Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ

 
Περί τις δύο χιλιάδες  πιστοί, απ΄ όλο τον Νομό Χανίων, αναταποκρίθηκαν εις το κάλεσμα της  Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, η Οποία οργάνωσε προσκύνημα εις την γενέτειρα γη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, το όμορφο Συρικάρι της Επαρχίας Κισάμου. Τόπος όπου ανεγείρεται Ι. Ναός, ο πρώτος στην Κρήτη, αφιερωμένος εις τον Όσιο Νικηφόρο. Εις το προαύλιο του νεοανεγειρόμενου Ι. προσκυνηματικού αυτού Ναού τελέστηκε Ι. Παράκλησις του Οσίου Νικηφόρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και ακολούθησε η ευλογία των άρτων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος και μετείχε της Ι. Παρακλήσεως μετά πλειάδας προσκυνητών εκ της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, υπό την ευθύνη οργανώσεως του Πρωτοσυγκέλλου αυτού, Παν. Αρχ. κ. Δαμασκηνού Λιονάκη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε τον όμορο Αρχιερέα κ. Δαμασκηνό, εξέφρασε την βαθιά συγκίνηση και χαρά του δια την τέλεση της Ι. Παρακλήσεως, ως και την πορεία εργασιών του Ι. προσκυνηματικού Ναού, τα θυρανοίξια του οποίου, όπως ανακοίνωσε, θα τελέσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την συμμετοχή και άλλων Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, το εσπέρας της  Τρίτης 2 Οκτωβρίου. Στον χαιρετισμό του προς τους εκατοντάδες προσκυνητές ο οικείος Ποιμενάρχης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο άσημος και ανύπαρκτος για τον κόσμο.....
..... Νικόλαος, ο οποίος στιγματισμένος από την λέπρα, θανατηφόρο ασθένεια της εποχής του, έφυγε διωγμένος και κατατρεγμένος από την οικεία και την συγγενιά του, επιστρέφει δοξασμένος και τιμημένος και εγκαθίσταται, πλέον, μόνιμα σ΄ αυτόν τον ευλογημένο τόπο που γεννά Αγίους. Αιτία της δόξης του η ταπείνωσις του, καθώς το βάθος της έσχατης ταπεινεινώσεως, της ταπεινώσεως του Κυρίου μας, αποτελεί την απαρχή όλων των αρετών. Αυτής της ταπεινώσεως μετείχε ο μεγάλος αυτός Άγιος του τόπου και της οικουμένης, ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός, και αυτή την ταπείνωση καλούμεθα να καλλιεργήσουμε πάντες ημείς, εάν θέλουμε και η δική μας η ζωή να είναι ζωή λουσμένη μέσα στο φως, την αγάπη και το έλεος του Αγίου Θεού», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Παράλληλα ευχαρίστησε τους εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που «εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και ευλάβεια των εις τον Όσιο Νικηφόρο», από το περίσσευμα της καρδίας των ενισχύουν το έργο ανεγέρσεως του Ι. Ναού και προσφέρουν την αγάπη τους τόσο δια την ολοκλήρωση του έργου, όσο και δια τον εξοπλισμό του, προτρέποντας όπως συνεχίσουν να στηρίζουν και ενισχύουν την ευλογημένη αυτή προσπάθεια, ευχαριστώντας και τον Δήμο Κισάμου δια την αρωγή, δια να είναι έτοιμος κατά την λαμπρά ημέρα των θυρανοιξίων που θα τελέσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον προσεχή Οκτώβριο. Ακολούθως χαιρέτισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος σημείωσε: «με συγκίνηση και ιερό δέος προσκυνώ τα ιερά χώματα όπου γεννήθηκε ο μεγάλος αυτός άγιος των καιρών μας, ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός. Αυτός ο τόπος δια του Οσίου Νικηφόρου γίνεται τόπος οικουμενικός και καθολικός, καθώς θα καταστεί προσκύνημα για όλη την Ορθοδοξία», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: