Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μαθητικό φεστιβάλ στην Κισάμο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Απρίλη, στο Δημαρχείο Κισάμου. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, διοργανώθηκε Τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των σχολείων της περιοχής, με βασικό αίτημα "Διεκδικούμε σύγχρονες και εξοπλισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις για την νεολαία της Κισάμου. Δημόσιος και Δωρεάν αθλητισμός για όλους".
Οι νικήτριες ομάδες ήταν στον πρώτο αγώνα το 2ο γυμνάσιο και στον δεύτερο η μεικτή ομάδα Λυκείων. Οι μαθητές πήραν την πρωτοβουλία να συντάξουν ένα κείμενο με τα αιτήματα τους και το παρέδωσαν στην δημοτική αρχή της περιοχής. 

Το κείμενο αναφέρει:
"Εμείς οι μαθητές του 1ου και του 2ου Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ, ζητάμε σύγχρονες εξοπλισμένες, δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας:
Ταρτάν, εμπόδια, το στρώμα του ύψους, καλύτερη συντήρηση των αθλητικών στρωμάτων, συντήρηση και ανανέωση στις κερκίδες, αντιανεμικό για το Θεοχαράκειο, όργανα εσωτερικής άθλησης και φυσικό χορτάρι για το γήπεδο."
Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στο Δημαρχείο Κισάμου. Αρχικά έγινε η απονομή των κυπέλλων στις νικήτριες ομάδες και την σκυτάλη τώρα πήραν οι μαθητές του ΓΕΛ Κισάμου που παρουσίασαν εργασία που έκαναν με θέμα "Social Media, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσα παρακολούθησης;". Εργασία που έστειλαν στον πανελλαδικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών που διοργανώνει η ΚΝΕ για 2η συνεχόμενη χρονιά. Στη συνέχεια αφού χειροκροτήθηκαν από τους συμμαθητές τους ακολούθησε μία γόνιμη συζήτηση για τον ρόλο του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από την εργασία αναδείχτηκε ο ρόλος που παίζει το facebook στην καταγραφή των δεδομένων των χρηστών και πώς αυτά αξιοποιούνται από μεγάλες εταιρείες, μυστικές υπηρεσίες κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Αναφέρθηκε επίσης  πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλλιεργούν στη νέα γενιά την αντίληψη ότι μπορούν ανεπιφύλακτα να εκθέτουν να την ζωή τους σε δημόσια θέα. Κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η πραγματική φιλία, η κοινωνικοποίηση των νέων πρέπει να αναπτύσσεται στην πραγματική ζωή και όχι στον ηλεκτρονικό κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το παιχνίδι "Άκου τι είπαν... οι μαθητές για την ΕΕ", που συνδυάζοντας κέφι και προβληματισμό έγινε η παρουσίαση των ερωτηματολογίων που είχαν μοιραστεί το προηγούμενο διάστημα στους μαθητές της περιοχής, για την γνώμη τους για το σχολείο σήμερα και την ΕΕ. Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά φαίνεται ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην καθημερινότητα τους. Τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία είναι η έλλειψη καθηγητών και εγκαταστάσεων, το υπερφορτωμένο πρόγραμμα.
Τέλος ανανεώσαμε το ραντεβού μας στους αγώνες που έρχονται, δίνοντας υπόσχεση τέτοιες πρωτοβουλίες να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: