Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΣΑΜΟΣ

Είναι πλέον γνωστό και εξακριβωμένο οτι πέρασε ένα μεγάλο διάστημα 2 ίσως και 3 μηνών ο μεγάλος συγγραφέας στην Χρυσοσκαλίτισσα, στο μοναστήρι φιλοξενούμενος του ηγούμενου παπά Γρηγόρη Πλοκαμάκη. Ήταν η εποχή που είχε προβλήματα υγείας και το ξερό κλίμα της νότιας Κισάμου του έκανε καλό.
Είναι γνωστό ποιος τον πήγε στο μοναστήρι από την Βάθη Ζαχ. Κολοκοτρώνης, όπως ήταν και γνωστό οτι στο έργο του "Αναφορά στο Γκρέκο" έχει κάνει μια αναφορά για τον παπά Γρηγόρη. Ποια;
Ο παπά Γρηγόρης είχε σκαλίσει ένα επίγραμμα πάνω σε μια πλάκα που την προόριζε για τον τάφο του... με την φράση " Έ, Θάνατε, δεν σε φοβάμαι"  αυτήν την φράση με μια μικρή παραλλαγή λοιπόν χρησιμοποιεί ο Καζαντζάκης αργότερα στην Αναφορά στο Γκρέκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: