Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΠΑΛΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ....

Γράφει ο Πέτρος Λυμπεράκης
Πρόσφατα τα “Χανιώτικα νέα” ανέδειξαν την πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περιοχές του Μπάλου και του Λαφονησιού. Και οι δύο περιοχές είναι μοναδικού φυσικού κάλλους και πολύ σημαντικές για τη βιοποικιλότητα, χαρακτηριστικά τα οποία τις έχουν καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών και εν τέλει, σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης.
Οι αντιδράσεις στο δημοσίευμά της εφημερίδας δείχνουν σαφώς ότι αιρετοί και Υπηρεσίες δεν το έχουν κατανοήσει. Εάν αυτό είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας ή συμφέροντος λίγη σημασία έχει. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που καταγράφεται: λίγοι νέμονται τα αγαθά όλης της κοινωνίας και στη διαδικασία καταστρέφουν και το περιβάλλον, πάντοτε όμως με σεβασμό… Είναι, σε μικρή κλίμακα, η “αναπτυξιακή” πολιτική των τελευταίων ετών που μας έχει φέρει και στη σημερινή κατάντια.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη με προϋπόθεση την ενεργοποίηση των πολιτών, πρώτα και κύρια των ίδιων των τοπικών κοινωνιών και τον διαρκή έλεγχο νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα με φορείς ελέγχου τη Δικαιοσύνη, τις Υπηρεσίες, τα Μ.Μ.Ε. και τους ενεργούς πολίτες. Υπάρχουν τα εργαλεία γι’ αυτόν τον έλεγχο καθώς και για τον έλεγχο των ελεγχόντων. Με άλλα λόγια, όσο αξιόλογο και να είναι το έργο των πολιτών και των Μ.Μ.Ε., ο ρόλος Δικαιοσύνης και Υπηρεσιών είναι κρίσιμος. Και για να προλάβουμε τους καλοθελητές: κανείς δεν λέει όχι στις οικονομικές δραστηριότητες.
Ως κοινωνία, όμως, έχουμε την απαίτηση αυτές να γίνονται νόμιμα. Αν οι διαμαρτυρόμενοι στο δημοσίευμα έχουν άλλη γνώμη, ας τη διατυπώσουν ευθαρσώς. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού, κατά το κοινώς λεγόμενο φούμαρα, για να κρύβονται οι παρανομούντες και να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος.

Εκεί στα Χανιώτικα Νέα μάλλον δεν έχουν καταλάβει οτι όλοι αυτό θέλουν εδώ στην Κίσαμο και ένας λόγος που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έχασαν έδαφος για να ανανεώσουν τις θητείες τους ήταν αυτά που αναφέρονται και γνωρίζουν οι πολίτες. Φυσικά τώρα θέλω να δω την ευαισθησία τους αν όλες αυτές οι περιοχές πάνε σε ιδιωτικά χέρια τι θα γράφουν; Μήπως ότι έγραφαν και τότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: