Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Υποστράτηγος Παπαστεργίου Γεώργιος
Το ξέρατε ότι ο πιο υψηλόβαθμος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού (μαζί με τον Υποστράτηγο Ζήση) που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου (ταυτόχρονα ήταν και ο μεγαλύτερος νεκρός σε ηλικία), σκοτώθηκε στην Κίσαμο; Ήταν ο Υποστράτηγος Παπαστεργίου Γεώργιος του Στεργίου που είχε γεννηθεί το 1882 στο Φανάρι Καρδίτσας και ήταν Διοικητής της V Μεραρχίας Πεζικού (Κρήτης). Από τις 29 Ιανουαρίου 1941 έως τις 24 Φεβρουαρίου 1941 που χρησιμοποιήθηκε η Μεραρχία στη «Μάχη της Πίνδου»(Τρεμπεσίνα), είχε τις περισσότερες απώλειες από κάθε άλλη Μεραρχία, χάνοντας το 60% της δυνάμεώς της. Τότε κυκλοφόρησε η φήμη ότι στέλνουν τους Κρητικούς στο θάνατο, επειδή ήταν «Βενιζελικοί» και σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια από συγγενείς των νεκρών στη Κρήτη. Τελικά όταν επέστρεψε ο Παπαστεργίου στη Κρήτη (χωρίς τους άνδρες του, γιατί αντικαταστάθηκε) στις 29 Απριλίου 1941 στο Καστέλι Κίσαμου Χανίων, δολοφονήθηκε από συγγενή θύματος. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο Παπαστεργίου δεν είχε καμία σχέση με αυτά που του καταλόγιζαν και έως σήμερα δεν αποδειχθεί τίποτα, για μεροληπτική χρησιμοποίηση της V Μεραρχίας στη «Μάχη της Πίνδου», από στρατιωτικούς ή πολιτικούς.

1 σχόλιο:

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

στον παπαστεργιου εστησαν ενεδρα πηγαινοντας στην επισκοπή συνοδευομενος από τον επισκοπο κισαμου και σελινου κκ ευδόκιμο. τον σκότωσαν στη θεση μεσαρλικια με την αιτιολογια ότι εγκατελειψε την κρητικη μεραρχία. ο εκτελεστης του παπαστεργίου ήταν ο χωροφύλακας Γ.Μ. το πιστόλι του πήρε ο καστελλιανός Κ.Ι.
Μανόλης Σπανουδάκης
Γερακιανα Κισάμου