Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΑΣ ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΑΠΟΙΚΩΝ

Μετά το 1400 π.χ ( έκρηξη ηφαιστείου της θήρας) άρχισαν να αναπτύσσονται στην δυτική Κρήτη τα κέντρα πολιτισμού. Πολυρρήνια-Φαλάσαρνα- Πέργαμος- Υρτακίνα- Ελαία- Μήθυμνα κ.α. Ήταν φυσικό επακόλουθο εξ αιτίας της καταστροφής να είναι εύκολος ο εποικισμός από την γείτονα χώρα των Αχαιών. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή των Πολυρρρηνίων ονομαζόταν Αχαΐα. Η πόλης Πέργαμος αλλά και η πόλης Μυκήνες που κάπου υπάρχουν στην περιοχή μας, σίγουρα ιδρύθηκαν από τον Ταλθύσιο, στρατηγό του Ατρείδη Αγαμέμνονα. Έτσι σαν συμπέρασμα θα πρέπει να θεωρείτε ότι οι γνήσιοι Κρητικοί της Πολυρρήνιας θα συνκατοίκησαν με τους Αχαιούς εισβολείς. Το τέλος του Τρωικού πολέμου βρίσκει τους Αχαιούς στο απόγειο της δόξας τους, αλλά και σε οριακό σημείο για το τι μέλλεστε της δυναστείας. Ο Θουκυδίδης τοποθετεί το 1120π.χ την κάθοδο των Δωριέων και την καταστροφή των Μυκηνών. Αυτό σαν επακόλουθο θα ήταν να υπάρχει και δεύτερο μεταναστευτικό κύμα Αχαιών στην Δυτική Κρήτη.
Η κάθοδος των Δωριέων, που υπολογίζεται από το 1100π.χ-800π.χ είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την Κρήτη αφού μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσαν να αλλάξουν συνήθειες αιώνων. Κατά τον ιστορικό Θ. Δετοράκη « Το ελληνικό στοιχείο του νησιού, οι Αχαιοί, ενισχύεται με νέο ομόφυλο αίμα, ενώ λίγοι απόγονοι των Μινωιτών, οι Ετεόκρητες απομονώνονται στην ανατολική περιοχή της Κρήτης».
Στην Ρωμαϊκή περίοδο δεν παρατηρούνται εθνολογικές αλλοιώσεις ούτε δημογραφικές ανακατατάξεις και αυτό οφείλετε γιατί οι Ρωμαίοι δεν επιχείρησαν τον εκλατινισμό του νησιού .
Και την πρώτη βυζαντινή περίοδο ο λαός της Κρήτης είναι αμιγώς ελληνικός με ελάχιστους Εβραίους κυρίως στις αστικές περιοχές. Βέβαια η συνέχεια με την αραβοκρατία και τους εκούσιους ή υποχρεωτικούς εξισλαμισμούς, με τις τεράστιες εθνολογικές αλλοιώσεις δεν ήταν ότι το καλύτερο και η κατάσταση άλλαξε. Σαρακηνοί, Μοζάραβες και Άφροι για 140 χρόνια θα αλλοιώσουν τον πληθυσμό με εποικισμούς αλλά και με τις επιγαμίες στις μεγάλες πόλεις.
Και ο αχταρμάς θα συνεχιστεί ……………………
Την δεύτερη βυζαντινή περίοδο είχαμε τον εποικισμό με το αληθινό ή όχι παραμύθι των 12 αρχοντόπουλων, την εγκατάσταση εκατοντάδων παλαίμαχων στρατιωτών σε εύφορες περιοχές της Κρήτης από τον Ν.Φωκά, αλλά και πολλών αιχμαλώτων αρμένιων –βούλγαρων – σλάβων.
Στην περίοδο της Βενετοκρατίας έχομε ένα από τους μεγαλύτερους αποικισμούς του νησιού . Βάσει το παραχωρητήριο ( Carta Concessionis) την 12η Μαρτίου 1212 ήλθαν οι πρώτοι άποικοι και ως το 1310 ο συνολικός αποικιακός πληθυσμός είχε φτάσει τους 10.000 βενετούς.
Και ερχόμαστε στην Τουρκοκρατία, οι αθρόοι εξισλαμισμοί, οι διώξεις και οι σκοτωμοί είχαν σαν αποτέλεσμα η Κρήτη το 1687 να έχει μόνο 80.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 30.000 μουσουλμάνοι. Το 1750 ο πληθυσμός ανέρχεται σε 350.000, εκ των οποίων οι 150.000 Τούρκοι και το 1821 σε σύνολο πληθυσμού 230.000 οι 100.000 είναι Τούρκοι. Ο Τουρνεφόρτ μας δίνει μια ακόμη πληροφορία ότι ως το 1700 είχαν εξισλαμιστεί περίπου 60.000 Κρητικοί. Στην ανταλλαγή του πληθυσμού τον Ιανουάριο του 1923 οι Τουρκοκρητικοί ήταν 33.000. Τελικά έφυγαν και στα σπίτια τους έφτασαν 34.000 νέοι «άποικοι» οι πρόσφυγες από την Μ. Ασία.

Βιβλιογραφία : Ν.Β Τωμαδάκης, Θ. Δετοράκης, Τουρνεφόρτ, Ψιλλάκης,
Γ. Ανδρουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: