Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΛΑΦΟΝΗΣΙ, ΠΟΣΟ Θ' ΑΝΤΕΞΕΙ;

Κρυστάλλινα νερά, στενές λωρίδες άμμου με ροδοκόκκινες ανταύγειες, χρυσές αμμοθίνες με σπάνια λουλούδια, ένας βυθός γεμάτος ζωή και ιστορία. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική Κρήτη, 200 μέτρα από την ακτή και ανάμεσα τους περικλείεται ρηχή λιμνοθάλασσα με μια οφιοειδή λωρίδα άμμου. Λαφονήσι σημαίνει νησί των ελαφιών, αλλά σήμερα, όπως πολλά άλλα, έχουν εξαφανιστεί. Στέκουν όμως ανεμοδαρμένοι οι αιωνόβιοι κέδροι (Juniperus oxycedrus), που δυστυχώς λίγα έχουν γίνει για την προστασία τους!
Γι΄ αυτό το ‘θαύμα της φύσης’ δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης! Μόνο οικονομική ληστρική εκμετάλλευση, που στις μέρες μας έφτασε μέχρι και τα …. δικαστήρια! Για την προστασία του, …… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Δράσεις όπως η υπαγωγή του στο δίκτυο NATURA 2000 δεν έχουν συνέχεια και το ΣΧΟΑΠ και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν ολοκληρώνονται! 
Όσο για την πρόσβαση, πρέπει να γίνεις ένα με τη σκόνη για να φτάσεις από το τέλος της ασφάλτου στην παραλία (300 μ), που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Και δεν περίμενε βέβαια κανείς να κάνει κάτι η ΚΕΔ (γνωστή η δραστηριότητα της σε όλη τη χώρα). Η δικαιολογία εύκολη: ‘η ενδιάμεση έκταση ανήκει σε ιδιώτες΄. Καμιά  όμως δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα δεν διεκδίκησε συντεταγμένα, έστω και με απαλλοτρίωση, μια πρόσβαση στην παραλία συμβατή με τις προδιαγραφές του NATURA, που προβλέπεται και από το σύνταγμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα και η υποβάθμιση συνεχίζεται!
Κ. Σ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το προσκαιρο κερδος δυστυχως θα καταστρεψει και το Ελαφονησικαι τον Μπαλο. Και μη νομιζουν καποιοι οτι αυτη η ανεξελεγκτη κατασταση και κοσμοπλημμυρα αρε..σει σε ολους τους επισκεπτες μας.Πολλους εχω ακουσει να λενε κριμα στους υπεροχους αυτους τοπους.Ποιος ομως μας δινει το δικαιωμα να τις καταστρεψουμε στο βωμο του κερδους?