Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

99 ΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ

99 Πατέρες στα δυτικά της ακροπόλεως της Πολυρρήνιας, κτίσθηκε με πέτρες* που προέρχονταν στο μεγαλύτερο μέρος από τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνιστικού ναού που ήταν αφιερωμένος, ίσως στην θεά Άρτεμης. Η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1894 και κατασκευαστής ήταν ο Αντώνιος Κλαουράκης απο τα Τοπόλια. 
* Η εκκλησία είναι γεμάτη απο επιγραφές και προκαλεί ενδιαφέρον να της ανακαλύψεις. Το 2006 ο Ισπανός επιγραφολόγος Angel Martinez Fernandez κατέγραψε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τις επιγραφές της Πολυρρήνιας σε χορηγία Δήμου Κισάμου.
Η κατασκευή των καμάρων παρουσίασε σοβαρά ελαττώματα εξ αιτίας των οποίων την νύχτα μετά τα εγκαίνια, οι καμάρες να κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. Το γεγονός ότι η κατάρρευση έγινε χωρίς θύματα αποδόθηκε από τους ντόπιους σε θαύμα των Αγίων Πατέρων. Κατά τα λοιπά ο Κλαουράκης πέθανε λίγο μετά, λόγω της μεγάλης λύπης που του προξένησε το θλιβερό αυτό γεγονός. Η πλάκα που θυμίζει την ημερομηνία που κατασκευάστηκε η εκκλησία είναι πάνω από την κύρια είσοδο και λέει τα εξής: 
Οί Άγιοι Πατέρες Έτος 1894
ΩΣ ΦΟΒΕΡΟΣΟ ΤΟΠΟΣ
ΟΥΤΟΣ! ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΤΟΥΤΟ 
ΑΛΛ΄Η ΟΙΚΟΣ ΘΕΟΥ.
ΩΚΟΔΟΜΙΘΙ ΔΑΠΑΝΙ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟΝ 
ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΠΑΝΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣ
Ν. Α ΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: