Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

31-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-1996 ΚΑΙ ΩΡΑ 05.30

Το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απογειώθηκε από τη Φρεγάτα Ναβαρίνον για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα Ίμια το έριξαν οι Τούρκοι . Τα τρία μέλη του πληρώματος, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Η φωτογραφία έχει πολύ σχέση με το γεγονός!!!


ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

 «Ελεύθερος άνθρωπος παλεύει για την ελευθερία»
12Τον Ιούλιο του 1957, η Γιολάντα Τερέντσιο  πήρε συνέντευξη, ίσως και την τελευταία του, από τον Νίκο Καζαντζάκη, λίγο μετά την επιστροφή του από το δεύτερο ταξίδι του στην Κίνα και τρεις μήνες πριν από το θάνατο του διάσημου Έλληνα πεζογράφου.
Μια από τις ερωτήσεις που του έθεσε ήταν:
- «Ο πνευματικός άνθρωπος μπορεί να ανήκει σε ένα κόμμα ή πρέπει να μένει πάντοτε ανεξάρτητος, για να είναι ελεύθερος να κρίνει;»
Η απάντηση του Νίκου Καζαντζάκη ήταν:
- «Είναι δύσκολο για τον πνευματικό άνθρωπο να μείνει μόνος του. Μόνος του είναι αδύνατος, αν ενωθεί όμως, με τους άλλους γελάει. Το πρόβλημα είναι: πως είναι δυνατόν να ενωθούν οι τίμιοι άνθρωποι;
Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να καταδικάζει την αδικία όπου την βρίσκει και κάνοντας αυτό που κάνω απαντώ στο ερώτημα σας: γράφω για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που ποδοπατιέται παντού τόσο εύκολα.
Αν ενωθώ με τους άλλους θα χάσω την ελευθερία μου. Η ψυχολογία της μάζας είναι αλλιώτικη, μιλάω για τους διανοούμενους σαν μάζα, όχι για τις λαϊκές μάζες που τις σέβομαι και που έχουν  τη δική τους δουλειά. ένας πνευματικός άνθρωπος μόνος του ημπορεί να δουλέψει καλύτερα: ελεύθερος άνθρωπος  παλεύει για την ελευθερία.
Δέκα ελεύθεροι άνθρωποι ενωμένοι χάνουν την ελευθερία τους.
Εκείνο που χρειάζεται είναι ν΄ακολουθήσεις το δρόμο σου ως την άκρη.
Η αξία του δρόμου είναι να μην σταματήσεις ποτέ!»
ΠΗΓΗ

ΠΟΣΑ;

Πόσα μαγαζιά κλέψανε το βράδυ; Πόσα;

OI ΣΒΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

Οι σβησμένες διαβάσεις πεζών είναι ένα φαινόμενο τόσο συχνό, που περνά απαρατήρητο. Ο οδηγός δε σέβεται τη διάβαση, αφού δε φαίνεται καν, και ο πεζός περνάει το δρόμο από όπου μπορέσει (αφού δεν έχει πουθενά εμφανή διάβαση), δυσκολεύοντας έτσι ο ένας τη μετακίνηση του άλλου, και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Φυσικά στην ήσυχη πόλης μας οι διαβάσεις είναι είδος πολυτελείας, και τις σκεφτόμαστε μόνο όταν έχουμε ατυχήματα όπως το σημερινό. Ο παππούς πήγε από την διάβαση αλλά το αυτοκίνητο δεν είδε τις ξεθωριασμένες γραμμές! Ποιος φταίει ; Όλοι!!!
Να μια καλή ιδέα για την νεολαία μας να βάψει τις διαβάσεις, για καλό και για κακό βέβαια ας ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, αλλά να μην ξεχάσουν να πάρουν και κάμποσους νερόβραστους δημοτικούς συμβούλους που αρμενίζουν....για να κρατάνε τον μπογιά!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΤΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ
Σαν έπιασε το φλιτζάνι να πιει τον καφέ που παράγγειλε, είδε μια μύγα να πλέει ανάμεσα στις φουσκάλες!
-Μιχαλάκη μια μύγα είναι στον καφέ! είπε δυνατά για να τ΄ακούσει όλο το καφενείο!
-Με μια δραχμή ίντα περίμενες να βρεις δηλαδή;

ΕΙΠΕ

"Αν δεν αλλάξουμε πλεύση έτσι όπως είναι σήμερα η Ελλάδα δεν ζει. Και είναι κρίμα που έπρεπε να φθάσουμε στον πάτο για αλλάξουμε πλεύση. Για την κατασκευή αυτού του κράτους και του οικονομικού-αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, όπως είπε, ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική εξουσία, όχι μόνο η κεντρική, αλλά και οι τοπικές εξουσίες!"
Είπε ο Σκανδαλίδης από τα Χανιά, και όπως καταλαβαίνετε σε λίγο καιρό θα το πει και ξεκάθαρα το πρόβλημα στην Ελλάδα το δημιούργησαν οι...δήμαρχοι και οι νομάρχες! Χαχαχαχα!

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Την αναγκαστική εργασία την επιβάλλουν ...... και η εθελοντική είναι για τα κορόιδα. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί ο δήμος μας δεν ήταν σύσσωμος στον καθαρισμό της πόλης; Καλοριφέρ και καφεδάκι μάλλον θα απολάμβαναν και δεν μπορούσαν ούτε να περπατήσουν μαζί με την μικρή ομάδα των εθελοντών που οι περισσότεροι ήταν ξένοι και νεολαίοι. Κρίμα που δεν αποχωρίζεστε λιγουλάκι τα κουστούμια σας...κύριοι, αλλά να ξέρετε ότι δεν "βγήκατε" μόνο για εντολές και διαταγές...αλλά και για αυτά που μας κάνουν να φαινόμαστε ....άνθρωποι. Συγχαρητήρια στην οικογένεια του δημάρχου που ήταν παρόν όσο για τους υπόλοιπους μάλλον θα βγουν στην πιάτσα μόλις καλοκαιρέψει λιγουλάκι..λόγω ηλικίας.
Λόγια....

Μ.Κ.Ο

Του Σωτήρη Καλαμίτση 
Εγώ απλά λέω ως Έλλην [επιμένω] πολίτης και νομικός ότι ο όρος ΜΚΟ είναι ένας βαρύγδουπος όρος που επινοήθηκε από τα λαμόγια της πολιτικής.
Για ψάξτε να δείτε πότε ο όρος ΜΚΟ μπήκε στο λεξιλόγιο και στη ζωή μας. Εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε τα Σωματεία, ήτοι νομικά πρόσωπα που ιδρύονται για την επιδίωξη μη κερδοσκοπικού σκοπού. Τέτοια είναι...
 τα εργατικά σωματεία, τα αθλητικά σωματεία και όλα τα άλλα σωματεία [φιλανθρωπικά κ.λπ.] που μερικές φορές αυτοαποκαλούνται "Σύλλογοι".
Σε νομικό κείμενο δεν θα δείτε τον όρο ΜΚΟ τουλάχιστον μέχρι το έτος 2000. Και τούτο, διότι ο όρος αυτός αποτελεί μετάφραση του όρου Νon Governmental Agencies ή Organizations που μας ήλθε από την Εσπερία μαζί με τον Γιωργάκη. Στις ΗΠΑ υπάρχουν οι Government Agencies, ήτοι δημόσιες υπηρεσίες, και οι μη δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή οι ΜΚΟ.
Τι νόημα έχει να αποκαλέσουμε στην Ελλάδα ένα σωματείο ΜΚΟ και όχι απλά "σωματείο"; Κανένα. Απλώς ο όρος ΜΚΟ είναι πιο πιασάρικος για να δείξει ότι οι εν λόγω οργανώσεις δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση. Προς τί; Γι' αυτό είχα πει παλαιότερα: όποιος θέλει να αυτοαποκαλείται ΜΚΟ να μας πει εάν έχει λάβει χορηγία από το κράτος, ποίου ύψους, για ποιο σκοπό και αν τον έλεγξε κανείς ως προς τη διαχείριση της χορηγίας. Και τούτο, διότι κυκλοφορούν εκατοντάδες "ΜΚΟ", οι οποίες αποτελούν απλώς σφραγίδες για να τα ΄κονομάνε οι διοικούντες αυτά εις υγεία των κορόιδων.
Περισσότερα εδώ!

ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

1)Με τη διαταγή προς τις λιμενικές αρχές να καταστήσουν σαφές στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ότι είναι υποχρεωμένες να ζητούν τις ταυτότητες των επιβατών όταν εκείνοι βγάζουν εισιτήριο ή επιβιβάζονται στα πλοία της γραμμής, απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις επικρίσεις για το γεγονός ότι οι μετανάστες που βρέθηκαν στη Νομική έφτασαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας από την Κρήτη. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι λιμενικές αρχές θα προχωρήσουν σε «συνεχείς και επισταμένους» ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών.
2)Χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα βρέθηκαν έξι αλλοδαποί στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια ελέγχων συνελήφθησαν από το προσωπικό της λιμενικής αρχής. Πλέον, θα διενεργηθεί προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία.
3) Από το Καστέλλι πότε θα περάσετε;

ANTE ME ΤΟ ΚΑΛΟ

"Μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων και ασυμφωνιών, φαίνεται πως ήρθε επιτέλους η στιγμή για τη συνένωση των δύο υπεραστικών ΚΤΕΛ της Κρήτης.
Οι διοικήσεις των δύο εταιριών, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μία ενιαίας εταιρίας που θα αναλάβει ισοδύναμα το συγκοινωνιακό έργο του νησιού", γράφουν οι Ηρακλειώτικες φυλλάδες.
Άντε και με το καλό να μας το επιβεβαιώσουν και οι Χανιώτικες, αν και η αντιπαλότητα των οδηγών συνεχίζεται και όσοι κάνουν το δρομολόγιο Ηράκλειο Χανιά και αντιστρόφως αυτόματα θυμούνται τα μαθητικά τους χρόνια όπου στις εκδρομές το "Πάρε φόρα οδηγέ για να τους περάσουμε και να σε κεράσουμε παγωτό ξυλάκι......ήταν το κυρίαρχο σύνθημα!!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Γράφει ο  Κων/νος Σ. Χαρτζουλάκης*
H μακροχρόνια κρίση και η ανάγκη αναπροσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας κέρδισαν τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια αρκετές αναβολές, δύσκολα όμως θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το σημείο καμπής του 2013. Ούτε ‘οι επιδοτήσεις’, το ‘φθηνό πετρέλαιο’ και ΄η επιστροφή του ΦΠΑ’ δεν εξυγίαναν τη γεωργία μας.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν από τις πιο ευνοημένες από την ΚΑΠ χώρες μέλη. Έχει εισπράξει από το Κοινοτικό Γεωργικό Ταμείο πάνω από 50 δισ. ευρώ τα τελευταία  25 χρόνια (1986-2010). Με πάνω από 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο χρηματοδοτεί η ΚΑΠ την ελληνική αγροτική παραγωγή και το μέσο ύψος του αγροτικού εισοδήματος θα ήταν τουλάχιστον κατά 50% μικρότερο αν δεν υπήρχαν οι ενισχύσεις και οι άλλες εισφορές από την ΚΑΠ. Η Ελλάδα ποτέ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει σωστά και αποδοτικά την ΚΑΠ. Οι κυβερνήσεις την εκμεταλλεύτηκαν κομματικά. Δεν προώθησαν τις αναγκαίες διαρθρωτικές προσαρμογές τόσο στο μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, το εργατικό αγροτικό δυναμικό και τις μεθόδους παραγωγής που θα περιόριζαν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού για την αγροτική παραγωγή, η απάθεια του κρατικού μηχανισμού και ειδικότερα του συστήματος καθοδήγησης και στήριξης των αγροτών δεν βοήθησε στην εφαρμογή μεθόδων παραγωγής που παράγουν προϊόντα με έντονη διαφοροποίηση (ποιότητα, πιστοποιημένη διαδικασία παραγωγής, βιολογικά, κλπ), όπως γίνεται σε άλλες χώρες τις Ε.Ε. 
Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει στην παραγωγή δημοσίων αγαθών υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Απαιτείται για αντάλλαγμα επαρκής δημόσια (ευρωπαϊκή) χρηματοδοτική στήριξη. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του (ευμετάβλητο τιμών, καιρικά φαινόμενα κ.ά.) αλλά και της σπουδαιότητάς του (διατροφική επάρκεια, ασφάλεια και ποιότητα) δεν μπορεί να αφεθεί πλήρως στους κανόνες της αγοράς. Γι’ αυτό και η ΚΑΠ, και μετά την αναθεώρησή της, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις βασικές κοινοτικές πολιτικές, που διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η Ε.Ε. χρειάζεται την ΚΑΠ και θα συνεχίσει να ενισχύει το αγροτικό εισόδημα και μετά το 2013.
Με την σημερινή κατάσταση η ελληνική γεωργία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό και να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον αγρότη. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο και έντονα ανταγωνιστικό σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων και η προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύονται ως κυρίαρχοι στόχοι, τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αντιληφθεί τελικά ότι πρέπει να σπεύσει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση, και όχι να περιμένει να εκδηλωθεί. Απαλλαγμένοι από τα σύνδρομα του παρελθόντος το ΥΠΑΑΤ και η ηγεσία των αγροτών έχουν την ιστορική ευθύνη να ξεκινήσουν διάλογο με αντικείμενο την μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση. Μόνο αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το μέλλον και όχι πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Να γίνει συνείδηση των πολιτικών, των αγροτών και όλων των Ελλήνων ότι εντός της ΟΝΕ η αγροτική οικονομία μπορεί να επιβιώσει μόνο αν είναι ανταγωνιστική και παράγει ποιοτικά, ασφαλή και επώνυμα προϊόντα.
Υπάρχουν οι εδαφο-κλιματικές συνθήκες για να επιτευχθεί ο στόχος. Όμως, δεν φτάνουν. Στη νέα τάξη πραγμάτων είναι απαραίτητες οι γνώσεις, η επιστημονική έρευνα, η  εκπαίδευση, η επιχειρηματική οργάνωση, η μελέτη της αγοράς. Αλλιώς θα παράγουμε προϊόντα τα οποία δεν θα πωλούνται είτε επειδή είναι ακριβά είτε επειδή δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές που ζητά ο καταναλωτής (ποιότητα, ασφάλεια, πιστοποιημένη διαδικασία παραγωγής). Σαν συνέπεια όλων αυτών ο αγροτικός τομέας θα είναι σε παρακμή, θα συρρικνώνεται ο αγροτικός πληθυσμός και καμιά επιδότηση δεν θα μπορεί να αναστρέψει την πορεία αυτή.
Η αγροτική οικονομία θα απαντήσει στην πρόκληση της επιβίωσης μόνο όταν στηριχθεί από την πολιτεία για την δημιουργία υποδομών (παροχή κινήτρων για μεγαλύτερες επενδύσεις) και χρησιμοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και ενημέρωσης των αγροτών), του μάνατζμεντ και του μάρκετινγκ.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση και αναβάθμιση του συνεταιριστικού κινήματος, απαλλαγμένο από τα φαντάσματα του παρελθόντος, που πρέπει να διαδραματίσει το οικονομικό ρόλο του και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αλλά και προστασίας του αγροτικού εισοδήματος από τα καρτέλ. H γεωργία που φιλοδοξεί να είναι διεθνώς ανταγωνιστική, χρειάζεται σοβαρή και σύγχρονη επιχειρηματική διάρθρωση της παραγωγής. Τα μαζικά πειράματα που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες με συνεταιρισμούς και αγροτικές ενώσεις ελάχιστα απέδωσαν και σήμερα κατέληξαν να είναι κυρίως πελατειακοί μηχανισμοί χωρίς να παρέχουν ούτε τεχνογνωσία ούτε καν απλή γεωπονική στήριξη στις δυσκολίες του αγρότη. Μία βάση επιχειρηματικής εκκίνησης μπορούν να αποτελέσουν οι Ομάδες Παραγωγών παίρνοντας τη μορφή μιας ανώνυμης εταιρείας με πολυμετοχική σύνθεση, η οποία θα λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς και τις υποχρεώσεις ορθής λογιστικής διαχείρισης. Αν οι αγρότες συμμετέχουν με τον κλήρο τους στις εταιρείες, τότε μπορούν να διαμορφωθούν μεγαλύτερες εκτάσεις κοινής καλλιέργειας, αφού η επιχείρηση θα υποστηρίζει τα συμφέροντα όλων των αγροτών που εκπροσωπεί.
Η Πολιτεία  με τη σειρά της, αφού κάνει την αυτοκριτική της, και η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ φαίνεται να την έχει κάνει, να αναγνωρίσει την αξία του συνεταιριστικού κινήματος και να δώσει κίνητρα για την λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια. Και να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία των αγορών των αγροτικών προϊόντων, ώστε ο παραγωγός να εισπράττει περίπου το 50% της τελικής τιμής πώλησης στον καταναλωτή, όπως στις ΗΠΑ.
Και μη ξεχνάμε ότι το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι θέμα απλά οικονομικό. Είναι θέμα κοινωνικό, αφού μιλάμε για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Αλλά είναι και θέμα βαθύτατα εθνικό, αφού αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την ζωή και  την ευημερία της υπαίθρου και των νησιών μας.
*Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών
kchartz@nagref-cha.gr

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ!!!

Εγκληματική ενέργεια κρύβεται πίσω από την ανεύρεση της σωρού ενός άνδρα την περασμένη Τρίτη στην περιοχή του Ανω Πύργου στο Καστέλλι Κισάμου. Από τα ευρήματα του ιατροδικαστή Σταμάτη Μπελιβάνη προέκυψε ότι ο θάνατος του άντρα προήλθε από μαχαιριά στον λαιμό. Επίσης, το πτώμα του κρατήθηκε για καιρό σε θερμό και ξηρό περιβάλλον και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σημείο όπου και βρέθηκε την Τρίτη. Ο θάνατός του προσδιορίζεται στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και μια από τις βασικές αιτίες ήταν ένα σοβαρό τραύμα με μαχαίρι που έφερε στον λαιμό. Οι άγνωστοι δράστες φαίνεται πως κράτησαν το σώμα του νεκρού ανδρός τουλάχιστον για δύο μήνες σε θερμό και ξηρό περιβάλλον μέσα σε νάιλον, έτσι ώστε εκτός της σήψης να ξεκινήσει και μια διαδικασία μουμιοποίησης του σώματος.

ΠΟΤΑΜΟΣ........

«Τα τελευταία 22 χρόνια βουλευτικής μου ιδιότητας, έχω συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές που συνεστήθησαν, αθλιοδέστερο κείμενο, κείμενο πολιτικής αλητείας δεν έχει πιστεύω κατατεθεί ποτέ άλλοτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο». Με αυτή την υβριστική για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, επέλεξε να αρχίσει τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στα Χανιά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης. 
Στη συνέχεια, ο τέως υφυπουργός αναφέρθηκε με πλήρη απαξίωση στο πολιτικό σύστημα -παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τα 30 τουλάχιστον τελευταία χρόνια- αφού, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε: «Το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη φύλου συκής, να κρύψει την πολιτική του γύμνια, την αθλιότητα του και τον ξεπεσμό του». Ο ανεξάρτητος πια βουλευτής, ανέφερε επίσης πως τα δύο μεγάλα κόμματα, με το πόρισμα, προσπάθησαν να καλύψουν τις αμαρτίες τους, μιας και χρηματίζονταν ασυστόλως από τη Siemens».

Όλη η συνέντευξη του γνωστού πολιτικού στην Κατερίνα Πολύζου εδώ:
Πάντως αν μπει κανείς στο facebook θα δει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες στα λεγόμενα του τέως υπουργού!

ΜΑΥΡΑ ΖΟΥΜΙΑ

Η πυρήνα ξεχείλισε και την απλώσαμε ..για μόστρα....αλλά θα μου πείτε ποιος μπορεί να μιλήσει για το έκτρωμα...όλοι κάνουν τουμπεκί! Μια βόλτα στα ανατολικά της πόλης θα το διαπιστώσετε..βέβαια τώρα πλέον δεν είναι δήμος Μηθύμνης, αλλά δήμος Κισάμου οπότε ίσως πληθύνουν και οι φωνές. 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

Δημοτικές τουαλέτες της πόλης...ντρέπομαι να βάλω φωτογραφίες, αλλά αν οι υπεύθυνοι κάνουν μια βόλτα θα διαπιστώσουν την τραγική κατάσταση τους! Πλησιάζει ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της πόλης το Καρναβάλι μας, σίγουρα χρειάζεται ο χώρος για το παρκάρισμα των επισκεπτών μας, ας μην δουν την τραγική εικόνα οι φιλοξενούμενοι μας! 
Ή τις κατεδαφίζουμε που είναι και το προτιμότερο και απελευθερώνεται η τεράστια πλατεία ή τις φτιάχνουμε τις κλειδώνουμε και τις χρησιμοποιούμε σε τέτοιες περιπτώσεις!

ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

 Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου αναμένεται να παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή στους Βώρους του δήμου Φαιστού νομού Ηρακλείου, το ντοκιμαντέρ για το δίσκο της Φαιστού που γυρίστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού National Geographic.
Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 12 ...το μεσημέρι της Κυριακής και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Φαιστού. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς.
Στη σπουδαιότητα προβολής και προώθησης του πολιτισμού του δήμου Φαιστού, αναφέρθηκε, η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης.
Η κ.Πετρακογιώργη έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Φαιστός......

THΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ

Γράφει ο Γιάννης Κάκανος
Να μην σας τύχει, γιατί, αν συμβεί να πέσετε θύματα κλοπής, όπως για παράδειγμα πέσαμε εμείς με την απώλεια της δημοσιογραφικής μας τσάντας που περιείχε, εκτός από τα είδη της αποστολής μας, χρήματα και ταυτότητες - αστυνομική, δημοσιογραφική - αλλά και την άδεια οδήγησης, μπλέκεται σ’ ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο, μιας απίστευτης ταλαιπωρίας με τον να περιμένετε στη σειρά προτεραιότητας στον Δήμο για το πιστοποιητικό, στην Τράπεζα και στο Δημόσιο Ταμείο για τα παράβολα. Για την αστυνομική ταυτότητα, λοιπόν, από φέτος, στις 23 Ιανουαρίου και μετά, όσοι τις χάνουν ή τους τις κλέβουν θα πληρώνουν ένα παράβολο 150 ευρώ. Ευτυχώς, όμως, θα εξυπηρετείστε αυθημερόν με νέο δελτίο. Χρειάζονται μόνο καινούργιες φωτογραφίες. Για την άδεια οδήγησης ή δίπλωμα, θα πληρώνετε ένα παράβολο 90 ευρώ υπέρ του ΤΣΑ και αν σας έκλεψαν για δεύτερη φορά, δύο παράβολα των 30 ευρώ και ένα ακόμα των 30 για την πλαστικοποίηση του διπλώματος, το οποίο, θα είναι στην διάθεση σας μετά από δύο μήνες!!! 

ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Δώδεκα από τα ωραιότερα ελληνικά νησάκια στο Αιγαίο, αλλά και κοντά στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο βγαίνουν ήδη στο σφυρί με μεσίτη την εταιρεία Private Islands Inc που έχει έδρα τον Καναδά.
Τα νησάκια που πωλούνται είναι:
ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑ - Κεντρικό Αιγαίο – Σύνδεση με Φολέγανδρο και Σίκινο
280 στρέμματα, τιμή πώλ.ησης:6.500.000 ευρώ
ΝΑΥΣΙΚΑ: Έχει 2 φυσικά λιμάνια – Υποδοχή Ferry 1.280 στρέμματα, τιμή πώλησης: 6.900.000 ευρώ
ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ: Πολύ κοντά σε Αθήνα και Κόρινθο 300 στρέμματα, τιμή πώλησης: 15.500.000 ευρώ
ΒΟΥΒΑΛΟΣ: Κολυμπήστε με τα δελφίνια σε αυτό το θεσπέσιο νησί, σ΄ έναν κόλπο περιτριγυρισμένο από τη θαυμάσια θέα των βουνών της Δ. Ελλάδας.31.63 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Δίπλα στην Πελοπόννησο, δύο ώρες από την Αθήνα 750 στρέμματα
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας 2,5 στρέμματα, τιμή πώλησης: 1.500.000 ευρώ
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ «ΛΙΧΝΑΡΙ»: Ιδανικό για ανάπτυξη οικισμού 95 στρέμματα, τιμή πώλησης: 3.000.000 ευρώ
ΤΡΑΓΟΝΗΣΙ: Κοντά στην Αθήνα, ιδανικό για ιδιωτικό θέρετρο 90 στρέμματα
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 01: 2 φυσικά λιμάνια και 2 φυσικές ακτές. Το νησί διαθέτει λόφους με υψόμετρο 77 μ. από τη θάλασσα. 170 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος
"ΜΙΚΡΗ ΑΜΟΡΓΟΣ": 494 στρέμματα, τιμή πώλησης 6.100.000 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 03: Ένα από τα πέντε στο σύμπλεγμα νησιών Εχινάδες. Εύκολη πρόσβαση από Αθήνα.
49.4 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 02: Ιόνιο πέλαγος 58.3 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ;

Κάπου διάβασα ότι η Ελλάδα έκανε πίσω από την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.....και κάποιος είπε έπρεπε....τι να τα κάνουμε ; Ούτε αυτά που έχουμε μπορούμε να συντηρήσουμε! 
Στο νησί των Πειρατών την Γραμβούσα που το επισκέπτονται 90.000 άτομα τον χρόνο επίσημα (εισιτήρια) και 200.000 ανεπίσημα, ο τουρίστας, ο ντόπιος επισκέπτης, ο αρχαιόφιλος, προσπαθεί με χίλια ζόρια να καταλάβει τι λέει η ταμπέλα του υπουργείου!!
Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε από τα ποιο απλά;

ΣΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.....

To σπίτι του Γιάννη Αννουσάκη του αγιογράφου ήταν από τα ομορφότερα στην περιοχή μας! Επειδή έτυχε να μπω αρκετές φορές, δυο πράγματα σου έκαναν εντύπωση, η καταπληκτική βιβλιοθήκη του με θρησκευτικά βιβλία του προπερασμένου αιώνα με τα χιλιάδες προσχέδια των έργων του και οι καταπληκτικές τοιχογραφίες των δωματίων ζωγραφισμένες από το χέρι του ίδιου! Τον τελευταίο χρόνο το σπίτι έχει περιέλθει στα χέρια του συλλόγου φίλοι του Ειρηναίου, μια προσπάθεια που χαιρετίστηκε από όλους. Δυστυχώς για πολλοστή φορά έγινε εισβολή από φίλους μετανάστες που κατέστρεψαν την βιβλιοθήκη αλλά και το σπίτι ...κρίμα!! 
Είδατε πόσο σικ είπα τους λαθρομετανάστες......για να μην μας πουν και ρατσιστές;

ΚΕΡΑΜΑΡΙ

Το φαράγγι που φέρει το όνομα Κεραμαριανό (από το τοπωνύμιο ¨Κεραμάρι¨), αποτελεί το όριο των κοινοτήτων Καλαθενών – Τοπολίων και εκτεινόμενο από βορρά προς νότο, αποτελεί έναν απέραντο ελαιώνα και έναν παράδεισο της ντόπιας χλωρίδας. Προικισμένη με πηγαία ύδατα παρήγε παλαιότερα μεγάλη ποσότητα λαχανικών. Η ονομασία ¨Κεραμάρι¨ προήλθε από τα κεραμικά (κεραμίδια, στάμνες κ.λ.π) που ήκμασαν κάποτε εκεί.
Βέβαια, το φαράγγι δεν έχει την αγριότητα και τη μεγαλοπρέπεια του Τοπολιανού φαραγγιού. Έχει όμως κάτι σπουδαιότερο: είναι η πύλη του οικολογικού παράδεισου της ¨Μηλιάς¨, όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος παραδοσιακός οικισμός.
Η μικρή γειτονιά δεν κατοικείτε πλέον, αλλά οι φήμες λένε ότι ήταν ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής μας που το κατοικούσαν Λεπροί στο τέλος του προ -προηγούμενου αιώνα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Το λογότυπο του Δήμου Κισάμου αποτελείται από δύο δελφίνια  τη στιγμή που πραγματοποιούν  άλμα έξω από το νερό, η ιδέα προήλθε από την παράσταση ενός δελφινιού στην μία όψη  νομίσματος  της αρχαίας Κισάμου, πόλης με παράδοση στη  θάλασσα  και το εμπόριο κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Μόνο που τα Δελφίνια δεν ήταν από νόμισμα της Κισάμου ... αλλά της Τήνου*!! Αυτό παθαίνουμε καμιά φορά άμα δεν ρωτάμε τους αρχαιολόγους...αλλά γράφουμε την Ιστορία όπως θέλουμε! Όσο για το νόμισμα της Κισάμου ακόμα το ψάχνουμε......!

*Απεικονίζει στη µια πλευρά την προτοµή του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα, ενώ στην άλλη υπάρχει µια τρίαινα (σύµβολο του ίδιου θεού) πλαισιωµένη από δυο δελφίνια.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Όλοι οι οικισμοί του δήμου Μαλεβιζίου, προωθούνται για να αποκτήσουν ταυτότητα «παραδοσιακού οικισμού», με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.
Τα οφέλη από την ολοκλήρωση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των οικισμών του δήμου ως παραδοσιακών συνίστανται μεταξύ άλλων:
-Στην διάσωση, προστασία και αναβάθμιση του χαρακτήρα των οικισμών.
Στην δημιουργία νέων κινήτρων για βελτίωση των συνθηκών ζωής και αναζωογόνησης των κατοίκων της περιοχής,
- Στην δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά μέσα υλοποίησης έργων υποδομής, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σχετικών με την διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος,
- Στην γενικότερη αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων μέσω της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει.
Εμείς που τόσο περηφανευόμαστε για τις ορεινές γειτονιές μας δεν έχουμε καμιά να διασώσουμε; Δεν έχουμε καμιά να προστατεύσουμε; Δεν έχουμε καμιά να αναδείξουμε;
Ξέρω είναι δύσκολο για την νέα η δημοτική μας αρχή, να τα κάνει όλα αμέσως, αλλά η απορία μου είναι πως μπορούν οι άλλοι δήμοι; 

Και μην μου πείτε ότι δεν βρίσκεται τέτοιους οικισμούς που να πληρούν τις προϋποθέσεις γιατί θα τρελαθούμε .......Καλυβιανή-Πολυρρήνια-Πάνω Δραπανιάς- Σηρικάρι- Ρογδιά-Παπαδιανά......

ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ ΚΑΙ ΛΕΠΡΟΙ

Μεσκίνηδες
Μια εικόνα δια χειρός Ελ Γκρέκο, φυλαχτό των λεπρών
Οι κάτοικοι της Σπιναλόγκας είχαν για φυλαχτό μια ξύλινη εικόνα, έργο του Ελ Γκρέκο, που απεικόνιζε την Αποκαθήλωση του Σωτήρος. Πώς, όμως, βρέθηκε η εικόνα αυτή στη Σπιναλόγκα και τι απέγινε;
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του γιατρού της Σπιναλόγκας, Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, στην αδημοσίευτη και αχρονολόγητη αυτοβιογραφία του, με τίτλο “Αϊτός χωρίς φτερά”, που σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη πρέπει να γράφτηκε στη δεκαετία του ΄70.
“Το φυλαχτό των Χανσενικών (στη Σπιναλόγκα) δεν ήταν τίποτα άλλα παρά μια εικόνα 22Χ35 επί ξύλου και εικόνιζε την αποκαθήλωση του Σωτήρος, έργον δια της χειρός Ντομίνικου Θεοτοκόπουλου. Όταν κάποτε ο αδελφός του Ντομίνικου, ονόματι Κυριάκος, πήγε στο Τολέδο να συναντήση τον αδελφόν του, μαζί με τα άλλα δώρα του έδωσε και αυτή την εικόνα, δώρο προς τον ανεψιόν του Μανουέλλο. Σε μεγάλη ηλικία, ο Μανουέλλο ή Μανώλης αρρώστησε και μαζί με τα λίγα πράγματα που πήρε, ήταν και το δώρο του πεθαμένου τότε θείου του. Επί 350 χρόνια η εικόνα αυτή άλλαζε χέρια και η αξία της ήταν γνωστή.
Όταν η Σπιναλόνγκα έγινε Πανελλήνιον Νοσοκομείον, ο επίτροπος της εκκλησίας Ιωάννης Καπαηδόνης έπαιρνε την εικόνα στο σπίτι του και κάθε Μεγάλη Παρασκευή την έφερνε στην εκκλησία για προσκύνημα.
Το 1955, εγώ τυφλός, ο δε υπέργηρος Καπαηδόνης έπαθε πνευματική αναπηρία, η εικόνα έμεινε στην εκκλησία, όπου την είδε και αντελήφθη την αξίαν της ο μακαρίτης υπέργηρος ιατρός Μαυρικίδης, ο οποίος το κοινολόγησεν εις τους υπαλλήλους. Με την χαρά της αναχωρήσεως δεν σκεφτήκαμε την εικόνα και το ίδιο καλοκαίρι δύο υπάλληλοι έκαμαν ένα φιάσκο ότι δήθεν τουρίστες την είχαν κλέψει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια εκπομπή της τηλεοράσεως, η γυναίκα μου Τασία και ο αδελφός της Νίκος γνώρισαν την εικόνα. Έκαμα ενέργεια στην διοργανώτρια της εκπομπής και πληροφορήθηκα ότι η εικόνα, που είναι σπανιωτάτη, περιήλθεν εις χείρας μεγαλοεφοπλιστού το 1957, ακριβώς την εποχή που έγινε το φιάσκο”, γράφει ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Ρεπορταζ Γιάννης Κάκανος
Μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας διασκεδάζουν τους ηλικιωμένους στο Αννουσάκειο ίδρυμα
Μια όμορφη βραδιά χάρισαν προχθές το βράδυ στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους του Αννουσάκειου γηροκομείου μαθητές από τα τμήματα Κολυμπαρίου και Καστελλίου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Πρωταγωνιστές της βραδιάς, ομάδα μαθητών από το Κολυμπάρι που έπαιξαν με πολύ επιτυχία μια παράσταση με Καραγκιόζη, προκαλώντας την ευθυμία στις κουρασμένες ψυχές των γερόντων αλλά και άλλων συνανθρώπων μας που φιλοξενούνται στο ίδρυμα.
Για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δήλωσε η διευθύντριά του, κα Βενετία Δασκαλάκη - Καρδαμάκη, τα εξής: “Το Σχολείο μας έχει έδρα τα Χανιά και παραρτήματα στο Κολυμπάρι και στο Καστέλλι. Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας ως Σχολείο, στην κοινωνία της οποίας είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι και προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της, ήρθαμε εδώ για να προσφέρουμε και να πάρουμε. Να προσφέρουμε αγάπη, χαρά, κοινωνικότητα, συντροφικότητα, να δώσουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ήρθαμε βέβαια να πάρουμε κι εμείς χαρά, αγάπη, καρτερία, υπομονή και ελπίδα για να αντλούμε δύναμη για τη ζωή. Στο πλαίσιο της προσφοράς των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, μεταξύ άλλων, υπάγονται: Να συνεργάζονται και να συμπράττουν με όλους τους σχετικούς κοινωνικούς φορείς για την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων, στις οποίες απευθύνονται τα Σχολεία. Να ακολουθούν παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εστιάζουν στις ατομικές ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των εκπαιδευόμενων. Να δίνουν έμφαση στην απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και γνώσεις ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών. Να καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες και να βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να διαμορφώνουν θετικές στάσεις ως ενεργοί πολίτες και μέλη της κοινωνίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Να διαμορφώνουν ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών ώστε να αξιοποιούνται όλοι οι κοινωνικοί χώροι, στους οποίους υπάρχει γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία. Να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να αναπτύσσουν κοινές δράσεις. Στους στόχους αυτών των Σχολείων, πρωτίστως είναι η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω. Στα Χανιά στεγαζόμαστε στο Α΄ Γυμνάσιο, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά κι έχουμε έξι τμήματα, ενώ από δύο τμήματα έχουν το Κολυμπάρι και το Καστέλλι, αντίστοιχα. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17.30 το απόγευμα έως στις  21.30 το βράδυ. Είναι ένα Σχολείο ενηλίκων με γυναίκες και άνδρες. Στα Χανιά είναι περίπου εκατό οι μαθητές μας, στο Κολυμπάρι δέκα έξι και στο Καστέλλι τριάντα πέντε. Πλεονάζουν οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες είναι αρκετές. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής μας είναι εβδομήντα πέντε ετών. Εγγραφές γίνονται καθημερινά και αποτελούν ευκαιρία για τον καθένα και την κάθε μία…”.

ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ

Κάποιοι νομίζουν ότι είναι παιχνιδάκι να ανεβάζουν αναρτήσεις καθημερινά και να διατηρούν μια σελίδα 360 μέρες τον χρόνο. Όμως είναι λιγουλάκι δύσκολο και "τρώει" παρα πολύ χρόνο. Αυτό εξάλλου θα το διαπιστώσουν σύντομα και αυτοί που μας κακολογούν, αλλά και όσοι ....μπουν στην σελίδα του δήμου...παρ' όλο που πρόεδρος Δ.Σ και αντιδήμαρχοι είπαν ότι όλα θα δημοσιοποιούνται στην σχετική σελίδα  www. kissamoς.gov.gr δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Η σελίδα κάπου κόλλησε και οι τελευταίες αναρτήσεις δεν ανέβηκαν, αλλά που να βρεθεί ο τεχνικός να τους το επιδιορθώσει;

Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ΚΙΣΑΜΟΥ

Διάβασα ότι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συνδεθούν στα δίκτυα αποχέτευσης πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του δήμου. Λάθος και το ξεκαθαρίζω:
Βάσει του κανονισμού είναι υποχρεωτική η σύνδεση όλων των ακινήτων που βρίσκονται εκατέρωθεν των κεντρικών φρεατίων, άρα ποιος ο λόγος που μας ρωτάτε αγαπητοί; Κάντε την δουλειά σας και μετά μας στέλνετε την λυπητερή...αφού όπως και να το κάνουμε είναι και υποχρεωτικό αλλά και κάθε δρόμος που έχει κεντρικά φρεάτια πρέπει να τελειώνει μια και έξω. Τι είναι δηλαδή καλύτερο να ανοίγουμε λακκουβάκια όπως κάνετε τώρα, και να φτιάχνουμε τους κολλητούς μας;
Στην ίδια ανακοίνωση καλούνται όλοι όσοι έχουν συνδεθεί παρανόμως να νομιμοποιήσουν την παρανομία τους ..αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο. 
Επιτέλους η πρώτη δημοτική αρχή που λέει καθαρά ότι υπάρχουν παράνομες συνδέσεις, φυσικά παράλογο που τους παρακαλεί και δεν τους κόβει μια "ταρίφα" για αίσχη που κάνουν χρόνια τώρα!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
Εκάτσανανε στο ομορφοστρωμένο τραπέζι, ο Μανωλάκης με τον Σηφαλιό, στο γάμο του Παπαδάκη. Με το που κάτσανε ο Μανωλάκης είδε ένα βαζάκι μουστάρδα πάνω στο τραπέζι που είχε μέσα ένα κουταλάκι. Δεν άντεξε στην περιέργεια και αρπάζοντας το κουταλάκι, έφαγε μια καλογεμάτη κουταλιά. Σε λίγο έγινε κατακόκκινος και τα μάθια του γέμισαν δάκρυα!
Ο Σηφαλιός τον είδε και τον ερώτηξε!
-Γιάντα μωρέ κλαίς;
-Εθυμήθηκα μωρε τον μακαρίτη τον αδελφό μου!
-Εδά αχαΐρευτε εβρήκες την ώρα; Και για να αλλάξει την συζήτηση του λέει: Ίντα είναι εκειονέ που 'φαγες;
-Γιαούρτι!
-Γιαούρτι μωρέ... τοσονά κίτρινο;
-Αγελαδινό νε μπρε, παρα φάε και συ!
Πολύ βαθιά έχωσε το κουταλάκι ο Σηφαλιός κι έφαγε και αυτός, σε λίγο τόνε ρώτηξε ο Μανωλάκης!
-Μα γιάντα μπρε κλαις και συ;
-Τον αδελφό σου εθυμήθηκα κι εγώ που ήτανε πραγματικός άνθρωπος και όχι γάιδαρος σαν και σένα!!

ΑΝΗΦΟΡΑ........

Νέα εκτόξευση της τιμής της βενζίνης κατά 1,5 λεπτό το λίτρο καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης σκαρφάλωσε στο 1,635 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών. Ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Tι να πούμε και μεις τα φτωχαδάκια που την βάζουμε 1.82;

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ;

Πανικός χθες τις πρωινές ώρες στο κέντρο του Ηρακλείου.
Ένας 35χρονος μέσα από το αυτοκίνητο, πυροβολούσε στο αέρα, ενώ έκανε επικίνδυνους ελιγμούς στους δρόμους του πόλης.
Ο 35χρονος πιστολέρο συνελήφθη.
Εγώ δεν κατάλαβα ποια είναι η είδηση; Ότι συνελήφθη ή ότι πυροβολούσε;

ΕΡΧΕΤΑΙ ή ΘΑ ΕΛΘΕΙ

Στο τύπο γράφτηκε ότι θα μας επισκεφθεί ο διορισμένος και θα καθίσει σε σύσκεψη στο δημαρχείο μας για το φλέγον θέμα του ΣΧΟΟΑΠ, αλλά και των Λατομείων στην περιοχή της Χρυσοσακαλίτισσας. Χθες όμως το βράδυ -στο δημοτικό συμβούλιο- άκουσα τον πρόεδρο του Δ.Σ, να λέει και να το τονίζει μάλιστα, ότι αν η αντιπολίτευση δεν θέλει να καλέσουμε τον διορισμένο, ας μην τον καλέσουμε;
Δηλαδή για να ξέρω, η αντιπολίτευση κάνει κουμάντο ή συμπολίτευση; Βέβαια περίεργο είναι και το ψευτοδίλημμα του προέδρου..τον καλέσαμε τον διορισμένο, όπως γράφτηκε στον τύπο ή θα τον καλέσουμε αν ....;
Το περιβάλλον έχει βιαστεί πολλές φορές και θα  ξαναβιαστεί αν δεν προσέξουμε. Ευτυχώς που πλέον όλα καταγράφονται και συν το χρόνο θα δούμε ποιοι θέλουν την ήπια ανάπτυξη και ποιοι κοιτάζουν τα συμφέροντα των λίγων. Και να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο το Ελαφονήσι και η Χρυσοσκαλίτισσα που χρειάζεται την προσοχή μας (σας), αλλά και τα Φαλάσαρνα, ο Μπάλος, η Γραμβούσα.

ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ

Χθες μετά από πολύ καιρό παρακολούθησα για πρώτη φορά το νέο μας δημοτικό συμβούλιο σε μια τακτική του συνεδρίαση στο δημαρχείο Κισάμου. 
Τι διαπίστωσα .......;
Αν και τα θέματα αυτά τα φώναζαν αυτοί που ασχολούνται με το κοινά, με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πόσο πρόχειρα είχε στηθεί όλο αυτό το τερατούργημα που αποφάσισε η κυβέρνηση να εφαρμόσει..τον Κακοκράτη! 
Θα το διαπιστώσουμε εξάλλου και εμείς σύντομα...στην ζωή μας..Για να οργανωθούν και λειτουργήσουν οι υπηρεσίες οι αντιδήμαρχοι αλλά και το προσωπικό ...καλό καλοκαίρι και βάλε.
Σε μια αίθουσα που θυμίζει σαρδέλες "τράτα", στοιβαγμένοι οι εκλεκτοί μας προσπαθούν να λύσουν όχι τα προβλήματα της αιώνιας στασιμότητα μας, αλλά αυτά που το κράτος έπρεπε να είχε.... φροντίσει να κάνει ώστε να πέσουν εξ' αρχής με τα μούτρα στην δουλειά!!
Όσο για το πολίτευμα που επικρατεί εκεί ..έ με μια λέξη θα το έλεγα.... "Προεδρική δημοκρατία"!!!

VODAFON ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΡΗΤΗ


Βάζω στοίχημα οτι ο ντεκορατερ είναι κρητικός!!

Η ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αντιγράφω από τα χθεσινά Χανιώτικα Νέα ένα πολύ καλό σχόλιο .....
Ευτυχώς!
Ήρθε ο κ. αντιπεριφερειάρχης και αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι γίνεται εκεί, κατά μεριά Λαφονησιού.
Αυτή η εσφαλμένη ενημέρωση που παρέχει ο Τύπος -είπε ο κ. Βουλγαράκης- δεν παρουσιάζει τα πράγματα ως έχουν!
Αλλά τι έκανε ο Τύπος -τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά- μέχρι σήμερα;
Επέμενε πως το Λαφονήσι δεν πρέπει να γίνει 'βορά' επιτήδειων επιχειρηματιών.
Επιμένει πως δραστηριότητες, όπως η λειτουργία λατομείου γύψου, δεν πρέπει να επιτραπούν στην περιοχή.
Αλλά κ. αντιπεριφερειάρχη τι έχει μείνει από το φυσικό περιβάλλον του Νομού ακόμη;
- Ένα Λαφονήσι.
- Ένα Φαράγγι της Σαμαριάς.
- Η Γραμπούσα με τον Μπάλο.
- Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων
και μερικά άλλα.
Αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως 'κόρην οφθαλμού'.
Και αυτός ήταν και ο στόχος του μέχρι πρότινος Δήμου Ιναχωρίου.
Οι δικοί σας οι στόχοι ποιοι στα αλήθεια είναι;
Να μας τους πείτε για να μάθει και μεταδώσει ο... παραπληροφορημένος Τύπος την 'αλήθεια' ΣΑΣ.
Περίεργη μας φαίνεται κ. αντιπεριφερειάρχη η παρέμβασή σας και έρχεται χρονικά να ταυτιστεί και με μια απαράδεκτη επίθεση του δημάρχου Καντάνου - Σελίνου κατά ενός αξιόλογου επιστήμονα,   προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων, του κ. Πέτρου Λυμπεράκη, ο οποίος αγωνίζεται μεθοδικά και με ζήλο για την προστασία του περιβάλλοντος στον Νομό Χανίων.
Έκπληξη και πρόκληση δυσάρεστη οι δηλώσεις σας.
Ελπίζουμε να οφείλεται στο γεγονός ότι εσείς δεν είστε ενημερωμένος καλά και όχι ο Τύπος, στον οποίο ανήκουν και τα «Χανιώτικα νέα».
Και να ?χετε το θάρρος να αντισταθείτε σ? αυτούς, οι οποίοι ονειρεύονται επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές του Ν. Χανίων, που έχουν χαρακτηριστεί ως «περιοχές εξαιρετικού κάλλους».
Τις οποίες έχετε χρέος και καθήκον, εσείς κατά κύριον λόγον, να προστατεύσετε. 

Με πολλή εκτίμηση Τα «Χανιώτικα νέα»
Υ.Γ. Υπάρχει και ένα Τεχνικό Επιμελητήριο... Μήπως από εκεί μπορείτε να έχετε μια πλήρη και σωστή ενημέρωση;
Έτσι, για να μην εκτίθεστε.
Ο  κ. Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος  του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο του δημάρχου Καντάνου, προφανώς διότι γίνεται εμπόδιο σε «αξιοποιήσεις» σε προστατευόμενες περιοχές.
«Καπάκι» και οι δηλώσεις του κ. αντιπεριφερειάρχη για το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου.
Συγχορδία για να εξαφανίσουν... τους «ενοχλητικούς»;

Ίδωμεν...

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ....

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΤΑΚΗ
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μίλησε στις 25/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στους Γιάννη Κουρτάκη και Χρήστο Ράπτη. Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens και για την πρότασή του για σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων:
«Θα αποδείξω στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, ότι η επιτροπή αυτή δεν ήταν επιτροπή εξεταστική για την αποκάλυψη της αλήθειας, ήταν εξεταστική επιτροπή για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων των δύο μεγάλων κομμάτων. Και προκειμένου να συγκαλυφθεί αυτό, έπρεπε να έχουμε προπέτασμα καπνού, να αγοράσουμε λίγο χρόνο, να ρίξουμε βορά στην αρένα κάποια ονόματα και έχει ο Θεός, μέχρι να δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Πάντως, την ουσία που είναι να βγάλουν τους μιζαδόρους, την παραμέρισαν. Εγώ, λοιπόν, θα τους αποδείξω τι και τι έκαναν, συγκεκριμένες ενέργειες -που δεν είναι δα και λίγες-, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, εν αγαστή συμπνοία, "κουκούλωσαν" το σκάνδαλο...».
Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Εγώ, από την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μετά από πολύ λίγο χρόνο που διαπίστωσα ότι όποια "ντουλάπα" και να άνοιγα "σκελετοί" έπεφταν, "σκελετοί" σκανδάλων, αμέσως είπα ότι εδώ πρέπει να πάμε αμέσως σε εξεταστική επιτροπή, να γίνει έρευνα, να δούμε τι έγινε με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως, επικράτησαν άλλες λογικές του τύπου "δεν πρέπει να αμαυρώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες"... Του τύπου, πως θα μας πουν ότι ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου, θα μας πουν για το "βρώμικο '89" και, εν πάση περιπτώσει, δεν θέλησε κανείς να προχωρήσει, γιατί νόμιζαν ότι θα είμαστε ως Νέα Δημοκρατία....

O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Υπέρ της ίδρυσης έδρας Εφετείου στο Ηράκλειο τάχθηκε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών όλης της Κρήτης, από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία.
Εντάξει τώρα, περίμενε κανείς ότι θα έλεγε κάτι άλλο; Ας μην τα μηδενίζουμε όλα .... το θέμα είναι όμως γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο να ασχοληθούμε, αλλά μασούμε την καραμέλλα που μας πετάνε εδά και κάμποσα χρόνια οι Καστρινοί;
Κάθε φορά που λένε για το Εφετείο όλο και κάτι άλλο έχουν στην σκέψη τους να "τσεπώσουν"...

ΝΟΜΙΚΗ=ΤΣΑΝΤΙΡΙ

Από προχθές, η Νομική Σχολή Αθηνών μετετράπη σε τσαντίρι, επειδή εγκαταστάθηκαν εκεί κάποιες εκατοντάδες μεταναστών – διότι προφανώς δεν τους χωράνε τα σπίτια των υποκινητών αυτής της νέας παρανομίας, διαφορετικά όλοι αυτοί οι ανθρωπιστές ευχαρίστως θα τους φιλοξενούσαν.Το θλιβερό βέβαια είναι ότι εδώ στα Χανιά έχει γεμίσει ο τόπος με κακοθελητάδες αλλά στα δύσκολα ..κρύβονται!
Κάποτε σε μια εκπομπή του Τσίμα σχετικά με τους λαθρομετανάστες και τις κακές συνθήκες διαβίωσης τους στο Καστέλλι, μια κοπελιά φιλεύσπλαχνη, από αυτές που δεν βλέπονται την ημέρα, μου είχε πει: Αν δεν μπορείτε να τους βρείτε δουλειά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ο καθένας σας 2-3 στα σπίτια σας, εγώ έχω πάρει σπίτι μου 5-6!
Η κατάσταση πάει εκεί να το θυμάστε...θα τους διώξουν από την Νομική σήμερα -αύριο και θα μας τους στείλουν πακέτο. 
Μπρός λοιπόν σε αυτό, καλύτερα η Νομική να γίνει τσαντίρι... παρά τα σπίτια μας.. ωραίο κράτος!!!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΕΥΡΗΜΑ

Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε σήμερα στην περιοχή του Πάνω Πύργου. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης, ο οποίος και έκανε αυτοψία. Από την εξέταση προέκυψε πως πρόκειται για πτώμα ενός άνδρα σε προχωρημένη σήψη, μάλλον αλλοδαπού! Γύρω από αυτήν την περιοχή είναι γνωστό ότι μένουν παράνομα πάρα πολλοί μετανάστες σε εγκαταλελειμμένες οικοδομές.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ....

Γράφει ο Ηλίας Κουγιεμήτρος
Οι πρώτες ελληνικές οικογένειες μεταναστών στην Αμερική, επιζητούσαν να μένουν η μία κοντά στην άλλη για προστασία, καθώς αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα από τους Αμερικανούς. Τους θεωρούσαν, τους πιο ανεπιθύμητους μετανάστες. Το κατακάθι της Ευρώπης. Δεν τους θεωρούσαν καν λευκούς, αλλά μιγάδες. Οι Εργοδότες τους έβαζαν να κάνουν τις πιο επικίνδυνες δουλειές και τους πλήρωναν με τα μικρότερα μεροκάματα.
Χωρίς να το θέλουν, οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες, με τη διαφορετικότητά τους, έγιναν θύματα των ρατσιστών. Αντιμετωπίστηκαν ως εισβολείς που απειλούσαν τις θέσεις εργασίας και τα χρηστά ήθη των ‘‘γνήσιων’’ Αμερικανών, ενώ κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας.
Η λέξη “Έλληνας” εκστομιζόταν εναντίον τους ως βρισιά.
Τους αποκαλούσαν “dirty Greeks”, “den katalaveni”, newcomers με τα παράξενα ονόματα. Πολλοί αναγκάστηκαν να κόψουν τα επίθετά τους και να αλλάξουν τα μικρά τους ονόματα. Ο Αθανάσιος θα γίνει Tom. Ο Κωνσταντίνος θα γίνει Gus. Ο Δημήτρης θα γίνει Jim. O Παναγιώτης, Pete. O Ηλίας, Louis . . .
Οι Έλληνες δε θα αργήσουν να μπουν στο στόχαστρο και της Ku Klux Klan. Η φοβερή αυτή ρατσιστική οργάνωση ταλαιπώρησε αφάνταστα...

ΤΗΝ ΕΠΑΙΞΕ

Η σελίδα του δήμου μας, που πριν μέρες την παίνεψα ότι πάει καλά και υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μαθαίνουν οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι τις αποφάσεις, αλλά και τις ενέργειες της δημοτικής μας αρχής, μάλλον τα' παιξε! Λέτε να την λάβωσα;
Μπα το ποιο πιθανό είναι να μην βρίσκουν τον μάγκα που την επιδιορθώνει, φαινόμενο που είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν. Η απορία μου είναι βέβαια, γιατί δεν βρίσκουν κάποιο νεαρό-ά από την περιοχή μας, που να γνωρίζει τα καθέκαστα και να μπορεί να ανανεώνει και να συντηρεί την σελίδα; Γιατί πρέπει να τα δίνουν σε κάποιους που δεν μπορούν να τους βρουν εύκολα όταν τους χρειάζονται; Μήπως πρέπει να αλλάξει κάτι εκεί;
Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το είπε..όλα στο διαδίκτυο!!!

ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ

Τον αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες, όλων των βουλευτών που κατέλαβαν το αξίωμα του Υπουργού ή του Υφυπουργού από το 1974 έως σήμερα, πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έναρξη της ομιλίας του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για τα εθνικά ζητήματα. Να δούμε "τι είχε κανείς και τι απέκτησε" είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά,θα μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευθεί ξανά το πολιτικό σύστημα.
Τρελοί είναι στο ΠΑΣΟΚ να δεχτούν που όλοι θυμόμαστε πως ξεκίνησαν ....... ζιβαγκάκι, ελβιέλα και σκαραβαίο για να πάμε στην μεταξωτή γραβάτα και τις μερσεντάρες. Χαχαχα άκου εκεί αναδρομικό έλεγχο..είμαστε τώρα για εμφράγματα;

MINOISTAS...KISAMISTAS

Με στόχο μία ανώτερη ποιότητα ζωής η ομάδα Minoistas άρχισε χθες τη δράση της πραγματοποιώντας ένα περιβαλλοντικό λίφτινγκ στην πόλη. Χθες το μεσημέρι, τα μέλη της ομάδας Minoistas βρέθηκαν στην παραλιακή του Ηρακλείου, στον κόλπο δίπλα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου και ξεκίνησαν τον καθαρισμό, δίνοντας στην πόλη το περιβαλλοντικό λίφτινγκ που της χρειάζεται.
Το κάθε ένα μέλος της ομάδας μαζί με τους δεκάδες Ηρακλειώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Minoistas κρατούσαν τα εργαλεία τους, σακούλες, φαράσι, καπέλο, νερό και γάντια μιας χρήσης και άρχισαν να καθαρίζουν τον τόπο κάνοντάς τον αγνώριστο.
Σε λίγες ώρες η περιοχή έγινε διαφορετική καθώς είχαν μαζευτεί όλα τα σκουπίδια τα οποία είχε ξεβράσει στον κόλπο η θάλασσα και η βροχή, αλλά και όλα τα απορρίμματα που είχαν πετάξει στην περιοχή απερίσκεπτοι Ηρακλειώτες.
Οι Minoistas είναι μία ομάδα δράσης που απαρτίζεται ήδη από αρκετούς ευαισθητοποιημένους ανθρώπους οι οποίοι διακρίνουν την ασχήμια στην πόλη και έχουν βάλει στόχο να κάνουν την αλλαγή, μακριά από κομματικά στεγανά και παρατάξεις.
Με συντονισμένες δραστηριότητες που οργανώνουν σκοπεύουν σε ένα ουσιαστικό αισθητικό και περιβαλλοντικό λίφτινγκ του Ηρακλείου.
Μήπως κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε και μεις και να αφήσουμε κατά μέρος τις κοπές από πιττούλες και τα άλλα ευτράπελα που είναι μόνο για λούσο; Η πόλη μας χρειάζεται γενικό λίφτινγκ και δεν είναι δυνατόν μια δημαρχιακή αρχή-η καλύτερη- να μπορέσει σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να φτιάξει αυτά που εμείς οι ίδιοι κάναμε. Μήπως πρέπει να φτιάξουμε τους Kisamistas;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Αδειοδότηση λατομείου γύψου σε επαφή με προστατευόμενη περιοχή
Λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας του ο Γεν. Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης υπέγραψε αδειοδότηση λατομείου γύψου με εκρηκτικά στην παραλιακή περιοχή Όρμος Στομίου Δήμου Ιναχωρίου Ν. Χανίων. Η θέση βρίσκεται σε επαφή με το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με κωδ. GR4340016 και GR 4340015 και πλησίον στη διεθνώς γνωστή περιοχή Ελαφονήσου με κωδ. GR 4340002. Στην περιοχή έχει υλοποιηθεί πρόγραμμα Life «Δράσεις για την προστασία του Γυπαετού και της βιοποικιλότητας» με συγχρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λατομεία γύψου δεν προβλέπονται ούτε από την υπό θεσμοθέτηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.), ούτε από το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου, που έχει επίσης υποβληθεί για έγκριση – θεσμοθέτηση. Το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ, ο Γ.Γ. της περιφέρειας Κρήτης αρνιόταν για πάνω από 10 μήνες να το προωθήσει προς έγκριση – θεσμοθέτηση, επικαλούμενος ασήμαντα τυπικά ζητήματα. Την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση έχουν επικρίνει δημόσια το Δημοτικό Συμβούλιο Ιναχωρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Τύπος, το σύνολο των φορέων και πολίτες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Είναι συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία η εκ των υστέρων και μετά από δέκα μήνες αναδρομική περιβαλλοντική αδειοδότηση, συνοδού του λατομείου έργου (δρόμος πρόσβασης) χωρίς τη δημοσιοποίηση που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να λάβει γνώση και να εκφέρει άποψη το κοινό;
2. Είναι συμβατή με την οδηγία 92/43 Ε.Ο.Κ. η εγκατάσταση λατομείου γύψου με εκρηκτικά και δρόμου πρόσβασης στην εν λόγω περιοχή και σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από Ζώνη Ενεργού Προστασίας;
3. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβείτε ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία της περιοχής;
4. Σε ποίες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να διασφαλίσει την περιοχή από πράξεις της διοίκησης που οδηγούν στην κατασπατάληση κοινοτικών πόρων αλλά και σε διακινδύνευση προστατευόμενων ειδών των οδηγιών 92/43 και 79/409 Ε.Ο.Κ.;
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΞΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Περίπου 350 παράνομοι μετανάστες, που ταξίδεψαν από την Κρήτη, εγκαταστάθηκαν από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, ζητώντας μόνιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Οι μετανάστες εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας από την Τρίτη προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Οι αλλοδαποί ήρθαν από τα Χανιά και μπήκαν στο κτίριο με τη βοήθεια μελών αριστερών φοιτητικών παρατάξεων. Οι πρυτανικές Αρχές κατήγγειλαν ότι, αν και είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία, όχι μόνο δεν τους εμπόδισαν, αλλά τους συνόδευσαν από τον Πειραιά μέχρι την είσοδο της Νομικής
Σχετικά με το θέμα της εισβολής των παράνομων μεταναστών στη Νομική Αθηνών, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.
«Δυστυχώς, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τους δεκάδες λαθρομετανάστες που ταξίδεψαν ανενόχλητοι από την Κρήτη στην Αθήνα και εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής, στέλνει ακριβώς το μήνυμα: ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι», τόνισε ο κ. Νάκος.
Έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να σοβαρευτούν και να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας», κατέληξε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ.

Καλά είναι εκεί μου φαίνεται.... εξάλλου το ταξίδευσαν μόνοι τους πόσοι το πιστεύουν
; Βρήκαμε εξάλλου και που μπορούν πλέον να εγκατασταθούν μόνιμα..στα πανεπιστήμια και στις σχολές μας..σιγά τα γράμματα που θα χάσουν τα κοπέλια μας!!!

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Γράφει ο Κωστής Ψαράκης
Το έτος 1870 ο Καπετάν Αϊνικολιώτης (Αστερουσιανός Καπετάνιος, συμπολεμιστής του Χαρακιανού Καπετάν Χαραλάμπη) μεταβαίνει στη Γαλλία επικεφαλής εκστρατευτικού σώματος Κρητών, εκατό «ωραιόκορμων και εκλεκτών» αλλά κι εμπειροπόλεμων εθελοντών για να λάβουν εθελοντικά μέρος στο Γαλλογερμανικό πόλεμο. Ήταν ένα καμάρι, μια λεβεντιά, ντυμένοι την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, με τα μαχαίρια στη μέση, τα στιβάνια, τη σφικτοδεμένη μέση, τα σαρίκια, μια παρουσία σωματικής ρώμης και ψυχικής ανδρείας, που θαύμασαν οι Γάλοι που τους υποδέχτηκαν στη Μασσαλία .
«… Μόλις βγήκε ο Αϊνικολιώτης στη Μασσαλία συνεννοήθηκε με τις στρατιωτικές αρχές για να μην καθυστερήσει μήτε ημέρα από το έργο του. Άρχισαν να τους ετοιμάζουν. Τους πήραν τα γραφικά τους ρούχα και τους έβαλαν σκέτες στρατιωτικές στολές κι’ έδωκαν διάφορους βαθμούς στρατιωτικούς στον αρχηγό και στους υπαρχηγούς του ελληνικού εθελοντικού σώματος.
Μα η αλλαγή της στολής τους μάρανε.
Χάσανε την υπερηφάνειά τους.
Σα να καμπούριασαν…».
Απλή αλλαγή της στολής....και απορυθμίστηκαν σωματικά (καμπούριασαν ) και ψυχικά, (χάσανε τη υπερηφάνεια τους )...
Πόσα χρόνια αλήθεια θα προσπαθεί αυτό το έθνος να βρει την περηφάνια του, την αποτελεσματικότητά του και τη λεβεντιά του με "ξένες στολές" ;

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

 
Ο άνθρωπος δεν έχει να κάνει κάτι καλύτερο και ασχολείται με τις "ισοπαλίες"! Λες και τόσα χρόνια γινόταν κανονικές οι διαδικασίες για την εκλογή των επιτροπών στους δήμους.....
Άσχετο: ..... ο προπάππος μου στα γεράματα του μάζευε κουτάκια και εικόνες από το μοναδικό περιοδικό της εποχής του το ¨Ρομάντσο"

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

300 μετανάστες θα βρεθούν στην Αθήνα για να κάνουν απεργία πείνας διεκδικώντας άδειες παραμονής. Από αυτούς οι 220 είναι από τα Χανιά. Είπατε τίποτα ; Οι 300 μετανάστες θα αρχίσουν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου την απεργία πείνας, στις  δυο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας,  Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να νομιμοποιηθούν οι ίδιοι και όλοι οι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν σε αυτή τη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα, που αντιμετωπίζουν καθημερινά  την υπερεκμετάλλευση, τον εξευτελισμό και τις απελάσεις. 
Στο Καστέλι φυσικά μένουν άλλοι τόσοι ξεγραμμένοι από τα δήθεν φόρουμ και τις οργανώσεις αλληλεγγύης. Αυτοί κάνουν  καθημερινή απεργία τους μιας και δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Βέβαια το απλό ερώτημα που μας διακατέχει είναι ότι αν και με το καλό πάρουν τα νόμιμα χαρτιά τους και  το τρελό τους όνειρο γίνει πραγματικότητα ..θα συνεχίζουν να ζουν έτσι όπως ζουν σήμερα;

ΑΠΟΨΗ

Γράφει ο Γιάννης Κάκανος
Καθημερινά πληθαίνουν οι συζητήσεις για το αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές με τους περισσότερους να τις προσδιορίζουν μέσα στην άνοιξη. Οι εκλογές δεν θα λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, έτσι όπως την κατάντησαν οι πολιτικοί μας αστέρες που…πυρώνουν τα έδρανα της βουλής πάνω από 20 χρόνια μα και πολλοί άλλοι πού ενώ δεν έχουν ούτε τα μισά τους, παραμένουν στο κοινοβούλιο χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση για το διαφορετικό, το ωραίο, το τίμιο, ώστε να πάνε μπροστά ενωμένοι κατασυντρίβοντας το άδικο ρουσφετολογικό, αναχρονιστικό αλλά και γραφειοκρατικό παρελθόν και παρόν της χώρας. Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις στην ώρα τους και όχι να τ’ αφήνουμε γυρνώντας την πλάτη. Στο παρά πέντε, λοιπόν, που βρισκόμαστε σήμερα συνεχίζουν να μας θαμπώνουν οι αδικίες από το παρελθόν. Κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από το σύνολο και αποβλήθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα. Κακώς, αλλά και από την παραμονή τους ως ανεξάρτητοι στο κοινοβούλιο δεν έπεισαν κανέναν ότι είναι πράγματι διαφορετικοί. Το μόνο που κατάφεραν, μπορούμε να πούμε, είναι να γίνει γνωστό το επώνυμο τους στον ελληνικό λαό. Τίποτα περισσότερο. Αν κάνουμε λάθος, ας αποδείξουν ότι είναι αληθινοί μικροί ήλιοι και λάμπουν έχοντας δικό τους φως. Ίσως έτσι, να λάμψουν κι άλλοι απ’ όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Ο κύριος Μπεν Αλί, ο στρατιωτικός καριέρας που είχε φοιτήσει στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή της Γαλλίας, αλλά και στην Ανώτατη Σχολή Πληροφοριών και Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο κύριος που από το λεγόμενο «ιατρικό πραξικόπημα» του 1987 μέχρι και προχτές που απέδρασε κυνηγημένος διατηρούσε την εξουσία στην Τυνησία, ήταν – αυτός και το κόμμα του το RCD – εκλεκτά μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!
Το RCD και ο Μπεν Αλί διαγράφτηκαν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, μόλις πριν λίγες μέρες, στις 18 Γενάρη και αφού πρώτα είχε εκτελέσει πάνω από 100 εξεγερμένους Τυνήσιους…

ΤΥΧΑΙΟ;

Η καταγγελία της Χριστίνας Τσιλιάκου, που μέχρι την επομένη του δημοσιεύματος του Πρώτου Θέματος για το "βασιλικό" ρεβεγιόν του Θόδωρου Πάγκαλου, ήταν η διευθύντρια μάρκετινγκ, της εταιρείας Grecotel που ανήκει και το King George, ξενοδοχείο στο οποίο πέρασε την βραδιά της αλλαγής του χρόνου με την οικογένειά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.Την επομένη κιόλας του δημοσιεύματος, άνθρωποι της διοίκησης ειδοποίησαν αιφνιδίως την κα Τσιλιάκου, για να την ενημερώσουν ότι τερματίζεται η συνεργασία τους με την αιτιολογία, της μείωσης του προσωπικού.Είδες κάτι συμπτώσεις... 
Καλά που ζούμε; 1967

ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΟΥ

   

KOYNOYN MANTHΛΙ

Οι λιγοστοί κάτοικοί της απειλούν να εγκαταλείψουν τη Γαύδο αν δε βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του ακριτικού νησιού με την Παλαιόχωρα και τα Σφακιά.
Η απειλή αυτή των κατοίκων του ακριτικού νησιού της χώρας μας διατυπώθηκε στη διάρκεια μίας ακόμα σύσκεψης για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Γαύδου με τα Σφακιά, που έγινε πριν λίγες ημέρες και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι και συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση και μάλιστα άμεσα. ΠΗΓΗ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ

Για να καταλάβουμε πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση από τώρα και πέρα....απλά λέμε ότι ούτε το Δημαρχείο δεν την "έβγαλε" από τα χέρια των διαρρηκτών και ως όφειλε η αστυνομία έστειλε την σήμανση για να βρει τους λωποδύτες.....
Μήπως είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν να ξαλαφρώσουμε από τα περιττά στοιχεία της πόλης μας...αν βέβαια συγκινηθούν οι ιθύνοντες. Βέβαια καλό είναι να ξεκαθαρίσουν και κάποιοι ενοικιαστές...γνωστοί.... πόσους θέλουν να μένουν στα σπίτια που νοικιάζουν. Άλλο να μένει ένας-δυο τρεις και άλλο 40 και 50! Αν δεν το πιστεύεται σε προχθεσινή καταγγελία ιδιοκτήτριας, για παραβίαση του εξοχικού της, λίγο έξω από την πόλη, η αστυνομία έβγαλε ούτε λίγο ούτε πολύ 35 άτομα....το δε σπίτι διαπιστώθηκε ότι είναι σε κατάσταση ....γκρεμίσματος!!!!

ΑΠΟΨΗ

ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ...ΚΑΙΕΙ
 Γράφει ο Γιάννης Κάκανος
Το τσιγάρο, το ποτό και το ξενύχτι είναι για τον Έλληνα κάτι σαν «θρησκεία». Καλώς ή κακώς θα υπερασπιστεί όσο μπορεί το πάθος του αδιαφορώντας για την ισχύ της νομοθεσίας που είναι ενάντια σε αυτό που του αρέσει. Η κυβέρνηση, όμως, ενώ γνώριζε αυτή την ιδιαιτερότητα ή μεράκι καλύτερα που έχουν χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισε να τους…κόψει δια νόμου το τσιγάρο. Αν και ανήκουμε στους αντικαπνιστές, σεβόμαστε απόλυτα τους συνανθρώπους μας που έχουν εθιστεί και τους αρέσει το τσιγάρο. Με την μέθοδο της καταστολής δεν επέρχεται ειρήνη στις κοινωνίες. Αναταραχές δημιουργούνται μόνο. Καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχε η νομοθεσία αυτή την δύσκολη για την χώρα περίοδο. Μπορούσε, βέβαια, να ήταν διαφορετική υποχρεώνοντας τους δημόσιους χώρους, ταβέρνες, καφενεία, κέντρα διασκέδασης κλπ., να διαθέτουν ένα μέρος από την αίθουσα τους εφοδιασμένο με ειδικά συστήματα απορρόφησης του καπνού για τους καπνιστές. Κάτι ανάλογο να γινόταν και στις δημόσιες υπηρεσίες, στους Δήμους και όχι μόνο. Το τσιγάρο…καίει, επαναλαμβάνουμε, θέλοντας να θίξουμε το πνεύμα της νομοθεσίας που είναι καθαρά εισπρακτικό και όχι προστατευτικό ....

WWW.KISSAMOS.GOV.GR

Χωρίς αμφιβολία είναι λίγο δύσκολο να κρίνεις μια δημοτική αρχή στον λίγο καιρό που ασκεί τα καθήκοντα της, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένα πράγματα έχει δείξει ότι θέλει να ξεφύγει από την αρρωστημένη παλιά κατάσταση. Ένα πρώτο δείγμα - δεν ξέρω αν είναι υποχρέωση της- είναι η τακτική ενημέρωση της ιστοσελίδας της. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε πότε θα έχουμε δημοτικό συμβούλιο και όχι όπως συνέβαινε παλιά να το μαθαίνουμε μετά! Φυσικά η σελίδα χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά μιας και πολλά έγγραφα DOC δεν ανοίγουν αλλά αυτό πιστεύω θα διορθωθεί!

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ!!

Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του ταχυδρομικού Γραφείου Βάθης, εκφράζει ο Δήμος Κισάμου, με έγγραφο που έστειλε στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στον περιφερειάρχη Κρήτης, στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, στους βουλευτές του Νομού, στον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ καθώς και στον περιφερειακό διευθυντή Κρήτης των ΕΛΤΑ.
Ένα -ένα φεύγουν και μεις δεν παίρνουμε χαμπάρι!!

ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ...

Ημέρα για Καραγκιόζη!!! 

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στα Χανιά θα βρίσκονται στις 29 και 30 Ιανουαρίου οι υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης. Οι υπουργοί θα είναι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα 'Καλλικράτης: Βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα. Δυναμική και προσκλήσεις. Η περίπτωση της Κρήτης', που διοργανώνουν το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ. και η Περιφέρεια Κρήτης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλεμβάνει ομιλίες και χαιρετισμούς, αλλά θα απαντήσουν βέβαια αν ερωτηθούν .... που θα βρούμε λεφτά για να λειτουργήσουν οι δήμοι, αλλά και σε όλα αυτά που μας υποχρέωσαν να κάνουμε χωρίς την θέληση μας τον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης...αν φυσικά δεν την κάνουν και φύγουν απο την πίσω πόρτα!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΚΗΤΟΣ


Το 8 μέτρων κήτος μετά και την δειγματολογική έρευνα που έκαναν οι ειδικοί από την Αθήνα, οδηγείται προς ενταφιασμό. Παρόν και ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μιχάλης Μουντάκης!! Υπενθυμίζουμε ότι η θάλασσα το έβγαλε στο λιμανάκι στα Λειβάδια και ο θάνατος του μάλλον οφείλεται στα δίχτυα που ήταν τυλιγμένα στην ουρά του!

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ

Τους Αντιδημάρχους επικουρούν στο έργο τους, τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων, οι  εκπρόσωποι των Τοπικών κοινοτήτων και στα θέματα που αναφέρονται παρακάτω, οι οριζόμενοι αντιστοίχως Δημοτικοί Σύμβουλοι :
1.    Περιβάλλον
α. Στην Δημ. Ενότητα Ινναχωρίου ο κ. Χαραλαμπάκης Παναγιώτης
β. Στην Δημ. Ενότητα Κισσάμου ο κ. Σκορδυλάκης Γεώργιος
γ. Στην Δημ. Ενότητα Μηθύμνης ο κ. Ραϊσάκης Γεώργιος
2.    Οδοποιία
α.Στην Δημ. Ενότητα Ινναχωρίου ο κ. Μουντάκης Μιχαήλ του Δημοσθένη
      β. Στην Δημ. Ενότητα Κισσάμου ο κ. Τουλουπάκης Θεόδωρος
γ. Στην Δημ. Ενότητα Μηθύμνης ο κ. Πατεράκης Μιχαήλ 
3.  Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.
     Σε όλη την έκταση του Δήμου ο κ. Μυλωνάκης Νεκτάριος
4.   Δημοτικός φωτισμός.
      Σε όλη την έκταση του Δήμου ο κ. Χριστουλάκης Κωνσταντίνος.
5.    Άθληση-Νεολαία- Πολιτισμός
Για όλο τον Δήμο, η κα Βαρουχάκη Μάντυ, ο κ. Κελαϊδής Γιάννης και ο
κ. Τουλουπάκης Θεόδωρος 
Οπότε τα παράπονα σας στους επικουρούντες ........