Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΝΙΚΟΛΗΣ και Ο TOM HANΚS !

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ !!!
-Του ΝΙΚΟΛΗ ΣΚΑΡΑΚΗ του ΣΤΡΑΤΗ απο το ΝΙΟΧΩΡΙΟ της ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ εκεί στα πιο δυτικά της ΚΡΗΤΗΣ η τύχη δε του χαμογέλασε ποτέ. Το αντίθετο τον καταδίκασε σε μόνιμη βαριά αναπηρία στο ένα του πόδι απο τα παιδικά του χρόνια ...
- Την ίδια περίπου περίοδο στο Κόνκορντ της Καλιφόρνιας γεννήθηκε ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ. Με πολύ τύχη, ικανότητα, δουλεια ειναι σήμερα απο τους κορυφαίους σε παγκόσμια κλίμακα Ηθοποιούς -Σκηνοθέτες, πολυβραβευμένος με Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες κλπ κλπ.
- Το ΝΙΚΟΛΗ τον ξέρουν λίγοι. Λιγότεροι κι απο τους μόνιμους κατοίκους της Γραμβούσας και σχεδόν καθόλου οι νέες γενιές.
Γιατί; Γιατί σε μια εποχή που όλα επιτρεπότανε (ακόμα και διαλυτήριο πλοίων παρ' ολίγο να γινει ένα απο τα ωραιοτερα σημεία του πλανήτη Ο ΜΠΑΛΟΣ αν δεν αντιδρούσαμε τότε οι λίγοι ''τρελοί'' ...αλλά αυτά ειναι άλλη ''ιστορία'') Ο ΝΙΚΟΛΗΣ βρήκε το ''παράδεισο'' του σε μια σπηλιά στο ΜΠΑΛΟ.
Δεν πήγε σαν παραθεριστής ή επιλέγοντας καλοκαίρι ή θέλοντας να κάνει οποιαδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα.
Πήγε απο ένστικτο θα 'λεγε κανείς, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη σπηλιά για ζησει εκει ολες τις μέρες του χρόνου μόνος του χωρίς να την εγκαταλείπει επιβιώνοντας εκει ηδη 40 (ΣΑΡΑΝΤΑ ) και πλέον χρόνια με τρόπο που μόνο Ο ΙΔΙΟΣ, Ο ΘΕΟΣ και ο ...ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ !!!...ξερουν !!!
---Τον ΤΟΜ τον ξέρουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολο το Πλανήτη. Την ίδια εποχή που ο ΝΙΚΟΛΗΣ βγήκε τη ''σπηλιά'' του ο ΤΟΜ άρχισε να κάνει κινηματογράφο. Η μια επιτυχία διαδεχότανε την άλλη ! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς -Μπιγκ -Άγρυπνος στο Σιάλτ -Φιλαδέλφεια- Η διάσωση του στρατιώτη Ραιν- κλπ κλπ κλπ...αυτά μέχρι το 2000
Το 2000 κάνει την ταινία GAST AWAY (Ο ΝΑΥΑΓΟΣ).
Η υπόθεση με δυο λέξεις αναφερότανε σε καποιον που επιβίωσε απο πτώση αεροπλάνου κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό και κολυμπώντας βρέθηκε σε ένα ερημονήσι ... εκεί επιβίωσε χωρίς τίποτα και κανένα για 4 χρόνια ...
Οι συμπτώσεις και οι ομοιότητες απίστευτες !
Ήδη το 2000 ο ΝΙΚΟΛΗΣ είχε ''συμπληρώσει'' 20 χρόνια επιβίωσης απο επιλογή.... φορές τον υποτιθέμενο χρόνο του ΝΑΥΑΓΟΥ ... θα πεις σε ''καλύτερες'' στα σημεία λόγω καλοκαιριού συνθήκες ... όμως τίποτα δεν αλλάζει την ουσία ...ας τολμήσει ένας απο εμάς να τον μιμηθεί
Ο ΝΑΥΑΓΟΣ έκανε μια απο τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες ολων των εποχών στον κινηματογράφο. Στοίχισε περίπου 90.000.000 δολάρια και εισέπραξε απο τις αίθουσες κλπ 429.632.142 δολάρια !!!...
Νομίζω σας έλυσα την απορία του τίτλου !
- Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ εξακολουθεί να κάνει ταινίες εξακολουθεί να εχει τεράστιες επιτυχίες μέχρι σήμερα, παντρεύτηκε Ελληνοαμερικάνα , βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος, λατρεύει την Ελλάδα, έχει σπίτι στην Αντίπαρο, έρχεται κάθε καλοκαιρι, το 2019 τιμής ένεκεν πήρε και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ !
- Ο ΝΙΚΟΛΗΣ εξακολουθεί να επιβιώνει στον ΜΠΑΛΟ όμως
ΟΜΩΣ εκτός απο τα στοιχεία της φύσης έχει να αντιμετωπίσει και αλλά ίσως χειροτέρα που ούτε στον ΝΑΥΑΓΟ του ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ τα είχε φανταστεί !
Στο σχεδόν ερειπωμένο σπίτι που κληρονόμησε απο τους γονείς του (αφού δεν μένει ποτέ εκεί!) στη Γραμβούσα εκτός απο τρωκτικά ειναι γεμάτο και απο ''μισοφαγωμενες'' απο αυτά κλίσεις για απολογία, καταγγελίες πρόστιμα κλπ κλπ απο απρόσωπους φορείς του Δημοσίου οτι καταπατά προστατευμένη περιοχή ( Natura ) κλπ κλπ .
Εντάξει υπάρχει το ''γράμμα του Νόμου'' υπάρχει όμως και ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, υπάρχει και ο ''άγραφος Νόμος '' που στις περισσότερες φορές όταν "συμπλέει'' με τη κοινή λογική ασφαλώς ειναι ισχυρότερος του πρώτου.
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ
Ο ΝΙΚΟΛΗΣ προϋπήρχε 20 περίπου χρόνια πριν τη natura στη σπηλιά του η οποία ούτε φαίνεται ούτε ρυπαίνει ούτε να τη βρει μπορεί κανείς αν δεν ''πάει συστημένος'' απο τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες του καλοκαιρού.
Ο ΝΙΚΟΛΗΣ ποτέ δεν ''εκμεταλλεύθηκε'' για όποιο δικό του οικονομικό όφελος το ΜΠΑΛΟ με μόνη ''δραστηριότητα'' του να επιβιώνει όπως ο ΝΑΥΑΓΟΣ του ΤΟΜ !
Ο ΝΙΚΟΛΗΣ έχει σοβαρή αναπηρία που δεν του επέτρεπε ποτέ να έχει μια παραγωγική δραστηριότητα στο τόπο που γεννήθηκε, γεωργός, κτηνοτρόφος κλπ πέρα απο τη σημερνή του ηλικία.
Ο ΝΙΚΟΛΗΣ βρίσκετε ασφαλώς κάτω απο τα ''όρια της φτώχιας'' και ο μόνος τόπος που μπορεί πια μετά απο 40 (!!!) χρόνια παραμονής να επιβιώσει έχοντας την όποια σωματική και ψυχική υγεία του ειναι Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΛΟ ! ... όπου αλλού θα ειναι με μαθηματική ακρίβεια Ο ΤΑΦΟΣ του !...
ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ αλλά και ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ
ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΣΥΧΟ !
Πραγματικά αν οι ''απρόσωποι νόμοι'' των γραφειοκρατών ήταν ''άνθρωποι με λογική'' αντί να τον κυνηγάνε , ντοκιμαντέρ έπρεπε να κανουν τη ζωή του και ναχει και ποσοστά ! ...
Το καλοκαίρι του 2021 με τον ανιψιό του που έχουν το ίδιο όνομα βρεθήκαμε στην ''ασβεστομένη'' σπηλιά του για λίγη ώρα !
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία είχε και ''τραπέζι'' ένα μεγάλο ξύλινο ''καρούλι'' που τυλίγουν καλώδια της ΔΕΗ και προφανώς είχε ξεβρασει η θάλασσα ...και αυτό ''ασβεστομενο''. Σε μια απο τις δυο τρεις γάτες που είχε της είχε στο λαιμό κουδουνάκι ...τον μόνο ήχο που άκουγε στις ατέλειωτες ώρες της απόλυτης ησυχίας έχοντας την ψευδαίσθηση οτι κάποιος ερχότανε !
Του κρατούσαμε ψωμί τσιγάρα και καφέ.
Πάνω στο ''τραπέζι'' είχε ένα καρπούζι που αυτόματα μου θύμησε τον ''ΓΟΥΙΛΣΟΝ'' ! Τη μπάλα που ξέβρασε η θάλασσα στη παραλία του ΝΑΥΑΓΟΥ και για να έχει ''παρέα'' και να ''μιλάει'' σε καποιον ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ζωγράφισε πάνω της κάτι σαν πρόσωπο ...
Μόνο που τον ''δικό του ΓΟΥΙΛΣΟΝ'' Ο ΝΙΚΟΛΗΣ τον έκανε κομμάτια για να με κεράσει !!!.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Όσοι και όσες συμφωνείτε με τα παραπάνω και κάνετε like σε αυτό το κείμενο ειναι σαν να βάζετε την υπογραφή σας σαν να υψώνετε τη φωνή σας σε κάθε ''αρμόδια αρχή '' ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥ, ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΩΝ ''ΜΟΙΚΑΝΩΝ'' !!!..
Επίσης σας παρακαλώ να κοινοποιήσετε αυτή την ανάρτηση ο καθένας στην σελίδα του ώστε να βρεθούμε πολλοί σε αυτή την έκκληση- διαμαρτυρία !...
Κι ένα τελευταίο.
Εννοείται οτι το φετινό καλοκαίρι θα κάνω οτι μπορώ μέσω του Δήμου της Αντιπάρου να έρθουν όλα αυτά σε γνώση του ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ και να ζητήσουμε και απο αυτόν την όποια βοήθεια του μέσω των μεγάλων γνωριμιών του σε Ελλάδα και όχι μόνο !
Είμαι σίγουρος οτι η έκπληξη του θα ειναι τεράστια όταν θα μάθει οτι ο ήρωας που ενσάρκωσε ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΓΟ...ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΗΔΗ 40 ΧΡΟΝΙΑ !!!...
Ο ΝΙΚΟΛΗΣ !..
Γιώργος Κουτσαυτάκης
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στην σελίδα "Γραμπουσα ένα ταξίδι στο χρόνο μεσα απο φωτογραφίες και ιστορίες"


Δεν υπάρχουν σχόλια: