Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ...ΤΟΥ 'Α ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Τις ομιλίες ξεκίνησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και λαογράφος κ. Βασίλης Χαρωνίτης που δεν μας μίλησε σήμερα για θρύλους και παραδόσεις αλλά για ένα λυπηρό γεγονός που συνέβη στην επαρχία μας, στην γειτονιά μας, την τούρκεψη ολάκερου του Σασσάλου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 
 Επόμενος ομιλητής ο ιστορικός κ. Νικολακάκης Δημήτρης που μας είπε για την αυτοδιοικητική ιστορία του παλαιού δήμου της Πανεθήμου, από ιδρύσεως του ως και τα 1911, παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό απ όλους τους δημάρχους που πέρασαν από τον τότε Δήμο.
 Η Ζαχαρένια Σημανδηράκη ιστορικός, ειδική συνεργάτης των γενικών αρχείων του Κράτους και γενική γραμματέας του συνεδρίου μας αφηγήθηκε την πορεία των 300 Ευελπίδων που με λοχαγό τον Καστελλιανό Νικόλαο Λυγιδάκη έφτασαν στο Κολυμπάρι στις 30 Απριλίου του 1941 ως και την διάλυση του σώματος του στα Σφακιά. 
Η εκπαιδευτικός κα. Αποστολάκη Ελευθερία μας έδωσε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σχολικά χρόνια μεταξύ 1914-1930 από την Ποταμίδα Κισάμου, αλλά και την ενδιαφέρουσα αποκάλυψη οτι στην Ποταμίδα λειτουργούσε από τις αρχές του περασμένου αιώνα Παρθεναγωγείο.
Η φιλόλογος και πρόεδρος του Φιλολογικού συλλόγου "Κισαμικός" κα. Γεωργακάκη Ελένη που μας ανέλυσε την πορεία του συλλόγου από την ιδρύσεως του 1934 ως και σήμερα.
Και τέλος η Φιλόλογος κα Κωστάκη Καλλιόπη που μας μίλησε για ένα δικό μας άνθρωπο, ένα γέννημα της Κισάμου τον μεγάλο ηθοποιό Μάνο Κατράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: