Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

αλα....ΓΑΛΛΙΚΑ




Προχθές πήρα ένα γράμμα από ένα φίλο από την Γαλλία. Μου έγραφε λοιπόν μεταξύ των άλλων, « ένα από τα μεγαλύτερα λεξικά της Γαλλία,- dictionnaire Francais- κάθε χρόνο ανανεώνει τις σελίδες του, και βγάζει συμπληρωματικές σελίδες για νέες λέξεις. Έτσι μιας και η Ελλάδα μας φιλοξενοί ουκ ολίγους Γάλλους κατα τους καλοκαιρινούς μήνες, μερικές λέξεις μπήκαν στο λεξικό που μπορεί να φανούν πολύ χρησιμες στους τουρίστες.
Και συνεχίζει το γράμμα του φίλου μου.
«Διάλεξα αυτές που είναι για την πατρίδα μας την Κρήτη και στις στέλνω ».
Σας μεταφέρω λοιπόν κατά αλφαβητική σειρά λοιπόν τις νέες λέξεις που αναγράφονται στις σελίδες του συμπληρωμένου……… λεξικού :

1) Κissαμος: Και Καστέλλι Κισάμου. Εκεί έρχεται από τα Κύθηρα το καράβι. Κι από κει φεύγει. Αν βρίσκεστε στην Κρήτη, κι αν νιώθετε πως χάσατε το δρόμο για τα Κύθηρα από ΄κει θα τον βρείτε.
2) Μπαλωθιές: Κουλτούρα κρητική, συνοδεύει κάθε κοινωνική και πολλάκις και πολιτική εκδήλωση στη Μεγαλόνησο. Βαφτίσια θες, γάμους, αρραβώνες, απλά γλέντια, πολιτικές συνάξεις ή υποδοχές πολιτικών, παντού θα βρεθείς ανάμεσα σε Μagnum και Luger και Βerettes και προσφάτως έμαθα -σε πιο ορεινά μέρη - και καλάσνικοφ. Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι, καθώς και τα πλέον μακρύκανα πιστόλια βρίσκονται επιμελώς υπό μάλης σε ειδικά αντρικά underwear. Αλλού φοράνε μποξεράκια underwear... στην Κρήτη όμως φοράνε λουριά για δέσιμο των όπλων τους underarm, σαν deodorant με κάλυκες. Αν φτιάχνεστε με τούτες τις φαλλικές προεκτάσεις, ζητήστε του τουλάχιστο να βάλει την ασφάλεια. Λέγεται ότι μετά τις πολλές άτυχες (!) στιγμές, δηλαδή τις πολλές ψυχές που θρηνήσανε στην Κρήτη σε διάρκεια εκδηλώσεων μιας tale allegria, πωλούνται κράνη εκδηλώσεων σε καλή τιμή, ώστε να τρώτε και να πίνετε άφοβα, όσο γίνεται.
3) Ξανοίγω: Μου αρέσει έτσι όπως το λένε στην Κρήτη το ψάχνω. Σε μερικούς μένει μόνιμο το κουσούρι από τα καλοκαιρινά ξανοίγματα τους και ξανοίγουν και το χειμώνα, αλλά άνευ αντικειμένου καταντάς ένας απλός εγκεφαλικός ηδονοβλεψίας.
4) Zεβλώνω: Ρήμα με κατάληξη που μπερδεύει! Μην το συγχέετε, όμως, διότι αυτό σημαίνει απλώς λυγίζω.
5) Σβούρος: Έφηβος ξεσαλωμένος αλητάμπουρας εποχούμενος πειραγμένου παπακίου 50 cc που σπάει καρύδια στη βιάση του να προλάβει να σβουρίξει -σαν τη σβούρα -σ’ όλη την επαρχιακή πόλη που του συμπιέζει τις ορμόνες. Βασικά όμως ένα είναι το θέμα που τον απασχολεί: ο επαγγελματικός προσανατολισμός του, δηλαδή κάτι που το κατέχει καλά και το παίζει στα δάχτυλα του.
6) Φωτιά: Δισυπόστατη έννοια στην θερινή Κρήτη. Η Δαιμονική Φωτιά! Η πυρκαγιά που αρχίζει εκ προθέσεως ή εξ αμελείας των ασυνείδητα ή συνειδητά Γρόθογρόθων, κατά το Οστρογότθων, διότι ένα τέτοιο επίπεδο κοινωνικής ευαισθησίας και συνειδητότητας μας παραπέμπει στα μέλη μανιακών πολιτισμών, και όχι σε απογόνους αρχόντων Μινωιτών και βάλε.
7) Ψάρι, Ψαροταβέρνα, Ψαροταβερνιάρης: Τα ψάρια τα αναζητούμε να τα φάμε σε θερινές ψαροταβέρνες... τα φρέσκα ψάρια, και τα εγχώρια δηλαδή. Όμως έχουν γίνει τόσο δυσεύρετα και τόσο δυσδιάκριτα τα ελληνικά ψάρια από τα ψάρια Σομαλίας, Τουρκίας, Σενεγάλης και άλλης θάλασσας, που καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει στην ψαροδιατροφή μας η εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του ψαροταβερνιάρη. Αλλιώς φάτε μάτια ψάρια και μόνον τα μάτια σας. Αν τολμήσετε και τα φάτε παρ όλες τις επισημάνσεις μας, αλλά τα βρείτε κάπως άνοστα, αφού πληρώσετε ρίξετε και μια ματιά στο μέρος της κωλότσεπης, όπου φυλάσσετε το πορτοφόλι σας, μήπως σας έχουν πιάσει μια ολιά κορόιδο.
8) Ωχ: Ακούγεται από συζύγους εποπτευμένους στις πλαζ από τις συζύγους τους, κάθε φορά που δεν προσέχουν αυτές όταν μιλάνε. Ο λόγος εύλογος, η σφαλιάρα παράλογη, διότι: περνά το εικοσάχρονο σκανδιναβό - έστω και ζαβό- αλλά με κάτι καμπύλες που φωτίζουν και γκαβό, οπότε ο κύριος αδυνατεί να προσέξει τη γυναικούλα του, που του εξηγεί λεπτομερώς για την προχθεσινή βαρυστομαχιά της μάνας της.
Αθάνατη Κρήτη με τις παγκόσμιες πρωτοτυπίες και πρωτοπορίες σου.
Τα σχόλια δικά σας !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: