Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η νέα βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου, που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες της στην οδό Σκαλίδη, είναι αποτέλεσμα της υπεύθυνης και συστηματικής δουλειάς της προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου και εναρμονίζεται πλήρως με την παράδοση που θέλει τους Κισαμίτες πρώτους στα γράμματα και τον πολιτισμό.

Η βιβλιοθήκη, το βιβλίο και το διάβασμα, φέρνουν στο νου την παλαιά απλοϊκή φράση: «Διάβαζε παιδί μου να μάθεις γράμματα», που δείχνει τη διαχρονική σημασία της μελέτης για την κατάκτηση της γνώσης, αφού είναι γνωστό ότι στα βιβλία εμπεριέχεται όλη η παγκόσμια γνώση και για την πατρίδα μας, όλο το φάσμα από τη μυθολογία και την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη ιστορία. Ακόμη, η λογοτεχνία , η ποίηση, οι κλασσικοί συγγραφείς, οι επιστημονικές κατακτήσεις και ο λαϊκός πολιτισμός, βρίσκονται αποτυπωμένα στα βιβλία και μπορούν να γίνουν κτήμα του κάθε αναγνώστη.
Και επίσης , άλλη μια λαϊκή φράση, ενδεικτική της αξίας της μελέτης για την εν γένει ολοκλήρωση της προσωπικότητας: «Διάβαζε παιδί μου να γίνεις άνθρωπος». Που σημαίνει , ότι άνθρωπος δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Με το διάβασμα, τη μελέτη και την εκπαίδευση, ο αμόρφωτος, ο άμορφος άνθρωπος, διαμορφώνει το ήθος του. Μορφώνεται, αποκτά δηλαδή ο αμόρφωτος νέα μορφή, γίνεται εύμορφος ,όμορφος, αναμορφώνεται, διαμορφώνεται, μεταμορφώνεται μέχρι να λάβει την τελική του μορφή.
Η βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου, είναι ένα παράθυρο ανοικτό στη γνώση και στο φως και μπορεί να δώσει φτερά στη νεολαία μας για καινούρια πετάγματα, αφού είναι γνωστό ότι οι μαθητές περισσότερο αρέσκονται στη μελέτη εξωσχολικών βιβλίων, σε αντίθεση με τα σχολικά που έχουν συνδεθεί με με την αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση.
Εμείς ως χώρα, δε μπορούμε να συναγωνιστούμε σε τεχνολογία την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Μπορούμε όμως να τους προσφέρουμε την αρχαία και τη σύγχρονη πολιτιστική μας κληρονομιά, έτσι ώστε, η προσφορά μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι να είναι ισόποση και ισοβαρής. Η κληρονομιά μας αυτή, βρίσκεται στα βιβλία και βέβαια και στη Βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου.
Η βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου, μαζί με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , όπου παρέχεται η οργανωμένη εκπαίδευση, μαζί και με το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, αποτελούν για την Κίσαμο πηγές γνώσης και πολιτισμού. 
Μιχάλης Μ. Μουντάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: