Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ....

Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου ‘IRLA2014’ για τις επιπτώσεις της άρδευσης και στράγγισης στο αγροτικό και αστικό περιβάλλον, που έγινε στην Πάτρα από 26-28 Νοεμβρίου 2014 και ήμουν προσκεκλημένος ομιλητής, παρουσιάσθηκαν πολλά εργαλεία (tools or platforms) για την ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης. Αναπτύχθηκαν από προγράμματα της Ε.Ε. (IRMA, ENORASIS, κλπ), αλλά και από  επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ένα τέτοιο εργαλείο έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Αρδεύσεων του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλους φορείς από το 2004 στα πλαίσια του έργου BEWARE. Δέκα χρόνια πριν! Η εφαρμογή του στην Κρήτη θα εξοικονομούσε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο! 
Δυστυχώς η Περιφέρεια Κρήτης δεν το αξιοποίησε. Μη δούμε και τα χειρότερα. Να πληρώνει σε ιδιωτικές εταιρείες για τέτοια εργαλεία!
Κ.Σ.ΧΑΡΤΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: