Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ


Σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα τα οποία ξεπερνάνε σε ηλικία τα πέντε εκατομμύρια χρόνια βρέθηκαν από Πολωνούς παλαιοντολόγους και γεωλόγους του πανεπιστημίου της Ουψάλας (Σουηδία), τον περασμένο μήνα, που έκαναν έρευνες στην περιοχή της Κισάμου. Σημαντική πολιτιστική ανάδειξη για την περιοχή ο εντοπισμός αυτών των θέσεων.
Απολιθωμένο κεφάλι δελφινιού εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην περιοχή Γραμβούσας Κισάμου του οποίου η χρονολογία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5.000.000 χρόνια. Για ακόμα μια φορά η Κρήτη συμβάλει σημαντικά στη ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων, αφού το υλικό που υπάρχει, σε ολόκληρο το νησί αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι τεράστιο. Σκοπός είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη μέσω εκθέσεων των ευρημάτων καθώς ότι υπάρχει και προσφέρεται είναι καλό για ανάδειξη. Ιδιαίτερα σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η Κρήτη η ανάδειξη είναι πολύ σημαντική καθώς γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών.
Μιλώντας στα Χ.Ν ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου- Διευθυντής Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε για το συγκεκριμένο εύρημα: "Αφαιρέσαμε ένα απολιθωμένο κεφάλι, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι από δελφίνι, την ηλικία του ακόμα δεν την έχουμε, πιθανότατα είναι της μυοκινική περιόδου. Αν είναι αυτής της περιόδου, τότε ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια χρόνια". Στη συνέχεια αναφερόμενος στην προστασία αλλά και στην ανάδειξη των ευρημάτων τόνισε "οπωσδήποτε πρέπει να προστατεύονται αυτά τα ευρήματα. Είναι πολύ σημαντικά και στο μέλλον θα δούμε το θέμα καλύτερα. Η δικιά μου άποψη είναι ότι υπάρχει στην φύση πρέπει να προσφέρεται για ανάδειξη. Ως τώρα έχουμε κάνει ανασκαφές έχουμε βγάλει ευρήματα και με την παρέμβαση μας έγιναν κάποιες τοπικές εκθέσεις, κάποιοι τα λένε  μουσεία, εγώ δεν θα τα έλεγα υποχρεωτικά μουσεία,....
..... αλλά ενημερωτικούς σταθμούς. Αυτοί οι σταθμοί με τα ευρήματα ευαισθητοποιούν το κόσμο να γνωρίσει τι υπάρχει  στο τόπο του και φυσικά έχουν και μια δυναμική αργότερα να γίνουν χώροι προσέλευσης επισκεπτών", συνεχίζοντας την συνέντευξη του είπε για την Κρήτη "θα έλεγα ότι είναι ατελείωτο το παλαιοντολογικό περιβάλλον στην Κρήτη. Ίσως δεν το ξέρετε αλλά η Κρήτη έχει περισσότερες από 100 γνωστές τοποθεσίες με τεράστιο ενδιαφέρον, με σπονδυλωτά των τελευταίων πεντακοσίων χιλιάδων χρόνων και όταν λέμε σπονδυλωτά εννοούμε, ελέφαντες, ιπποπόταμοι, ελάφια και είναι διάσπαρτα σε όλα τη Κρήτη ανατολική, δυτική και κάποιες θέσεις στην νότιο Κρήτη και λιγότερες στο εσωτερικό. Ίσως στο εσωτερικό είναι λιγότερες διότι δεν τις βρίσκουμε εύκολα. Κοντά στις ακτές φαίνονται πιο εύκολα. Αυτή τη στιγμή έχουμε προτείνει να κάνουμε σε συνεργασία  με συναδέλφους  από το υπουργείο Πολιτισμού και κάποιες θέσεις έξω από το Ρέθυμνο που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για να προστατευθούν. Έχει σημασία για την Κρήτη να προστατευθούν, αφού για να τις μελετήσουμε θέλει  2-3 γενιές, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε και να αφήσουμε να καταστραφούν! Στην Κίσαμο  υπάρχουν πολλές τοποθεσίες με ενδιαφέρον, έχω έρθει 2 φορές από μια μέρα και δεν μπορώ να πω ότι έχω δει τα πάντα, σίγουρα θα δώσουν και άλλα πράγματα. Ιδιαίτερα εδώ, η περιοχή παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον λόγω του δελφινιού, αλλά και ενός άλλου ευρήματος, ενός τεράστιου κήτους, πιθανών φάλαινας, το πρώτο που βρίσκεται στην Ελλάδα. "
 Στην συνέχεια ο κύριος Θεοδώρου αναφέρθηκε στην απουσία των ελληνικών φορέων, αφού όπως τόνισε "H Ελλάδα δεν έχει δεινόσαυρους, τουλάχιστον δεν έχουν βρει τίποτα μέχρι τώρα σημαντικό, αλλά έχει άλλα πράγματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και προσελκύουν το ενδιαφέρον προφανώς των Ελλήνων αλλά και πολλών ξένων. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται και προσπαθούν να εργαστούν άλλοτε νόμιμα και άλλοτε παράνομα ξένοι ερευνητές. Όσο πιο πολύ απουσιάζουν οι ελληνικοί φορείς τόσο πιο πολύ αυξάνεται το φαινόμενο."
"Για το θέμα των ενημερωτικών σταθμών θα σας αναφέρω το παράδειγμα της Κύπρου που κάνουμε ανασκαφές από το 2001 μέχρι τώρα  και έχουμε υλικό νάνων ιπποπόταμων, μιας ηλικίας πολύ ενδιαφέρουσας γύρω στα 11-13.000 χρόνια και το φέραμε στη τοπική κοινωνία, υπήρχε βέβαια ένα μουσείο εκεί, όμως μας διέθεσαν ένα χώρο και κάναμε μια έκθεση των ανασκαφικών ευρημάτων και τους μήνες που την φτιάχνανε είχε ήδη στη Αγία Νάπα 300 με 400 επισκέπτες ημερησίως, επισκεψημότητα."
" Το Παλαιοντολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο, έχει ένα δικό του χαρακτήρα, υπήρχε μια συλλογή την οποία την μάζευαν παλαιότεροι δήμαρχοι εδώ και 35-40 χρόνια και αυτήν την τακτοποιήσαμε, την προσδιορίσαμε και την παρουσιάσαμε. Τώρα το μουσείο λειτουργεί στα πλαίσια του μουσείου Γουλανδρή φυσικής ιστορίας, σαν παράρτημα του."
"Αυτό είναι το πνεύμα που εγώ επιδιώκω,  να σκάβουμε, να μελετάμε, έτσι εκπαιδεύονται και οι φοιτητές μας. Δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις χωρίς εργασία υπαίθρου. Όμως το  ζητούμενο είναι ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της ανάδειξης."
 Επίσης ο κύριος Θεοδώρου αναφέρθηκε στα εμπόδια της δουλειάς ενός παλαιοντολόγου, λέγοντας ότι "Τα μόνα εμπόδια στη δουλειά μας είναι δύο: Πρώτον, όσοι ασχολούνται στην Ελλάδα με παλαιοντολογίες είμαστε πάρα πολλοί λίγοι σε σχέση με την πληθώρα των ευρημάτων και το δεύτερο είναι φυσικά το οικονομικό. Βασικά δουλεύουμε εκεί που η τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει ενδιαφέρον για το τόπο της, μόνο τότε εξασφαλίζονται κάποιες πιστώσεις αλλιώς δεν μπορούμε να δουλέψουμε πουθενά. Εγώ προσωπικά έχω κάνει 11 εκθέσεις,  στην Τήλο, στην Αγχίαλο Μαγνησίας,  στον Πόρο προσφορά και χρηματοδότηση ιδιώτη, στην Κερασιά, στη Εύβοια με υλικό ανασκαφών από το 1991 μέχρι το 2006, σε μια θέση στη Αττική στο Πικέρμι. Το Πικέρμι έχει ονομαστεί πολύ πριν από εμάς ως "Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας" σε άλλους λίγο ξινίζει αλλά έτσι το έχουν πει ξένοι εδώ και 100 και χρόνια ήταν γραμμένο στις εφημερίδες από το 1901 να γίνει ένα μουσείο εκεί αυτό που κατόρθωσαν ήταν να γίνει μια έκθεση πέρυσι με στόχο να προωθήσουμε την ιδέα του μουσείου γιατί άλλο μια έκθεση 150 τετραγωνικά και άλλο ένα μουσείο το οποίο να αντιπροσωπεύει κάτι πολύ γενικότερο, μια σωστή παρουσίαση ενός ειδικευμένου.
Στο Ρέθυμνο η πρόταση που έχουμε κάνει είναι η προστασία των σπηλαίων γιατί είναι η πλουσιότερη συνάθροιση θέσεων απολιθωματοφόρων είδος σπηλαίων στη Μεσόγειο, είναι μια ιδιαιτερότητα, αν πάτε στο Ρέθυμνο τέτοιου τύπου ευρήματα δεν τα έχουν εκεί κοντά τουλάχιστον δεν ξέρουμε αν υπάρχουν, έχει πολλά θηλαστικά και πάρα πολλά ελάφια, πηγαίνετε να δείτε το μουσείο να δείτε τι υπέροχα πράγματα έχει. Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι στο χώρο της Μεσογείου έχει  ενδημικά θηλαστικά. Αυτά που δουλεύουμε εδώ δεν είναι ενδημικά αντιπροσωπεύουν εποχές που ήταν τα θηλαστικά σχεδόν όλο το σημερινό Αιγαίο, όταν άρχιζε η θάλασσα και διαμορφώνει την σημερινή εικόνα. Αλλά αν δούμε τα ενδημικά θηλαστικά η Μεσόγειος,  η Ινδονησία, η  Σάντο Μόνικα στη Καλιφόρνια είναι οι περιοχές και η Ιαπωνία νότια των Κεντρικών νησιών οι κυριότερες περιοχές του κόσμου έχουν το ίδιο φαινόμενο, αλλά η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, δηλαδή αν θέλει κανείς να μελετήσει τις εξαφανίσεις θηλαστικών μέσα στα πρόσφατα βιολογικών χρόνια στα τελευταία 50.000 χρόνια η Κρήτη είναι μια από τις καλύτερες περιοχές στο κόσμο. Η Κρήτη, η Κύπρος παράλληλα ίσως η Σικελία και η Σαρδηνία έχουν πάρα πολύ υλικό απίστευτο υλικό.  Είναι απίστευτος ο πλούτος.
Στο σημείο αυτό ο καθηγητής είπε  «ο δήμος Κισάμου, από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον, μάλιστα μας βοήθησαν σε μια περίφραξη ενός μικρού χώρου, αλλά και μας υποσχέθηκαν μια μικρή στέγη στην περιοχή της Ποταμίδας, δίπλα από τις ιλιολυθικές πυραμίδες! Αυτό σημαίνει πολλά για μας, μιας και αίτημα μας είναι να προστατευθούν όλες οι γνωστές θέσεις με παλαιοντολογικό υλικό!! Θέλω να ευχαριστήσω γι΄ αυτό τον Δήμαρχο, και πιστεύω σύντομα στην Κίσαμο να ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ενημερωτικού παλαιοντολογικού σταθμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: