Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

OLIVEBIOTEQ 2011


Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα του 4ο Διεθνούς Συνεδρίου OLIVEBIOTEQ 2011, το οποίο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στο ξενοδοχείο Caldera Creta Paradise από τις 31/10-4/11/2011. Στην πρώτη συνεδρία της ημέρας παρουσιάστηκαν επιστημονικές εργασίες σχετικά με τα συστήματα φύτευσης των ελαιώνων. Ο καθηγητής A. Tombesi από την Ιταλία αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πυκνών και υπέρπυκνων φυτεύσεων (γραμμικοί ελαιώνες), όπου τονίστηκε ότι οι υπέρπυκνες φυτεύσεις (μέχρι 160 δένδρα το στρέμμα) μπορεί να είναι οικονομικά εφικτές, εφόσον χρησιμοποιηθούν κατάλληλες ποικιλίες, υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα νερού άρδευσης, δεν υπάρχουν μεγάλες κλίσεις εδάφους και υπάρχει δυνατότητα για σημαντικές οικονομικές επενδύσεις για τη μηχανοποίηση της καλλιέργειας. Επιπλέον, τα συστήματα υπέρπυκνης φύτευσης έχουν υψηλές αποδόσεις καρπού αρκετά νωρίς, από το τρίτο έτος φύτευσης, αλλά αργότερα, μετά από 10-15 έτη, παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα σκίασης, συμπίεσης εδάφους και προσβολών από ασθένειες, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν την ανάγκη ανανέωσης της φυτείας με καρατόμηση ή εκρίζωση.
Ακολούθησε η συνεδρία για την φυτοπροστασία,........
....... όπου παρουσιάστηκαν νεώτερα δεδομένα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κυριότερων εντομολογικών εχθρών (δάκου, πυρηνoτρήτη κ.ά.) καθώς και των ασθενειών της ελιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση νέων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο (τεχνική αντιμετώπισης του δάκου με την εξαπόλυση στείρων εντόμων, χρησιμοποίηση ωφελίμων οργανισμών, νέοι τύποι παγίδων και φυτοπροστατευτικών), επιτεύγματα  που δίνουν νέες προοπτικές  για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων φυτοπροστασίας με περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο μεθόδους.
Στη συνεδρία της βιολογίας παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη βελτίωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και τον περιορισμό ζημιών από κλιματικούς παράγοντες, μέσω της φύτευσης περισσότερων από μιάς ποικιλίας ελιάς στον ελαιώνα.
Την Τετάρτη, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ελαιώνες, ελαιουργεία, τυποποιητήρια και συσκευαστήρια της περιοχής των Χανίων, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: