Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΑΕΑΚ ....

Για κάποιους φίλους που τα λέμε κάθε απόγευμα στο καφενείο.....
Ένα βιβλίο για την Μάχη της Κρήτης  του γιατρού  Ι. Παϊζη και μέλος της ΑΕΑΚ κάνει θραύση στην γειτονιά μας...μάλιστα ξανακυκλοφόρησε μετά από 42, μιας και είναι γραμμένο το 1971 και το κρατούσαν στα υπόγεια.....κάποιοι κρυμμένο!!!
Λίγα λόγια..... Μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη πατριωτική εθνική οργάνωση σε ολόκληρη την Ελλάδα, ήταν η ΑΕΑΚ, που ίδρυσαν ο Συνταγματάρχης Ανδρέας Παπαδάκης,.....
.....ο Ανδρέας Πολέντας, ο Ιωάννης Παϊζης και ο Ιωάννης Ιωαννίδης, την 15η Ιουνίου 1941.
Η οργάνωση ήταν Παγκρήτιος και είχε σκοπό να οργανώσει τον λαό δια ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα. Δια τούτο έκανε επιτροπές αγώνα κατά νομό, κατά επαρχία και κατά κοινότητα της Κρήτης. Αποστολή τους ήταν να οργανώσουν αυτούς που μπορούσαν να φέρουν όπλα και να καταγράψουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που υπήρχαν εις τα χωριά, να καταγράφουν και να γνωρίζουν εις το Αρχηγείο πάσα κίνηση πλοίων, αεροπλάνων, στρατού, φυλακίων των Γερμανών, και να βοηθούν, περιθάλπουν, κατατοπίζουν και μετακινούν τους διωκόμενους συμμάχους, που θα βρίσκονταν εις την περιοχή τους.
Τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν δια να εκπροσωπούν τους 4 νομούς της Κρήτης ήσαν, ο ιατρός Ιωάννης Παϊζης τα Χανιά, ο ίδιος ο Συνταγματάρχης Ανδρέας Παπαδάκης το Ρέθυμνο, ο Τίτος Γεωργιάδης το Ηράκλειο και ο δικηγόρος Ιωάννης Ιωαννίδης το Λασίθι.
Η ΑΕΑΚ έδρασε με μεγάλη επιτυχία μέχρι το τέλος του 1942. Οι Γερμανοί κυνήγησαν με μανία τον Αρχηγό και τα μέλη της οργάνωσης και κατάφεραν να συλλάβουν και να εκτελέσουν τους Ανδρέα Πολέντα συνιδρυτή της οργάνωσης και τον Τίτο Γεωργιάδη, εκπρόσωπο της οργάνωσης εις τον νομό Ηρακλείου.
Ακόμη κατέστρεψαν το μετόχι και έκαψαν το σπίτι που χρησιμοποιείτο στρατηγείο εις τον Βουρβουρέ και αποκήρυξαν με μεγάλο χρηματικό ποσό τον Αρχηγό Συνταγματάρχη Ανδρέα Παπαδάκη. Κυνηγημένος ο Αρχηγός, οι άνδρες του και η οικογένεια του, αναγκαζόταν να μετακινεί συνεχώς το Αρχηγείο του από σπηλιά σε σπηλιά και την οικογένεια του από χωριό σε χωριό, των Σφακίων. 
Οι Άγγλοι δια να προστατεύσουν αυτόν και την οικογένεια του, γυναίκα και 4 παιδιά που το μεγαλύτερο ήταν 10 χρονών, αποφάσισαν να τους μεταφέρουν εις την Μέση Ανατολή. Πράγμα που έκαμαν τον Αύγουστο του 1942. Αργότερα όμως, αποδείχθηκε ότι οι Άγγλοι πέρα από τον να σώσουν τον αρχηγό, ήθελαν και να τον βγάλουν έξω από τις εξελίξεις των δικών μας θεμάτων, μετά την απελευθέρωση. Λόγω των ικανοτήτων και της μεγάλης αποδοχής από τον λαό, οι Άγγλοι πίστευαν ότι ο Συνταγματάρχης θα στεκόταν εμπόδιο σε δικές τους επιλογές, που θα ήταν εναντίον της πατρίδας μας. 
1941-1944, διηγήσεις από την Κατοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια: