Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Я поздравляю вас всех с Днем Великой Победы
Έχομε συμφωνήσει νομίζω, το λέει κι ο συντάκτης άρθρου που διάβασα με αφορμή την υπογραφή της παράδοσης της Ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου, 1945. Το συμπέρασμα είναι αρκετά καθαρό: «Το κράτος παρόλο που έχει γεννήτορα την Επανάσταση δεν είναι η συνέχεια της Επανάστασης.» Οι Επαναστάσεις ποτέ δεν κρατάνε πολύ από τον επαναστατικό τους χαρακτήρα, όταν μετουσιώνονται σε κράτη, είναι γνωστό αυτό!
Μιλώντας για τις θυσίες, για τη σφαγή των Σοβιετικών, είναι γνωστό ότι οι Σοβιετική Ένωση είχε τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες. Σε ένα ντοκιμαντέρ είχα ακούσει ότι ο Πατερούλης Στάλιν έστελνε μέχρι και αποστολές αλεξιπτωτιστών χωρίς αλεξίπτωτα! Δεν πίστευα στα αυτιά μου! Ύστερα βρήκα αυτό: 
Steven Zaloga, "Inside the Blue Berets: ...
... A Combat History of Soviet and Russian Airborne Forces", Presidio Press, 1995, page 72:
[in regards to the 4th Airborne Corps in the Vyazma pocket, February-March 1942]
"By 12 March, when the 204th Airborne Brigade began to cross into German territory, it came under intense small-arms fire, punctuated by artillery. The German actions inflicted heavier and heavier casualties as the missions continued over the next few nights. The Germans also noted the flight of Soviet transport aircraft into areas behind their own lines, evidently dropping supplies to the advancing airborne groups. Some troops without parachutes were also dropped during the course of the operations. Slow-flying U-2 biplanes would skim close to the ground, and the paratroopers would leap off into deep snowdrifts. The first major attack occurred on 15 March when the garrison at Maloye Opuevo was overrun by about twelve hundred paratroopers from the 1st and 204th Airborne Brigades."
Έτσι λέει: «Some troops without parachutes were also dropped during the course of the operations.» Αλεξιπτωτιστές χωρίς αλεξίπττωτα! O συγγραφέας, θεωρείται από τους πρώτους μελετητές των διαθέσιμων σοβιετικών αρχείων. 
Αυτή η κρεατομηχανή που αντέταξε ο Στάλιν στις σιδερόφραχτες ταξιαρχίες του Χίτλερ είναι σήμερα για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες κάτι σαν χαρούμενο μνημόσυνο, με άφθονη μπύρα, βότκα και "σαμπάνσκαγια" εις μνήμην, τιμή και δόξα για τους χαμένους παππούληδες και τις μπάμπουσκες και τα ορφανά του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως τον λένε. 
Oι εξαθλιωμένοι παππούληδες που στολίζονταν τα εκατοντάδες παράσημά τους και κατέβαιναν στην παρέλαση θα έχουν πια πεθάνει. Τώρα τα φοράνε οι γίοι τους ή οι αγύρτες που φοράνε παράσημα αλλωνών, αγορασμένα από το παζάρι στο πάρκο του Ισμαήλ ή στην Παλιά Αρμπάτ. 
Κι έτσι δεν είναι πολιτική γιορτή αυτή, προς τιμήν του Χασάπη Νικητή Πατερούλη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ψευδέστατα. Περισσότερο είναι η μέρα του Πατριωτισμού, η μέρα των κοινών νεκρών που τους ενώνει όλους. Και μαζί γιορτάζουν μια δεύτερη γιορτή της Άνοιξης, μετά την Πρωτομαγιά. 
Πάντως, εγώ πάντα εξηγώ στους φίλους μου τους Ρώσους, ότι αν δεν τους είχανε καθυστερήσει οι προπαππούδες μας τους Γερμαναράδες στην Κρήτη, μπορεί να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Γιατί οι παππούδες μας γύρναγαν με τα πόδια από την Αλβανία -τι λαός, τι κρίμα που δεν τους μοιάζουμε- και αναλάβανε  οι προπαππούδες τη δουλειά, αφοπλισμένοι, προδομένοι, με τις αξίνες να δώσουνε αυτοί το πρώτο μάθημα στην χιτλερική λαίλαπα! Κι το πρώτο χαρμόσυνο μήνυμα προς την ανήσυχη Ανθρωπότητα! 
Ήταν τότε που η ανίκητη ναζιστική μηχανή πάθαινε το πρώτο της φιάσκο. 
Στην Κρήτη! Και μετά οι Κρητικοί είπανε: "Χίτλερ, να μην το καυχηθείς"
Αλλά τι να απαντήσεις και στους Λευκορώσους, πού χαθήκανε ένας από κάθε τρεις κατά την επέλαση του χιτλερικού τέρατος, προς τη Μόσχα. Τους ισοπεδώσανε!
Δεν σταματούσαν πουθενά μέχρι τη Μόσχα, φιλέ μου, οι Χιτλερικοί. 
Μόνο η καθυστερήσει στην Κρήτη και ο Ρωσικός χειμώνες σταμάτησαν τους Ναζήδες...

Υ.Γ. Και, βέβαια, το ρώσικο κρέας στα ναζιστικά κανόνια... 'Αλλες εποχές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: