Νέα, φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο για τη θανάτωση των σκαθαριών και γενικά των εντόμων που "ρημάζουν" τους φοίνικες της Κρήτης βρήκε μία παρέα επιστημόνων από την Κρήτη. Ήδη έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, ώστε να κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι, σε λίγους μήνες, οι ιδιοκτήτες φοινικοειδών αναμένεται να έχουν τη λύση που θα σώσει τα δέντρα τους και θα τους απαλλάξει από τα χημικά τα οποία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την τσέπη τους.
Είναι γνωστή η καταστροφική πορεία του σκαθαριού και της πεταλούδας Παϊσαντίσια, στα φοινικοειδή της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, από το 2005 που εντοπίστηκαν ....
... τα πρώτα κρούσματα στις Γούβες. Παντού υπάρχουν φοίνικες καταστραμμένοι, κυρίως κανάριοι, αλλά και Αγίου Θεοφράστου.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, εγκεκριμένα εντομοκτόνα δεν υπάρχουν, δίδονται μόνο κατ’ εξαίρεση άδειες 120 ημερών σε ορισμένα χημικά, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, χρησιμοποιούνται πολλές φορές όλη τη χρονιά.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Η ιδέα, που κατέληξε σε μία αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των σκαθαριών, γεννήθηκε τέλη του 2011 από την ομάδα εργασίας που αποτελείται από τη Γιώτα Ψειροφωνιά εξωτερική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, τον Κώστα Νιαμούρη Τεχνολόγο Γεωπόνο-Ιδιωτικό υπάλληλο και τον Χάρη Τζανόπουλο ελεύθερο επαγγελματία. Η αρχική σκέψη ήταν ότι το έντομο βρίσκεται περιορισμένο σε ένα χώρο. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η δημιουργία κοιλοτήτων στο εσωτερικό του φοίνικα με αρκετή υγρασία. Όπου δηλαδή υπάρχει προσβολή υπάρχει και περισσότερη υγρασία και η περιοχή αυτή του φοινικοειδούς καθίσταται ηλεκτρικά αγώγιμη. Από αυτό το γεγονός προέκυψε και η ιδέα της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση δεν έχει επιδιωχθεί μέχρι σήμερα διεθνώς.
Όπως λέει η κα Ψειροφωνιά, η πρώτη δοκιμή έγινε στην Ιεράπετρα, σε κανάριο φοίνικα προσβεβλημένο από το σκαθάρι. Ο φοίνικας κλαδεύτηκε και προστέθηκαν ηλεκτρολύτες στο εσωτερικό του για να διευκολυνθεί η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια στο σημείο που εντοπιζόταν η προσβολή και εφαρμόστηκε ηλεκτρικό ρεύμα περίπου για μισή ώρα.
Αρχικά η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε δεδομένου του γεγονότος ότι ο φοίνικας βρισκόταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο προσβολής. Μετά όμως από 4 μήνες περίπου, διαπιστώθηκε τυχαία ότι ο φοίνικας είχε αναβλαστήσει και έτσι οι προσπάθειες συνεχίστηκαν.
ΔΟΚΙΜΕΣ
Ακολούθησαν πολλές δοκιμές σε διάφορους φοίνικες. Η διαδικασία και το πρωτόκολλο βελτιώθηκαν σε όλους τους τομείς (χρήση ηλεκτρολυτών, βελτίωση ηλεκτροδίων τροποποίηση χαρακτηριστικών του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.) και τέλος κατασκευάστηκε η "Συσκευή Θανάτωσης Εντόμων που Προσβάλλουν τα Φοινικοειδή με Ηλεκτρικό Ρεύμα".
Αποτελείται από ένα κουτί διανομής και ρύθμισης του ηλεκτρικού ρεύματος, από τα καλώδια και από τα ηλεκτρόδια που διοχετεύουν το ηλεκτρικό ρεύμα στο εσωτερικό του φοινικοειδούς. Στη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της μεθόδου η ομάδα συνεργάστηκε με τον ερευνητή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρα Δημήτρη Κοντοδήμα.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κουτιού της συσκευής πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα από τον κ. Αντώνη Ασπραδάκη, συνταξιούχο ηλεκτρολόγο και τον κ. Νίκο Ασπραδάκη οι όποιοι φρόντισαν και για την εκπαίδευση της ομάδας για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Μετά από πολύμηνη προσπάθεια των Γιώτα Ψειροφωνιά και Κώστα Νιαμούρη κατατέθηκε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
αίτηση με αριθμό 20130100279/10/05/2013 για κατοχύρωση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας με τίτλο "Συσκευή Θανάτωσης Εντόμων που Προσβάλλουν τα Φοινικοειδή με Ηλεκτρικό Ρεύμα".
Στην προσπάθεια βοήθησαν με τις γνώσεις τους για το ηλεκτρικό ρεύμα οι Κ. Αντρέας Τζανόπουλος, Ηλεκτρονικός, Σταύρος Αντωνίου MSc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Βασίλης Βάκρινος, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Δρ. Μανώλης Λάτος Φυσικός, καθώς και ο Νίκος Χαριστάκης στην εφαρμογή της μεθόδου.
Π.Λ
1 σχόλιο:
απλα ΤΕΛΕΙΟ συγκηνιτικο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδια!!!!!!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου