ΜΜΕ, τείνουν να γίνουν οι εργάτες για το λιομάζωμα στην ενδοχώρα του Ηρακλείου παρά το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που
καταγράφεται στο νομό. Δεν είναι λίγοι οι ελαιοπαραγωγοί που θα αναγκαστούν να μαζέψουν μόνοι τους τις ελιές μιας και το να βρουν εργάτες, ντόπιους αλλά και αλλοδαπούς, φαντάζει, όλως παραδόξως, όνειρο θερινής νυκτός. "Δεν μπορώ να βρω ανθρώπους να πάρω στις ελιές μου", λέει στο  ekriti.gr ιδιοκτήτρια λιόφυτου που αυτές τις μέρες θέλει να τις μαζέψει αλλά δεν βρίσκει "χέρια".
Πριν από λίγες ημέρες, το θέμα βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τις αιτήσεις που κατατίθενται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από όσους επιθυμούν να δουλέψουν στη συλλογή του ελαιοκάρπου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ κ. Στέλιο Βοργιά, η συμμετοχή μέχρι στιγμής δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς, με δεδομένη την ανεργία ειδικά στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, ένας παράγοντας που οι ελαιοπαραγωγοί δυσκολεύονται να βρουν εργάτες είναι η μαζική φυγή αλλοδαπών που άλλοτε έμεναν μόνιμα στα χωριά. Λόγω της μεγάλης πτώσης στον κλάδο της οικοδομής, αρκετοί αλλοδαποί εργάτες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους αφού εδώ πλέον δεν είχαν άλλη απασχόληση. 
Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για το λιομάζωμα, φτάνουν μόλις τις 80 μέχρι στιγμής, αν και διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.  Η αμοιβή για ένα μεροκάματο κυμαίνεται συνήθως από 30 έως 35 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: