Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΗΣ


Ο μεγαλομάτης αλωπίας (επιστημονική ονομασία Alopias superciliosus - Αλωπίας ο υπερβλεφαρώδης) είναι ένα είδος καρχαρία του γένους Αλωπίας που ζει σε τροπικά και εύκρατα νερά σε όλο τον κόσμο. Όπως και άλλοι αλεποκαρχαρίες, σχεδόν το μισό από το συνολικό μήκος του αποτελείται από τον επιμήκη άνω λοβό του πτερυγίου της ουράς. Η κοινή ονομασία του προέρχεται από τα τεράστια μάτια του, τα οποία βρίσκονται στις σχήματος κλειδαρότρυπας υποδοχές που του επιτρέπουν να περιστραφούν προς τα πάνω. Το είδος αυτό επίσης διακρίνεται από ένα ζευγάρι βαθιά αυλάκια στο πάνω μέρος του κεφαλιού του, από τα οποία προέρχεται επιστημονική ονομασία του.
Τα μεγάλα μάτια του μεγαλόφθαλμου αλωπία είναι προσαρμοσμένα για κυνήγι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι ένας από τους λίγους καρχαρίες που διεξάγουν κάθετη μετανάστευση, μένοντας σε βαθιά νερά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κινούμενοι στα επιφανειακά ύδατα τη νύχτα για να τραφούν. Για την προστασία των ευαίσθητων εγκέφαλου και ματιών του από τις αλλαγές της θερμοκρασίας που συνοδεύουν αυτές τις κινήσεις, ο μεγαλόφθαλμος αλωπίας έχει ένα αγγειακό σύστημα ανταλλαγής που ονομάζεται Rete mirabile γύρω από τα όργανα αυτά. Το είδος τρέφεται κυρίως με ψάρια και καλαμάρια, που αναισθητοποιούνται με με χτυπήματα από τη μακριά ουρά. Ο μεγαλόφθαλμος αλωπίας είναι ωοζωοτόκος, και συνήθως γεννά δύο μικρά. Τα έμβρυα είναι ωοφάγα και τρέφονται με τα ωάρια που παράγονται από τη μητέρα, ενώ είναι μέσα στη μήτρα. Αυτός ο καρχαρίας αλιεύεται εμπορικά όπου ζει. Το κρέας του δεν εκτιμάται ιδιαίτερα, αλλά το δέρμα, τα πτερύγια, και λάδι από το συκώτι έχουν αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: