Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

 42 μαγαζιά ειναι κλειστά στην Σκαλίδη τον πάλαι ποτέ εμπορικότερο δρόμο της πόλης. 7-8 ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν αφού όλοι τους περιμένουν -όπως φαίνεται - την ανάπτυξη. Την ανάπτυξη του κέντρου που πλέον τρέχει σε δυο κουλουάρ με κοινό σκοπό τον ταυτόχρονο τερματισμό.
- Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου με δικαιούχους την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος, τον Δήμο Κισάμου και τον Νέο Εμπορικό Σύλλογο της πόλης. 
- Από την άλλη υπάρχει η προγραμματική σύμβαση για τη διερεύνηση εναλλακτικών στρατηγικών ανάδειξης της πολεοδομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας του ευρύτερου ιστορικού κέντρου της Κισάμου με δικαιούχους τον Δήμο Κισάμου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 
Δυο διαφορετικά βέβαια προγράμματα που κάποιοι θα προσπαθήσουν να τα λειτουργήσουν ταυτόχρονα, αν και ο σκοπός του Μετσόβιου δεν είναι να φτιάξει αλλά να δώσει κατευθύνσεις για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δίνοντας περισσότερη έμφαση στον πολιτισμό, με την ανάδειξη της αρχαιολογικής, της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φυσικά και τα δυο προγράμματα είναι κατ' ουσία να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του ιστορικού κέντρου, την αύξηση της επισκεψιμότητας, με στόχο να ξαναγεννηθεί μια περιοχή που σήμερα θρουλά.
Ας ελπίσουμε οτι όλα θα λειτουργήσουν προς όφελος της πόλης μιας και όπως όλοι διαπιστώνουμε έχει τα χάλια της αποθώντας τους επενδυτές. Σίγουρα για να δούμε όλα αυτά τελειωμένα θα χρειαστούν κάμποσα χρόνια ακόμα ίσως και δυο δημοτικές τετραετίες, όμως αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει .. αρκεί να το πιστέψουν πρώτα αυτοί που το εμπνεύστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: