Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΣΩΠΑ

 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Βιολιστής με καταγωγή από την Καλυβιανή (Μεσόγεια) Κισάμου.
Άκμασε κυρίως τις δεκαετίες '60 και '70 με πολυάριθμα γλέντια στο ενεργητικό του.
Είχε κατά καιρούς γράψει ερασιτεχνικές κασέτες στο δισκάδικο του Γιάννη Σταματάκη κι είχε συνεργαστεί με αξιόλογους λαγουτιέρηδες της περιοχής όπως οι Βασίλης και Στεφανής Καρεφυλλάκης, ο Στ. Λαϊνάκης, ο Γιώργης Γεραιουδάκης ή Μαρουβάς κ.α.
Το παίξιμο του θυμίζει την σχολή "Ναύτης". Δεν ξεχώρισε όμως μόνο γι' αυτό ο Χριστοφοράκης. Ιστορικά είναι πλέον τα "αγκομαχητά" του, που άφηνε καθώς έπαιζε, κι αυτό επειδή ήταν μανιώδης καλλιτέχνης και τα έδινε όλα στην κυριολεξία την στιγμή που άγγιζε το δοξάρι. Η μουσική του προσφορά είναι πολύ μεγάλη.
Από μουσική οικογένεια, ο πατέρας του και ο παππούς του παίζανε βιολί, γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στην Κουνουπίτσα, ένα χωριό κοντά στο Καστέλλι ενώ στη συνέχεια έζησε στο Καστέλλι. Πήρε στοιχεία απο το Χάρχαλη, και τον Ευθύμη Λυραντωνάκη, που χάθηκε στην κατοχή αλλά και απο τους Μαύρο και Μαριάνο. 
Σταδιοδρόμησε απο το 1950 μέχρι περίπου το 1980 και έπαιξε με τους κορυφαίους λαγουτιέρηδες της εποχής, Μανώλη και Στεφανή Καρεφύλλη, Στέλιο Γ. Λαϊνάκη, Μαρουβά και άλλους. Συχνά ο γνωστός ψαράς Νίκος Τζέγκας (1900-'66) πήγαινε στου Χριστοφοράκη να του τραγουδήσει τους σκοπούς και να τους ακούσει στο βιολί. Φυσικά δεν διανοήθηκε ποτέ να τους οικειοποιηθεί.
 
Ηχογραφήσεις του βρίσκονται στο cd που εκδόθηκε για το Μανώλη Καρεφυλλάκη και σε ακαδημαϊκές ηχογραφήσεις του Ι.Τ.Ε. ενώ έγραψε και κασέτες στον στούντιο του κισσαμίτη Γιάννη Σταματάκη.
Πληροφορίες απο την εκπομπή του Βαγγέλη Ζαμπετουλάκη (έτος 1991)
Φωτογραφίες απο το αρχείο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: