Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 1912-1922 -ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ Η ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Tα σημερινά σύνορα της Ελλάδας διαμόρφωσε, σε μεγάλο βαθμό, η συνθήκη της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου 1923. Πριν από αυτή, η συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου - 10Αυγούστου 1920) δημιούργησε, προσωρινά, την “Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών” βάζοντας το έθνος στην περιπέτεια της Μικρασιατικής εκστρατείας με τραγική κατάληξη την Μικρασιατική καταστροφή, που θεωρείται η μεγαλύτερη συμφορά του Νεότερου Ελληνισμού.
Μετά από 2500 χιλιάδες και πλέον χρόνια η Ελληνική γλώσσα θα πάψει να ομιλείται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο θλιβερός απολογισμός: Πάνω απο 1.500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις προαιώνιες εστίες τους και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς. Περισσότεροι από 25.000 νεκροί και τραυματίες Έλληνες στρατιώτες.
Θρήνος για τις χαμένες πατρίδες απλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα που πενθούσε τους ηρωικούς στρατιώτες που θυσιάστηκαν για χάρη της. Η Κίσαμος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η επαρχία Κισάμου, παρούσα σε όλους τους αγώνες του έθνους, έβαψε με το αίμα των παιδιών της και τη Μικρασιατική γη.
Ο Σύλλογος προβολής Κισάμου “Η ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ”, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους 380 Κισαμιτες Ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αφιερώνει την έκδοση του ημερολογίου 2022 στους πεσόντες αγωνιστές της περιόδου 1912-1922.
Μετά από πολύμηνη έρευνα, διασταύρωση αρχείων ( Καραγιαννάκη, Κακάρογλου, Διεύθυνση Ιστορίας στρατού) και προφορικές μαρτυρίες, “προβαίνομεν εις την έκδοση του Ηρώου των υπέρ πατρίδος πεσόντων... πολεμιστών, θέλοντες να γνωρίσωμεν εις τους μεταγενεστέρους, ίνα μείνωσι αθάνατα και αλησμόνητα εις την μνήμην πάντων, τα ονόματα των προμάχων και ηρώων της πατρίδος, οίτινες εθυσιάσθησαν υπέρ αυτής”, δανειζόμενοι ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του Στρατηγού Καραγιαννάκη, που αιτιολογεί, εν μέρει τον σκοπό τούτης της έκδοσης.
Εξ αφορμής της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, θελήσαμε να τιμήσουμε τους πεσόντες, με καταγωγή από την Κίσαμο και μέσο αυτών όλους όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Και θυσιάστηκαν δυσφόρητα πολλοί, για κάτι, που χωρίς αυτό ή ζωή δεν έχει νόημα. Ποιο ήταν αυτό το “κάτι” όπως μας λέει ο Χ. Γιανναρας; Αυτονόητα, η αίσθηση πατρίδας.
Αν κάτι μας ζητούν, επιτακτικά, αυτοί οι Ήρωες 100 χρόνια μετά είναι να θυμόμαστε. Όχι τους ίδιους, αλλά το γεγονός οτι μαζί μπορούμε το ακατόρθωτο ενώ διχασμένοι οδηγούμαστε στην καταστροφή. Μακάρι το 2022 να είναι μια δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία, Ειρήνη και ομόνοια.
 
Ευχαριστούμε πολύ για την συνδρομή τους στην παρούσα έκδοση, την Περιφέρεια Κρήτης ,το Δήμο Κισάμου και τον Δήμο Πλατανιά.
Επίσης ευχαριστούμε τον Θοδωρή Παρασκάκη για την γραφιστική επιμέλεια του ημερολογίου και το τυπογραφείο Μαρτσάκη. 
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
694 0778194
694 4986076
Email: provolikisamou@gmail.com
Τα ημερολόγια θα διατίθενται στο Kρεοπωλείο Πατεράκης, Παντοπωλείο η Μουρνιά, στο Mikro και στο On The Go.

Δεν υπάρχουν σχόλια: