Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΤΕΚΝΟΣ....

Σύνθετη λέξη αρχαιοελληνικής προελεύσεως, χρησιμοποιείται μόνο στην Κρήτη, η οποία περιγράφει τη γνωστή κουμπαριά [συν+τέκνο].
Να και ο σύντεκνος Ρουβάς
Με τον χρόνο έλαβε διαφορετική διάσταση και σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα περιγράφοντας οιονδήποτε αρσενικό, επιδεικνύοντας φιλική διάθεση και εγγύτητα.
Στο βιβλίο του R. Pashley του 1834 αναφέρει για την λέξη τα ακόλουθα
" Η λέξη που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σχέση του φυσικού με τον πνευματικό πατέρα ενός παιδιού, όμως είναι και η λέξη (καλημέρα σύντεκνε) που λέγεται συχνά (1834) όταν ένας κρητικός χριστιανός συναντάει ένα γνωστό του μωαμεθανό."
Φυσικά γνωστό και το ανέκδοτο με τον σύντεκνο:
"Ο σύντεκνος έχει πάει επίσκεψη βραδιάτικα στο σπίτι των συντέκνων του σε κάποιο άλλο χωριό. Το βράδυ, επειδή οι οικοδεσπότες δεν είχαν άλλο κρεβάτι, το έβαλαν να κοιμηθεί μαζί τους, στο ίδιο κρεβάτι. Το πρωί που ξύπνησαν, ο ξενοχωριανός σύντεκνος παίρνει τον οικοδεσπότη σύντεκνό του σε μια γωνιά και του λέει εμπιστευτικά με συμπονετική φωνή:
-Σύντεκνε μάθε το πώς η συντέκνισσα δεν είναι μπιστεμένη, όλη τη νύκτα με τη χέρα της μου την είχε κρατημένη!
Και ο οικοδεσπότης σύντεκνος του απαντά κοφτά:
- Σύντεκνε, εγώ σου τηνε κράτουνα με τη δεξιά μου χέρα, μη τύχει η αφιλότιμη και πάει παραπέρα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: