Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΔΡΟΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ 2017

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον περιφερειακό αγώνα δρόμου σε δημόσια οδό, "Δρόμος Κισάμου 2017" που θα γίνει στο Καστέλι Κισάμου την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017. 
Διοργανωτές είναι ο Δήμος Κισάμου, ο Αθλητικός Όμιλος Κισάμου και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης. 
Δηλώσεις συμμετοχών θα γίνονται στα κάτωθι:
1) Email (Α.Ο. Κισάμου): athlitikosomiloskissamou@gmail.com
2) Tηλέφωνα Επικοινωνίας: 6951850899, 6972234771 (ώρες 09.00-13.00)

Υ.Σ  Δρόμος Κισάμου 2017 καθόλου καλό και δεν έγινε και προσπάθεια να αλλάξει. 1ος Δρόμος Υγείας Κισάμου θα μπορούσε να είναι, 1ος Γύρος Κισάμου θα ήταν καλό ...Δρόμος Κισάμου 2017 και μάλιστα στο Καστέλι είναι ντοπή μας. Απο κάπου θα πρέπει να αρχίσει αυτή η πόλη να αποκτά τραυτότητα  και δίνοντας της ονόματα μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε επιλογές τότε δεν της κάνουμε καλό. Το όνομα Καστέλι έχει καταργηθεί με απόφαση εδώ και χρόνια κύριε Φουντουλάκη, Κίσαμος είναι το όνομα και αυτό πρέπει να το μάθουν όλοι....και τέλος επειδή μπορεί Κίσσαμος να λέγεται ο δήμος αυτό δεν σημαίνει οτι και τα υπόλοιπα...φορείς, υπηρεσίες, σωματεία, σχολεία, Ιερά Μητρόπολη γράφεται το Κίσαμος με 2σ. 

2 σχόλια:

Α.Π. είπε...

Καλημέρα κ.Παπαδάκη,

Χωρίς να θέλω να το παίξω ειδήμονας και μελετώντας άρθρα και άλλου είδους αναφορές σχετικά με το θέμα της ορθογραφίας "Κίσσαμος ή Κίσαμος" έχω να τονίσω ότι, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα επικρατεί μια σύγχυση, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περίοδο των Ενετών. Η αλήθεια είναι ότι οι αναφορές σε αρχαία ελληνικά κείμενα δίνουν την Κίσαμο με ένα "σίγμα" (Κίσαμος πόλις) και όχι με δύο, ωστόσο από την περίοδο των Ενετών οι αναφορές είναι πλέον πολλές με δύο σίγμα "Κίσσαμος". Με δύο "σσ" τη χρησιμοποιούν, πλέον, οι Έλληνες από την περίοδο εκείνη και έπειτα. Από εκείνη την περίοδο επικράτησε σύγχυση! Η σύγχυση που επικρατεί αντικατοπτρίζεται και από τις πινακίδες που άλλες γράφουν Κίσσαμο και άλλες Κίσαμο.

Ως φιλόλογος, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη "ταυτότητα" και ορθογραφία σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη λέξη. Γράφοντας όμως ένα δελτίο τύπου το οποίο αφορά τον Δήμο Κισσάμου που αναφέρεται επίσημα με δύο "σσ", είναι, ως προς την εικόνα του κειμένου άσχημο σε μια πρόταση να είναι με ένα "σ" και σε άλλη με δύο "σσ", δημιουργώντας σύγχυση στον αναγνώστη, ειδικά σε εκείνον που δεν κατάγεται από την περιοχή. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, γίνεται προσπάθεια, τα θέματα και οι δράσεις του Δήμου μας να γίνουν ευρύτερα γνωστές.

Να είστε σίγουρος ότι λόγω της ειδικότητάς μας θα ερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα της ονομασίας "Κίσαμος" για το οποίο, εκ των προτέρων τονίζω ότι και εγώ συμφωνώ ώστε να αναγράφεται με ένα "σ", λόγω αυτής της αναγραφής σε αρχαία κείμενα, Επειδή, όμως, όπως προείπα, πολλές επίσημες ονομασίες τη γράφουν με δύο "σσ" για αυτό το λόγο παρασύρει και τις υπόλοιπες αναφορές για να υπάρχει ομοιομορφία στο εκάστοτε κείμενο.

Σε ότι αφορά τέλος, τον όρο "Καστέλι ή Καστέλλι" οι αναφορές είναι λίγες στα δελτία τύπου του Δήμου μας. Δηλώνεται όμως κάποιες φορές, κατά αυτόν τον τρόπο, ώστε ο κόσμος που δεν κατάγεται από την περιοχή να γνωρίζει πού ακριβώς θα γίνει το οποιοδήποτε γεγονός. Διότι ο κόσμος εκτός περιοχής Κισάμου γνωρίζει τον όρο Καστέλι και δεν μπορεί να συνηθίσει το σκέτο Κίσαμος. Για αυτό όμως, πάντα, γράφουμε Καστέλι Κισάμου και όχι σκέτο Καστέλι.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και παρακαλώ για τη δημοσίευση της άποψης,
Βασίλης Φουντουλάκης

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Συμφωνώ αλλά απο μας θα μάθουν και οι υπόλοιποι οτι Κίσαμος είναι το όνομα και αν για διάφορους λόγους δεν μπορούμε ας αναγράφουμε την οδό ή την λέξη πόλη της Κισάμου. Χάνουμε την ταυτότητα μας αν και υπήρξε κουβέντα επι αυτού και μάλιστα στο Α συνέδριο για την Κίσαμο. Το ένα σ είναι σωστό τα 2 τα έχει μόνο ο δήμος και ο Κισσαμικός. Όλοι οι υπόλοιποι φορείς σχολεία Ιερά Μητρόπολη είναι με ένα. Καθ' ενας αγωνίζεται απο την σκοπιά του, εμένα μου έχει γίνει έμμονη ιδέα να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτό τον αχταρμά των διάφορων ονομάτων για την πόλη Κισαμος Κίσσαμος Κίσσαμμος Καστέλλι. Αν εσείς οι αρχές δεν σταματήσετε αυτό το διπλοτριπλο όνομα τα πραγματα αντί να φτιάχνουν θα χειροτερεύουν.
σαν φιλόλογος και μέλος της κοινότητας του δήμου μας ας ξεκινήσετε αγαπητέ Βασίλη μια προσπάθεια για την καθιέρωση του ενός σ στην λέξη Κίσαμος πράγμα όχι δύσκολο και με πολύ λίγους υποστηρικτές.