Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΚΟΙΝΟΤIΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ !! ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ;

«Πλήρη αδιαφορία για τα κοινοτικά γραφεία αλλά και για τα αρχεία που υπήρχαν σε αυτά !!!» .... μου είπε ο πρώην δήμαρχος και νυν σύμβουλος του δήμου μας Νίκος Κατζουράκης, σε μια συνάντηση μας.
Όπως αποδείχτηκε αλλά και όπως παραδέχονται όλοι οι παλαιοί κοινοτάρχες, ο Νίκος φωνάζει δικαιολογημένα για το χάλι και το κατάντημα των αρχείων των κοινοτικών γραφείων.
Μια βόλτα στα εννιά κοινοτικά γραφεία του δήμου μας, ίσως σας πείσει και σας για αυτό που τόσο καιρό ακούμε, και μάλλον δεν συνειδητοποιούμε δηλαδή την απαξίωση, την καταστροφή, την παρατεταμένη αδιαφορία.
Αρχεία που έγραψαν ιστορία σχισμένα, σφραγίδες κατεστραμμένες, βιβλία αποφάσεων έτοιμο χαρτί περιτυλίγματος, φωτογραφικό υλικό διαβρωμένο από την μούχλα και την υγρασία, έπαινοι και μετάλλια αναγνώρισης προσφοράς, σκουριασμένα και ποντικοφαγωμένα. Ένα χάλι απερίγραπτο !!!
Πήραν τους γραμματείς από τις παλιές κοινότητες, τους μάζεψαν στο κέντρο του Καστελλιού, διέλυσαν τα μοναδικά σύμβολα των χωριών, τα κοινοτικά καταστήματα και αντί να ενισχύσουν την τοπική δημοκρατία και να τα ξαναφτιάξουν σπίτια της δημοκρατίας και ενημέρωσης του πολίτη, τα ερήμωσαν, τα έκλεισαν, τα κατάντησαν στάβλους με το συμπάθιο.
Θέλουμε να μιλάμε για δημοτικές αρχές που πιστεύουν στις δυνάμεις του τόπου, που θα πάνε ένα βήμα μπροστά τον τόπο, πως όμως;
Εδώ υπάρχει αδιαφορία, δεν θα έλεγα ανικανότητα, αλλά αν δεν θέλουμε να μιλάμε και για αυτό, πρέπει να προστατέψουμε την λίγη αλλά σημαντική κοινοτική ιστορία μας κάνοντας κάτι, έστω και τώρα.
Τα κοινοτικά γραφεία ήταν η ζωή του χωριού, ήταν ο τόπος της ενημέρωσης αλλά και της διαμεσολάβησης, σήμερα έρμαια της αδιαφορίας ετοιμόρροπα από τον χρόνο, ποντικοφαγωμένα αρχεία και σαρακοφαγωμένα έπιπλα διαλυμένες σφραγίδες και άδεια ερμάρια μόνο μας θυμίζουν τις παλιές .... δόξες.
Μιας και είναι λίγο δύσκολο πια τα κοινοτικά γραφεία να αποκτήσουν την παλαιά τους αίγλη, καλό είναι να μαζευτεί όλο αυτό το αρχειακό υλικό και να ταξινομηθεί από τον δήμο μας, γιατί μέσα σε αυτό κλείνεται όλη η ιστορία του παλιού ανεπτυγμένου και μη ερειπωμένου χωριού. Του χωριού που ξεχώριζε που προσπαθούσε, που ήταν το πάλαι ποτέ ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης.
Σίγουρα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και πρώτιστα ας στηρίξουμε την προσπάθεια του πρώην δημάρχου μας, ας βρεθούν τα κονδύλια, ας βρεθούν οι άνθρωποι. Ίσως οι παλιοί κοινοτάρχες μπορούν να προσφέρουν ελάχιστες ώρες καφενείου, ώστε να μην πάνε χαμένες δεκαετίες δική τους, αλλά και δικής μας ιστορίας, ίσως μια εθελοντική ομάδα.
Ο Καποδίστριας ήταν λάθος, το κατανοούν πολλοί τώρα και όσο θα περνά ο καιρός θα μας λείπει όλο και περισσότερο η κοινότητα, ο κοινοτάρχης, το κοινοτικό γραφείο, το κοινοτικό έργο, η κοινοτική εκδήλωση, η κοινοτική εξυπηρέτηση.
Σήμερα τα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα είναι εγκαταλελειμμένα, εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα δίχως προοπτική ανάπτυξης, απαξιωμένα από την πολιτεία, την νομαρχία, το δήμο. Τα δημοτικά συμβούλια τυπικά συναντιούνται, δεν συνεδριάζουν για τα υπαρκτά προβλήματα τους και οι αποφάσεις ως επί τα πλείστον παίρνονται ερήμην όλων αυτών που θέλουν να ζήσουν στο χωριό τους.
Καλάθενες-Λουσακιές- Συρικάρι- Πολλυρήνια- Κουκουναρά – Πλάτανος- Σφηνάρι- Γραμβούσα - Μαρεδιανά, κοινότητες που είχαν κοινοτικά γραφεία και ερημώθηκαν, χωριά που απαξιώνονται μέρα με την μέρα, τοπική ιστορία που χάνετε.
- Τον Οκτώβριο του 1996 το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, κάτι σαν και αυτό που θέλουμε και μεις να κάνουμε, παρέλαβε τα βιβλία των αποφάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού Άγιος Γεώργιος Μπαξέδων, ακόμα τα ληξιαρχικά και δημογραφικά στοιχεία των κατοίκων της κοινότητας, τα οικονομικά στοιχεία (προϋπολογισμούς, απολογισμούς), τις δαπάνες και τις αποφάσεις για δημόσια έργα καθώς και φακέλους αλληλογραφίας της κοινότητας από το 1946 ως το 1968 .
149 φάκελοι 3 βιβλία, πάμπολλες σφραγίδες και εκατοντάδες φωτογραφίες από την εξέλιξη του χωριού, καθώς και τον Φάκελο με τους κοινοτικούς άρχοντες από γεννήσεως της κοινότητας, και τοποθετήθηκαν σε ειδική αίθουσα του δήμου.
Κάποιοι θέλουν και μπορούν, κάποιοι άλλοι δεν θέλουν και βρίσκουν χιλιάδες δικαιολογίες, εκατομμύρια προφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: