Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΟΤΑΝ Η ΣΥΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ


Του Παναγιώτη Μπατσαρισάκη
"Η πολύπαθη Συρία, αν δει κανείς φωτογραφίες από το παρελθόν, προκαλεί θλίψη, γιατί ήταν μία χώρα με μεγάλο πολιτισμό αλλά και με έντονα στοιχεία και παρουσία του Χριστιανισμού, σχεδόν σε όλη την επικράτεια της.
Το 10% του πληθυσμού ήταν Χριστιανοί, και λέμε ήταν, γιατί κανείς δε ξέρει τι θα απομείνει με τις βίαιες μετακινήσεις των πληθυσμών που γίνεται τώρα και είναι σε πλήρη εξέλιξη το προσφυγικό ζήτημα.
Η όμορφη αυτή χώρα, γεμάτη από μοναστήρια και χριστιανικούς ναούς διασκορπισμένα σε όλη την χώρα, αποτελούσε για πολλά χρόνια θρησκευτικό τουριστικό προορισμό.
Συγκεκριμένα στη Συρία υπήρχαν 1.500.000 Χριστιανοί, εκ των οποίων το 65% ήταν Ελληνορθόδοξοι και ζούσαν κάτω από ένα καθεστώς ουδέτεροθρησκευτικής στάσης, από το καθεστώς Άσσαντ, ο οποίος είναι Αλαουίτης (κλάδος των Σιιτών Μουσουλμάνων). Οι Σιίτες με τους Σουνίτες είναι απέναντι…. και αυτό είναι η αιτία του εμφυλίου στη χώρα, η οποία ήταν πνιγμένη στη διαφθορά και ιδιαίτερα μετά την επέμβαση του συριακού στρατού στον Λίβανο.
Αφορμή για να ανάψει η φωτιά του εμφυλίου ήταν οι αντιθέσεις στον συριακό στρατό μεταξύ Σουνιτών – Σιιτών, ιδιαίτερα από μετά την επιστροφή τους από τον Λίβανο, όπου η διαφθορά στη χώρα είχε φτάσει πλέον στο ζενίθ. Συνέπεσε και η εποχή της «αραβικής άνοιξης» και είχε έρθει ώρα αλλαγής ηγεσίας και στη Συρία. Από τη μία εξόπλιζαν τους Σουνίτες αντάρτες της αντιπολίτευσης οι δυτικοί, ανοικτά και χωρίς κανένα πρόσχημα, όπως έγινε .......
. και στη Λιβύη και σε άλλες χώρες που άλλαξαν τα καθεστώτα, και από την άλλη πλευρά το καθεστώς Άσσαντ στηρίχθηκε και στηρίζεται απροκάλυπτα από τους Ρώσους, δεδομένου ότι υπάρχει και η Βάση τους στην Λατάκεια.
Το αποτέλεσμα είναι πολλές χιλιάδες νεκροί αθώοι Σύριοι, θύματα του εμφυλίου σπαραγμού και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πρόσφυγες εκτοπισμένοι κυρίως στην Τουρκία και στην συνέχεια στην χώρα μας για να περάσουν στην Ευρώπη, η οποία όμως αντέδρασε και υψώθηκαν τα γνωστά συρματοπλέγματα, με αποτέλεσμα τον γνωστό εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται υπό την επιρροή της κρίσης και σε δεινή οικονομική κατάσταση. Δυστυχώς, ανίκανοι διαχειρίζονται τέτοια σοβαρά θέματα με κίνδυνο να μεταφερθούν εδώ προβλήματα του συριακού εμφυλίου και της ισλαμικής επιθετικότητας, όχι βέβαια από τις αθώες οικογένειες, αλλά από ακραία στοιχεία που είδαμε πρόσφατα πώς έδρασαν στο Παρίσι – Βερολίνο κ.λ.π.
Οι γείτονες βέβαια ξεφορτώνονται όπως – όπως τα θύματα του εμφυλίου, οι οποίοι εκτός από την προσφυγιά τους αντιμετωπίζουν και απαράδεκτη εκμετάλλευση από τους διακινητές.
Η Συρία δεν ήταν μόνο προσκυνηματικός – θρησκευτικός προορισμός, ήταν και τουριστικός προορισμός με την γνωστή Παλμύρα στη πόλη Χομς, στην οποία έγιναν μεγάλες καταστροφές από τους Ισλαμιστές όπως είδαμε στα ΜΜΕ με τις Live ανατινάξεις μνημείων και όχι μόνο. Αλλά και η Δαμασκός με το εθνικό μουσείο και τα άλλα αξιοθέατα της ήταν από τις πόλεις προορισμός για τα ταξιδιωτικά γραφεία μόλις λίγα χρόνια πριν. 
Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να βλέπει κανείς μία τόσο όμορφη χώρα με τόσα ενδιαφέροντα στην γειτονιά μας…. κυριολεκτικά να είναι θύμα της νέας τάξης πραγμάτων, αλλά και θύμα της μεγάλης διαφθοράς στο εσωτερικό της.
Επειδή η γειτονιά μας φλέγεται και η διαφθορά στον τόπο μας δε πάει πίσω, αλλά και η μέχρι σήμερα ανικανότητα και η βαρύτατη κρίση και ύφεση στον τόπο μας είναι σε υψηλά επίπεδα, καλό είναι οι ταγοί μας να ομονοήσουν, εκτός και αν δεν ακούνε τον θόρυβο του πολέμου που είναι τόσο κοντά μας. Ας αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους για να κρατήσουν την Ελλάδα σαν τουριστικό και όχι προσφυγικό προορισμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: