Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΒΑΓΙΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες αλλά και μοιράζονται μετά την λειτουργία  σταυροί πλεγμένοι από τα φύλλα του φοίνικα στους πιστούς
Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης  «όχλος πολύς...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ»
Για την τέχνη του πλεξίματος με φυσικά φύλλα, τα βάγια, ο παπά- Αντώνης προσπαθεί  να μεταλαμπαδεύσει όσο γίνεται περισσότερο αυτή την τέχνη σε νέες και νέους κυρίως του 3ου δημοτικού σχολείου κάθε χρόνο, που είναι και στην ενορία του. Οι μικροί μαθητές πάντως αποδεικνύονται πολύ καλοί μαθητές σε αυτό!!
Συγχαρητήρια λοιπόν στον Παπά Αντώνη στον διευθυντή του σχολείου Σπανουδάκη Αντώνη και τους δασκάλους του 3ου δημοτικού σχολείου που κρατούν μια παράδοση τώρα και πολλά χρόνια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: