Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΑΛΗ

Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου με έναυσμα τις διάφορες γνώμες και απόψεις που αφορούν τις εργασίες ανακαίνισης, εξωραϊσμού και καλλωπισμού του Ιερού Προσκυνήματος Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου, στην θέση «Ντάμιαλης» και επειδή η αλήθεια είναι εκείνη που ελευθερώνει τον άνθρωπο, δηλώνει τα εξής, προς ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου: 
1. Οι εργασίες γίνονται βάση μελέτης και σύμφωνα με τις εγκρίσεις και οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων.
 2. Η κοπή των δύο δένδρων (αλμυρίκια), έγινε, νόμιμα και όπως προβλέπεται, καθώς οι ρίζες τους είχαν καταστρέψει τόσο τα υφιστάμενα τοιχία, όσο και το πάτωμα της αυλής. Εντός του αύλειου χώρου και όχι εξωτερικά όπως ήταν, θα φυτεύουν δύο σκίνοι, οι οποίοι και θα συμβάλλουν στην σκίαση του χώρου, μαζί επίσης και με άλλα καλλωπιστικά φυτά, συμβατά με τον χώρο.
 3. Τα τοιχία, περί των οποίων γίνεται τόσος λόγος, προϋπήρχαν εδώ και περισσότερα από πενήντα (50) έτη (οι τρείς φωτογραφίες που επισυνάπτονται βεβαιώνουν του λόγου το αληθές). Εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα η ύπαρξις τους. Δεν έγινε ουδεμία απολύτως παρέμβασης επ΄ αυτών, παρεκτός της επένδυσης με πέτρα. 
4. Η προέκτασις ενός τμήματος του τοιχίου προς τον δρόμο, όχι μόνον προϋπήρχε πλέον των πενήντα (50) ετών, αλλά δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει την γέφυρα που υπάρχει από κάτω και η οποία οδηγεί στην θάλασσα, προς διευκόλυνση των λουόμενων. Συνεπώς ουδόλως εξυπηρετεί τον χώρο της Εκκλησίας και, σαφώς, ουδεμία παρέμβαση στο σημείο αυτό μπορούσε να γίνει, διότι αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να χαλάσει η γέφυρα και, άρα, η πρόσβαση προς την θάλασσα. Για όσους δηλώνουν ότι θα πρέπει να χαλάσει τους συστήνουμε να απευθυνθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία ανήκει ο δρόμος, και εκεί να υποβάλλουν το όποιο αίτημα τους. 
5. Η πάσης φύσεως κριτική είναι ευπρόσδεκτη, καθώς βοηθά στο να γίνουμε καλύτεροι, πρέπον όμως είναι να στηρίζεται επί γεγονότων και όχι επί υποθέσεων και οφείλει, επίσης, να σέβεται τον συνομιλητή. Εκφράσεις όπως «ντροπή» κλπ. θεωρεί ότι δεν τιμούν κανένα. 
6. Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, ως η υπό τον Νόμο μόνη αρμόδια και υπεύθυνη και, έχοντας πλήρη επίγνωση της ιερότητας και της ιστορίας του χώρου, προβαίνει στις, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, ανακαινίσεις, εξωραϊσμό και καλλωπισμό του ιερού αυτού προσκυνήματος και του περιβάλλοντος χώρου. Ανακαίνιση και εξωραϊσμός ο οποίος θα συμβάλλει, έτι περισσότερο, στην προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου. Καλεί, τέλος, όλους να μετέχουν στην μεγάλη πνευματική χαρά των Ιερών Θυρανοιξίων, τα οποία θα τελεστούν το εσπέρας της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου, ως και την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της επομένης, Τρίτη 25 Ιουνίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.       
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: