Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΑΤΗΡΑΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΩΝ

Στατήρας* Φαλάσαρνας, 330 – 270 π.Χ., με κεφαλή της Δίκτυννας Θεάς** και από την άλλη η τρίαινα με τα αρχικά Φ.Α
**Η Βριτόμαρτη εν ζωή ήταν μια κρητικά κοπέλα από την Γόρτυνα, η οποία εκεί που έπαιζε έπεσε από απροσεξία στη θάλασσα και την έσωσαν με τα δίκτυα τους οι ψαράδες. Αυτή από ευγνωμοσύνη έγινε στο εξής φίλη τους και τους βοηθούσε. 
Ο λόγος που μετά το θάνατο και τη μετάστασή της στους ουρανούς ανακηρύχθηκε θεά προστάτιδα των Ψαράδων, κάτι ως έγινε και με τον Αγ. Νικόλαο. Σύμφωνα με τον Καλλίμαχο, η Βριτόμαρτης έπεσε από το βουνό Δίκτη στα δίκτυα των Ψαράδων, γιατί την κυνηγούσε ο Μίνωας να τη βιάσει.
* Ο Στατήρας ήταν νόμισμα σταθερού βάρους. Πόλεις της Κρήτης όπως η Κυδωνία, η Φαλάσαρνα, εξέδωσαν στατήρες με το βάρους τους να είναι ανάμεσα στα 12,60 έως 11,90 γραμμάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: