Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΞΕΡΕΤΕ

..ότι η Μαλάθυρος μπορεί να έχει μόλις 200 κατοίκους, έχει όμως 14 γειτονιές, Κορωνιανά, Κυρκοριανά, Σπασόμυλος, Σημαντηριανά, Κάτω Ξενικιανά, Μπαχαδιανά, Γιαμπανιανά, Μεσοχώρι, Μπαλιτζιανά, Τυριανά, Εμήνι, Τζωρτζιανά, Μπαλιανά, Πάνω χωριό!
...ότι πρώτο σταθμό των Εβραίων που διώχτηκαν από την Ισπανία 1492, ήταν η Κίσαμος ...όπου έφτιαξαν και συναγωγή.... με αρχισυναγώγισα, σχετική επιγραφή στο Μουσείο Κισάμου, Βορειοδυτική αίθουσα.
...ότι ο γνωστός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα που γεννήθηκε στη Λέσβο, από Τούρκο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, πέρασε το  1538 από το Καστέλλι όπου κατέστρεψε το φρούριο, πήρε αιχμαλώτους και λάφυρα και έφυγε.
... Τα βιολιά στην Κίσαμο ήρθαν το 1710, μάλιστα λένε ότι τα έφερε ο ίδιος ο Τζουζέπε Γκουαρνέρι όταν επισκέφτηκε την περιοχή για να πάρει το εκλεκτό μαρουβά κρασί της περιοχής!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: