Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

....σε δημοσίευμα για Μπάλο και Ελαφονήσι
 Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα με τίτλο «Σωρεία παρανομιών: Σε Ελαφονήσι και Μπάλο» (6/4/2015) ο κ. Θ. Σταθάκης δήλωσε τα εξής :
1. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής της Κισάμου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο Κισάμου και εμένα προσωπικά. Ειδικά για τις προστατευόμενες περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο προστασίας Nαtura 2000 – όπως η περιοχή του Μπάλου-Γραμβούσας και του Ελαφονησίου– βούληση μας είναι να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε να διαμορφωθεί, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ένα ολοκληρωμένο, λειτουργικό και κυρίως ρεαλιστικό πλαίσιο προστασίας, διαχείρισης και φύλαξής τους.
2. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – προβλήματα και πιέσεις στις εν λόγω περιοχές κύρια λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας τους, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο είναι σαφές ότι τα προβλήματα που θίγονται στο δημοσίευμα σας αφορούν το χρονικό διάστημα 2011-2014, περίοδο κατά την οποία η παρούσα δημοτική αρχή δεν είχε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου Κισάμου και κατά συνέπεια την ευθύνη αντιμετώπισης αυτών.
3. Από το Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου Κισάμου έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για το σχεδιασμό και τη  λήψη συγκεκριμένων μέτρων και παρεμβάσεων για τη προστασία του περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές (βελτίωση διαχείρισης απορριμμάτων, και υγρών αποβλήτων, οριοθέτηση – περίφραξη, στάθμευση, κα) πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (πχ Δασαρχείο, Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. Χανίων, Λιμεναρχείο, Πολεοδομία, Αρχαιολογία, κλπ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις εν λόγω περιοχές και τα οποία αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα ελέγχων των αρμόδιων φορέων. Επίσης για την προστατευόμενη περιοχή του Μπάλου έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενημερωτικού-πληροφοριακού υλικού (φυλλαδίου και ιστοσελίδας) μέσω του οποίου θα γίνεται ανάδειξη της οικολογικής αξίας της προαναφερόμενης περιοχής Natura και θα γίνονται γνωστές οι υποχρεώσεις των επισκεπτών σε αυτές όπως απορρέουν από τον εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας.
4. Τέλος και με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικούς πόρους και τεχνογνωσία που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κισάμου - όπως και όλοι οι μικροί Δήμοι της χώρας - θεωρούμε ως προϋπόθεση επιτυχίας των όποιων παρεμβάσεων στις ως άνω προστατευόμενες περιοχές, την ύπαρξη αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, ώστε να προλαμβάνονται τα όποια προβλήματα στη βάση προκαθορισμένων πλαισίων και οδηγιών.
Ο Δήμαρχος Κισάμου
Θεόδωρος Σταθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: