Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ"

Το βιβλίο-ντοκουμέντο του Γιώργου Ι. Ψαράκη «Ιστορικά στοιχεία του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου» θα παρουσιάσουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο των εκδόσεων στα Χανιά. Καλεσμένοι είναι οι απόφοιτοι, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι που πέρασαν από το 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν, αν το επιθυμούν. Μια βραδιά γεμάτη με μνήμες αλλά και μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε στον χρόνο, μας δίνει η ερευνητική εργασία του Γιώργου Ψαράκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ανδρομάχη Χουρδάκη, φιλόλογος, συγγραφέας, και ο συγγραφέας του βιβλίου. Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό.
Το βιβλίο αφιερώνεται σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που πέρασαν από το κτήριο του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου
«Ίσως είναι χρήσιμο να υπάρχει καταγεγραμμένη η εκπαιδευτική ιστορία ενός τόπου. Θεώρησα χρέος μου να συνεισφέρω σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου και ως μικρό δείγμα μνήμης στους προκατόχους μου συναδέλφους εκπαιδευτικούς και διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κισσάμου αλλά και ως προσπάθεια τεκμηρίωσης. Έτσι, προέκυψε και παρουσιάζεται μια πρώτη απόπειρα καταγραφής της δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής πραγματικότητας της Κισσάμου των τελευταίων 100 ετών περίπου. Το εν λόγω κτήριο στέγασε και στεγάζει επί πολλά έτη πάρα πολλούς μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής της Κισσάμου. Επιχειρήθηκε να καταγραφούν με συστηματικότητα διάφορες πληροφορίες όπως σημαντικά χρονικά ορόσημα και γεγονότα, πλήθος μαθητών, στοιχεία προαγωγής, ονόματα καθηγητών, διατελεσάντων διευθυντών, σημαιοφόροι, φωτογραφίες κάθε περιόδου, στεγαστικά ζητήματα, κτλ. Καθώς όλα αυτά εντάσσονται σε μια ευρύτερη τοπική πραγματικότητα και σε ένα ευρύτερο εθνικό πλαίσιο εκπαιδευτικής πολιτικής (νόμων και μεταρρυθμίσεων) των εκάστοτε κυβερνήσεων, έγινε προσπάθεια να καταγραφούν και μερικές βασικές σχετικές αναφορές».
Γιώργος Ψαράκης, διευθυντής ΕΠΑΛ Κισσάμου, πρώην διευθυντής 1ου Γυμνασίου Κισσάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: