Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

CRASH TEST ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ


Γράφει ο Νίκος Μουντάκης
«Αν τις επόμενες 10 ημέρες δεν δείξουμε σοβαρότητα ως χώρα, τότε η μάχη θα χαθεί». Η παραπάνω διαπίστωση, που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος στην κ. Μπακογιάννη, αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα και περιγράφει το θρίλερ των επόμενων ημερών. Η τρόικα απαιτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την επάνοδο των επικεφαλής της τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους αναφορικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν. Αλλιώς η ημερομηνία άφιξης θα μετατεθεί, όπως και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση. 
Ταυτόχρονα, όμως, θέτει ως προϋπόθεση τα μέτρα που θα ληφθούν να συνιστούν καθαρές λύσεις, μια και στην πράξη καμιά από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ευαγγελιζόταν το μνημόνιο δεν έχει ακόμη προχωρήσει. 
Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι η τρόικα έχει δώσει παράταση ως το τέλος του Ιανουαρίου στην τρικομματική κυβέρνηση, ώστε μέχρι τότε να καταλήξει σε κοινά αποδεκτά μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την εξυγίανση των ταμείων ......
.........επικουρικής σύνταξης, το άμεσο άνοιγμα επαγγελμάτων και την αναδιάρθρωση του κράτους, με ταυτόχρονη υπαγωγή του πλεονάζοντος προσωπικού σε εφεδρεία ή και την απόλυσή του.«Αυτήν τη φορά δεν θα ανεχθούν μπακάλικες λύσεις», δηλώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον αργό ρυθμό με τον οποίο κινείται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση Παπαδήμου. 
Ενάμιση μήνα μετά τη συγκρότησή της, δεν έχει προωθήσει ούτε μία μεταρρύθμιση από όσες συμπεριέλαβε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις και είναι δεσμεύσεις της χώρας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η αναγκαία συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών κομμάτων. 
Η χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά, με την οποία ξεκίνησε ο νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, είχε ως αντικείμενο την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία της Ν.Δ. στα καυτά θέματα των εργασιακών και των επικουρικών συντάξεων. 
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιθυμούν για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για πάγωμα στις τριετίες καθώς και στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. 
Σύμφωνα με εργοδοτικές οργανώσεις, το ενδιαφέρον της τρόικας δεν επικεντρώνεται τόσο στο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, όσο στις ΔΕΚΟ, όπου το μέσο μισθολογικό κόστος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες. 
Ταυτόχρονα, στα τεχνικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί τονίζεται η ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στις απολύσεις με αύξηση του ποσοστού ή του αριθμού των ανώτατων μηνιαίων απολύσεων ή και κατάργηση του πλαφόν. 
Για το θέμα των επικουρικών, η Ν.Δ. δείχνει να αποδέχεται τη λήψη μέτρων αναμόρφωσης της δομής και της λειτουργίας των ταμείων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έμμεσες μειώσεις στις επικουρικές. 
Συνολικά, η τρόικα το επόμενο διάστημα ζητά:  
- Να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο προϋπολογισμός του 2011 κλείσει με απόκλιση ως προς τους αναθεωρημένους στόχους, η οποία δεν καλύπτεται από την εξοικονόμηση τόκων που θα επιφέρει το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 12μηνο καταγράφονται έσοδα 49,994 δισ. ευρώ έναντι του (αναθεωρημένου) στόχου για 51,3 δισ. ευρώ. 
Πρόκειται για απόκλιση της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί τους δύο πρώτους μήνες του 2012 (τα έσοδα των οποίων υπολογίζονται στο 2011), δεδομένου ότι και στις δαπάνες η αστοχία είναι σημαντική. Θεωρείται βέβαιο ότι το έλλειμμα κλείνει πάνω από το 10% του ΑΕΠ για τη χρονιά που πέρασε γεγονός που δημιουργεί πίεση για πρόσθετα μέτρα το 2012 τα οποία θα καλύψουν το χάσμα που προκύπτει.
- Να ψηφιστούν και κυρίως να εφαρμοστούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, όπως το άμεσο άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών κι η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
- Να υπάρξει αναδιάρθρωση στο κράτος με καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών, εφεδρεία ή απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, αλλαγές στους φορολογικούς μηχανισμούς, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, επιτάχυνση των χρόνων απονομής δικαιοσύνης κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: