Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

 Σε μια απλή τελετή με το πέσιμο της αυλαίας του 8ου Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας βραβεύθηκε για την προσφορά του στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα του δήμου μας ο αγαπητός φίλος Στέλιος Κουνελάκης. Πάντα άξιος και ακούραστος ο Στέλιος βαδίζει πλέον στο επόμενο στόχο του την δημιουργία του Μουσείο Μουσικών στις Λουσακιές. Με το καλό!!
Εδώ η ομιλία του κ. Αντώνη Σπανουδάκη διευθυντή του 3ου Δημοτικού σχολείου Κισάμου
Όταν σταμάτησε στο σπίτι μου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου, ο κ. Δεικτάκης, μου ανέφερε ότι ο σύλλογος ετοιμάζει μια τιμητική βραδιά και μου πρότεινε να είμαι ομιλητής. Ήμουν έτοιμος να αρνηθώ για έναν και μοναδικό λόγο: πρέπει να δίνεται η ευκαιρία στους νεότερους και στις νεότερες γενιές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και σε αυτό τον τομέα. Όμως, όταν μου ανάφερε ότι η βραδιά θα είναι για το Στέλιο τον Κουνελάκη, δέχτηκα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Στέλιος είναι καλός, εκλεκτός, ακριβός και αγαπημένος μου φίλος  από το 1966, όταν ξεκινήσαμε στην Πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου, έως και σήμερα. Μαζί στο Δημοτικό Σχολείο Λουσακιών, μαζί στο Γυμνάσιο Κισάμου, μαζί κατεβαίναμε με τα πόδια στο Καστέλλι για τα Αγγλικά, δίνοντας ραντεβού στη μέση της απόστασης από τις γειτονιές μας, τον Γαλουβά και τα Φτερόλακκα, συγκάτοικοι δύο καλοκαίρια στα Χανιά το 1977 και το 1978 για τα αναγκαία φροντιστήρια πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις, τρώγοντας μαζί στο ίδιο πιάτο το φαγητό που μας έστελναν οι μητέρες μας, η κυρία Βαγγελιώ και η κυρία Αλεξία. Μαζί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Ηράκλειο, όπου δίναμε εκεί τότε πανελλήνιες εξετάσεις. Μαζί στους παιδικούς και εφηβικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες στην αυλή του σχολείου μας, μαζί στην παρακολούθηση των αγαπημένων μας ποδοσφαιρικών ομάδων στη μοναδική τηλεόραση που υπήρχε στις γειτονιές μας εκεί, στο καφενείο του Πετράκη. Μαζί όμως και για αρκετά χρόνια  στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας, τις Λουσακιές, που τόσο αγαπάμε.  
Ο Στέλιος γεννήθηκε στη γειτονιά Γαλουβάς των Λουσακιών. Τελείωσε το 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο το 1972 και στη συνέχεια, το πρακτικό τμήμα του Γυμνασίου Κισάμου το 1978.
Την ίδια χρονιά εισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας  τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπ/ση. Εδώ μπορώ να σας αναφέρω ότι μου είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση όταν συγκατοικούσαμε στα Χανιά, ο τρόπος που είχε οργανώσει τη μελέτη μας. Είχε προγραμματίσει τόσο έξυπνα ......
.....το χρόνο μας για το διάβασμα, για το φροντιστήριο ακόμα και για τον ύπνο. Είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα να κάνει σωστό προγραμματισμό σε όλα. Ακόμα θυμάμαι τις απόψεις του, τις σκέψεις του, τα διαγωνίσματα και τη βαθμολογία που έβαζε ο ένας στον άλλο στην Ιστορία και την ψυχική δύναμη που είχε σε εκείνες τις δύσκολες μαθητικές στιγμές μας. Από τότε αισιόδοξος. Αισιόδοξος σε όλα. Πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε. Ήταν σίγουρος ότι την ίδια χρονιά, το 1978, θα ήμασταν φοιτητές και μάλιστα στις σχολές που επιθυμούσαμε.
Το 1981, πήγε για τέσσερις μήνες στη Γερμανία όπου διέμενε και εργαζόταν ο αδελφός του Μιχάλης. Όμως, η γερμανική κουλτούρα και ο τρόπος ζωής  δεν ενέπνευσαν τον Στέλιο και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του το 1983.
Έπειτα,  υπηρέτησε  τη στρατιωτική του θητεία τη διετία 1983 - 1985 στην Τρίπολη, στο Τατόι και στην Καλαμάτα. 
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ύστερα από εξετάσεις εισήχθη  στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αποφοίτησε το 1988.
Τελειώνοντας τη θητεία του εργάστηκε  για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ιεράπετρα, όπου εκεί  διαμένει ο αδελφός του Μάρκος.
Το 1989  επιστρέφει στην Κίσαμο, ιδρύει λογιστικό γραφείο το οποίο διατηρεί έως και σήμερα. Παράλληλα αρχίζει να συμμετέχει στα κοινά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Την ίδια χρονιά επαναδραστηριοπεί τον Σύλλογο Νέων Κισάμου, στον οποίο εκλέγεται Πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, άρχισε η λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού Νέων – κάτι πρωτόγνωρο για τον τόπο μας, - η δημιουργία σχολής εκμάθησης σκακιού, η παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων τόσο στην πόλη μας όσο και στις γύρω περιοχές. Το 1990 πραγματοποιείται το πρώτο καρναβάλι στην πόλη της Κισάμου. Ήταν ιδέα του Στέλιου και έγινε πράξη με πολλή δουλειά, κόπο και χρόνο. 
Σε μια περίοδο που αποκριάτικες εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές της Κρήτης ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και δεν είχαν βρει ακόμα το δρόμο τους. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νέων είχαν τεράστια επιτυχία για μερικά χρόνια. Όμως, απροσδόκητα και χωρίς λόγο αυτές οι εκδηλώσεις, σταμάτησαν. Ξεκίνησαν ξανά πολλά χρόνια αργότερα, αλλά ωστόσο καρναβαλικές εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές της Κρήτης είχαν κάνει σημαντικά βήματα για την καθιέρωσή τους.
Το 1991 ο μακαριστός πρώην μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, συγκεντρώνει όλους τους ενεργούς και μη συλλόγους στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, κάνοντας μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησής τους. Να δώσουν ζωή, όπως έλεγε, έστω και τη θερινή περίοδο στα χωριά μας, που ήδη είχαν αρχίσει να ερημώνουν.
Έτσι, μετά από τη συνάντηση αυτή, επαναδραστηριοποιείται το 1992 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών και εκλέγεται Πρόεδρος του ο Στέλιος, ο οποίος παραμένει έως και σήμερα. 
Οι δράσεις του Συλλόγου είναι γνωστές σε όλους, όπως η καθιέρωση βραδιάς Κρητικού Συρτού, η αναβίωση του πανηγυριού στα Πατεριανά, την παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η οργάνωση επίσημων επιστημονικών συνεδρίων με εισηγητές μουσικολόγους και εθνομουσικολόγους καθηγητές ελληνικών και ιταλικών πανεπιστημίων, εκθέσεις παραδοσιακών φαγητών, θεατρικές παραστάσεις, έρευνα από επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ιστορία του κρητικού συρτού, τη σχέση του συρτού με τις Λουσακιές, τη σχέση του συρτού με τους μουσικούς των Λουσακιών, μελλοντική δημιουργία του Μουσείου Μουσικών στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου (που σχεδόν ολοκληρώνεται), δημιουργία λαογραφικού μουσείου και διάφορες ομιλίες στον ίδιο χώρο. 
Με την πάροδο του χρόνου παρατήρησε ότι συνέπιπταν πάρα πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι, μετά από πρόταση του Στέλιου δημιουργήθηκε το 2010, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, γνωστή ως Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., όπου αναλαμβάνει πρόεδρος από το 2012 έως τον Μάρτιο του 2015.
Στόχος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., και φυσικά του Στέλιου, ήταν και είναι η συνεργασία όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων, με την εκάστοτε Δημοτική αρχή, ο από κοινού προγραμματισμός όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η δημιουργία ιστοσελίδας, οι κοινές πολιτιστικές δράσεις και γενικότερα η καταγραφή, η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του λαϊκού πολιτισμού της επαρχίας Κισάμου.
Μετέπειτα, θεώρησε πως ήταν αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κρήτης. Έτσι, ύστερα από αρκετή προσπάθεια, δημιουργήθηκε η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, γνωστή ως Π.Ε.Π.ΣΥ., όπου μετά τις εκλογές τον Μάρτιο του 2015, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Προέδρου.
Στόχος της Π.Ε.Π.ΣΥ. είναι η αξιοποίηση πόρων, η στήριξη δραστηριοτήτων πολιτιστικών συλλόγων, η διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων πολιτιστικών θεμάτων, η ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών αξιών της Κρήτης και η ενδυνάμωση της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και η αλληλοϋποστήριξη μέσα από κοινές περιφερειακές και παγκρήτιες δράσεις.
Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφέρουμε ότι συμμετείχε στα κοινά τόσο της περιοχής μας ως δημοτικός σύμβουλος όσο και σε επίπεδο νομού ως νομαρχιακός σύμβουλος. Μάλιστα, το 1999 ήταν υπεύθυνος της επιτροπής πολιτισμού της τότε Νομαρχίας Χανίων και είχε την ευθύνη να σχεδιάσει, να παρουσιάσει και να υλοποιήσει τις σκέψεις και τις απόψεις της επιτροπής για μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού μας.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι τόση η αγάπη του Στέλιου για τον πολιτισμό που αρκετές φορές το προσωπικό του γραφείου του, ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα βοηθώντας με τον τρόπο τους τις προσπάθειές του. 
Ο Στέλιος, έχει προτείνει και μάλιστα από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας:
Την ίδρυση Κέντρων Πολιτισμού σε κάθε νομό στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό και παράλληλα δημιουργία πολιτιστικού δικτύου σε επίπεδο χώρας
Πολιτιστικές και πολιτισμικές αδελφοποιήσεις πόλεων σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο χωρών της Μεσογείου σε πρώτη φάση
Ο Στέλιος, πίστευε και πιστεύει, ότι:
Η επαφή με τον πολιτισμό πρέπει  να ξεκινάει από τα πρώτα μαθητικά χρόνια
Ο πολιτισμός πρέπει να έχει πρωτεύουσα θέση στα κοινά γιατί διαμορφώνει προσωπικότητες. 
Ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις να βρει η νέα γενιά στόχους και διέξοδο μέσα από τη σύνδεση πολιτισμού και εκπαίδευσης, μέσα από την παράδοση, το θέατρο, το βιβλίο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά, τον αθλητισμό, κ. τ. λ.. 
Ο πολιτισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής
Ο πολιτισμός, μας υποχρεώνει να μην ξεχνάμε την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοσή μας ειδικά σε δύσκολες περιόδους 
Η πολιτισμική συνεργασία σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο  επίπεδο με ανταλλαγές απόψεων και προτάσεων μπορεί να δώσει φανταστικά αποτελέσματα
Ο πολιτισμός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα, που αν αξιοποιηθεί σωστά , δίδει καλύτερα αποτελέσματα στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία.
Ο πολιτισμός είναι το παν για την ανάπτυξη μιας χώρας σε οποιονδήποτε τομέα. Από τον αγροτικό έως τον τουριστικό 
Ο πολιτισμός είναι κύριος μοχλός κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης 
Ο τομέας του Πολιτισμού πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας κάθε τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής
Θα μπορούσα να συνεχίσω για αρκετό χρόνο μιλώντας και αναλύοντας τις σκέψεις και τις απόψεις του Στέλιου για τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα. Όμως σέβομαι αυτό που μου ζήτησε: «Αυτά που θα πεις να είναι όσο γίνεται πιο σύντομα».
Στέλιο, εύχομαι να είσαι πάντα καλά, τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου, να είσαι πάντα δυνατός να αγωνίζεσαι και να προσφέρεις αυτά που έχεις οραματιστεί και που έχουν γίνει για σένα πλέον τρόπος ζωής.                                     
 Σας ευχαριστώ 
                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: