Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΤAΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΕΔΕΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Μεγάλες ζημιές στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου προκάλεσε η χαλαζόπτωση χθες τα ξημερώματα στον Κάμπο του Πλατάνου και στον ορεινό και ημιορεινό όγκο του δήμου Κολυμβαρίου. Το χαλάζι, που έπεσε μετά τις 2 τα μεσάνυχτα, έριξε στο έδαφος το μισό σχεδόν της παραγωγής του ελαιοκάρπου στον Πλάτανο, και σε κοινότητες όπως στα Ζυμβραγού, στα Δελιανά, στις Καρές, στα Νοχιά, στην Πανέθυμο, στη Γλώσσα και την Επισκοπή.
Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να κάνουν αυτοψία, όσο το δυνατόν συντομότερα οι γεωπόνοι οι παραγωγοί ν’ αποζημιωθούν για τη ζημιά που έπαθαν, με δεδομένα και τα άλλα προβλήματα που έχουν και τη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Ο αντινομάρχης Χανίων Μανόλης Αρχοντάκης δήλωσε στο «ν.Κ.» ότι «επικοινώνησα ήδη με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Ζαχαρόπουλο, ο οποίος μου είπε ότι η ζημιά αυτή υπάγεται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, γεγονός που σημαίνει ότι οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί θα πάρουν σύντομα τις αποζημιώσεις τους. Οι δηλώσεις ζημιάς καλλιεργειών από το χαλάζι θα γίνονται από τους παραγωγούς στα γραφεία των δήμων τις επόμενες ημέρες, ενώ οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ υπήρξε δέσμευση ότι θα έρθουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, για να κάνουν αυτοψία στις ζημιές.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακριβή γνώση για το μέγεθος της ζημιάς, αλλά αυτό θα γίνει τις επόμενες 1-2 ημέρες».
O πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου Μανόλης Σκορδυλάκης τόνισε ότι «η έκταση της ζημιάς είναι στο μισό κάμπο του Πλατάνου. Οι ελιές που έπεσαν στο έδαφος είναι πάρα πολλές, ενώ άλλες τόσες που έχουν κτυπηθεί από το χαλάζι πάνω στα δέντρα θα πέσουν με τον πρώτο ισχυρό άνεμο. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, για να έρθουν Γεωπόνοι και να κάνουν εκτιμήσεις. Η εκτίμηση είναι ότι τα 60-70 χιλιάδες ελαιόδενδρα από τα 120 χιλιάδες που υπάρχουν στον κάμπο του Πλατάνου έχουν πληγεί. Το ίδιο φαινόμενο είχε συμβεί και πριν από μια δεκαετία περίπου. Υπολογίζεται εξάλλου ότι έχει χαθεί το μισό της φετινής παραγωγής ελαιολάδου.
Δεν μας φθάνουν τα τόσα οικονομικά προβλήματα που έχουμε και το ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε το λάδι μας, αλλά μας έτυχε και αυτή η ατυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: