Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΑ ΡΟΔΩΠΟΥ

Απο δω πέρασε λένε ο Απόστολος Πέτρος όταν τον κουβαλούσαν στην Ρώμη. Από δω πέρασαν εκατοντάδες Σταυροφόροι βρίσκοντας απάνεμο λιμανάκι στα νότια του όρμου που ονομάζεται Άκρα Νησί. Από δω πέρασαν και αρκετοί σφουγγαράδες του προπερασμένου αιώνα βρίσκοντας και αυτή στέγη στις καταιγίδες τους. Οι περισσότεροι άφησαν το αποτύπωμα τους πάνω στις αγιογραφίες που πραγματικά αποτελούν, τα χαράγματα, απόδειξη ιστορίας.
Ο ναός είναι ένα λίθινο κτίσμα, θολωτό, με κεραμίδια. Δεν αναφέρεται στην απογραφή των μονών του 1637 εντούτοις μόνο απο την παραπάνω εικόνα φαίνεται οτι υπήρχε το 1577. Οι αγιογραφίες έγιναν από τον αγιογράφο Προβατά. Είναι σε κακή κατάσταση λόγω του χρόνου και της υγρασίας, μάλιστα δεν έφταναν τ' άλλα που πέρασαν απο τους κάθε λογής επισκέπτες έχουμε και το άσπρισμα πάλι που έχει χαλάσει ένα μέρος της. (φωτο κάτω)
Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονα χαράγματα τα περισσότερα ευδιάκριτα "ΓΕΟΡΓΙΛΑΣ ΠΑΓΑΣ". Συνολικά υπάρχουν 66 χαράγματα και άλλα τόσα χάθηκαν αφού υπάρχουν αρκετές κατεστραμμένες αγιογραφίες, με το πιο ενδιαφέρον για μένα αυτό που έγραψε κάποιος σφουγγαράς απο την Τήλο, με ημερομηνία 1523. 
Στην περιοχή σώζονται ακόμα κτίσματα που αποτελούσαν μάλλον χώρους της μονής λίθινη θολωτή αποθήκη, δύο στέρνες, το Ηγουμενικό -επίσημη κατοικία της μονής-, παλαιό ελαιοτριβείο, διάσπαρτα ερείπια γύρω από το ναό, ενώ σε μικρή ακτίνα υπάρχουν άλλα δύο κτίσματα.
Η διαδρομή μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο 4Χ4, σήμερα είναι πολύ δύσκολη λόγω των βροχών. Ως την εορτή της Μονής όμως 29 του Ιούνη, όπως με διαβεβαίωσε ο βοσκός που βρήκα εκεί κοντά ο δρόμος θα είναι εντάξει.
Αξίζει μια βόλτα σας... είτε με βάρκα απο την Κίσαμο, έχει και μικρή παραλία, είτε με τα πόδια απο την Μονή του Γκιώνα 40 λεπτά και 60 η επιστροφή.
Φυσικά καλύτερος μήνας για την βόλτα ο Μάιος!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: