Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΡΗ - ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ

 
Το Καστέλι αποχαιρέτησε με βαθύτατη θλίψη , ειλικρινή σεβασμό και συγκίνηση τη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, τη σεβαστή δέσποινα Άρτεμις χήρα Ιάκωβου Μαρή, η οποία έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, παίρνοντας μαζί της και το άρωμα αρχοντιάς και ευγένειας μιας ολόκληρης καστελιανής εποχής. Η κυρία Άρτεμις προερχόταν από τον αρχοντικό οίκο των Μαρκαντωνάκηδων των Τοπολίων, ο οποίος φιλοξένησε και στήριξε από τα πρώτα του βήματα τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ήταν ένας οίκος- επίκεντρο και χώρος πολλών συνάξεων και φιλοξενίας υψηλών προσώπων και ξένων καλεσμένων στα Τοπόλια. Η οικογένεια δε Μαρκαντωνάκη πρωταγωνίστησε και πολιτικά ακολουθώντας τα επόμενα βήματα του Εθνάρχη. Ήταν επόμενο συνεπώς, να έχει εμποτιστεί και η κυρία Άρτεμις από το πνεύμα φιλοξενίας και κοινωνικότητας της ιστορικής οικογένειάς της, με θερμή γυναικεία αφοσίωση πάντα, με χαμηλούς τόνους, απαράμιλλη ευγένεια και διακριτικότητα. Με τον αείμνηστο  σύζυγό της Ιάκωβο Μαρή, ενθουσιώδη προοδευτικό παράγοντα του Καστελίου και της Κισάμου, αποτέλεσαν παραδειγματικό ζεύγος, αντιπροσωπευτικό τού αυθόρμητου καστελιανού φιλόξενου πνεύματος της εποχής. Στο ονομαστό τους κατάστημα και στο φιλόξενο σπίτι τους, βρήκαν θερμή υποδοχή διάφοροι αξιόλογοι επισκέπτες, αλλά και λειτουργοί πού πρόσφεραν στον τόπο, όπως ο μακαριστός Επίσκοπος Ευδόκιμος στην αρχή, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος μετά, οι εκάστοτε Γυμνασιάρχες και εκπαιδευτικοί ή  άλλοι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στο Καστέλι. Σύμφωνα με τούς άγραφους κώδικες της οικογένειας, οι λειτουργοί έπρεπε να τιμηθούν για τίς υπηρεσίες τους προς τον τόπο, αλλά και να μην αισθάνονται ξένοι και απομονωμένοι από την καστελιανή κοινωνία. Όταν δε ο Ιάκωβος και η Άρτεμις απόκτησαν και τίς αγαπημένες τους Βασιλική και Δωροθέα, εξαίρετες κόρες τους εμπνεόμενες και εκείνες από τις ίδιες  αρχές, η οικογένεια συμπληρώθηκε ιδανικά, την εποχή μάλιστα πού ο Ιάκωβος Μαρής βρισκόταν στο αποκορύφωμα τής δραστηριότητάς του ως Πρόεδρος του αρχαιότερου Σωματείου: Του Φιλολογικού Συλλόγου ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ.
Ήταν περίοδος μεγάλης αναδιοργάνωσης του Συλλόγου, με την ριζική  αναδιάταξη τής βιβλιοθήκης του, με την εθελοντική προσφορά σχετικής βοήθειας από τότε καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου. Με οργάνωση σειράς λαμπρών διαλέξεων από διακεκριμένους ομιλητές. Η με την υποδοχή και περιποίηση σημαντικών φιλοξενουμένων, όπως ο συμπατριώτης πρωταγωνιστής Μάνος Κατράκης πού είχε επισκεφτεί το Καστέλι με ολόκληρο το θίασό του, το 1961. Όλα γίνονταν  κάτω από την άγρυπνη φροντίδα τού ρέκτη και δημιουργικού Προέδρου Ιάκωβου Μαρή. Σε όλη αυτή την ιδιωτική επαγγελματική και τη δημόσια κοινωνική δραστηριότητα του συζύγου της, η κυρία Άρτεμις υπήρξε αθόρυβη αλλά πολύτιμη σύντροφος, διακριτική  συμπαραστάτης, ακούραστη δε και πάντα γελαστή συνοδοιπόρος στη ζωή και στη προσφορά προς τον τόπο.
Σε χαιρετούμε αξέχαστη και σεβάσμια κυρία Άρτεμις και σε ευχαριστούμε για το ήθος και την ευγένεια μιας εποχής πού αντιπροσώπευες και πού διαφύλαξες μέχρι το τέλος. Τη θλίψη δε τής Βασιλικής και τής Δωροθέας, ας απαλύνει, η υπερηφάνεια και η ικανοποίηση για τη παρακαταθήκη αρχοντιάς και γενναιοδωρίας ψυχής, που άφησε κληρονομιά η σεβαστή μητέρα τους και οι αείμνηστοι γονείς τους στη κοινωνία μας και στον τόπο. 
Κυριάκος Ροδουσάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: