Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Νέο ρόλο για τη Σούδα ετοιμάζουν οι Αμερικανοί


"Τον Απρίλιο του 2008 πραγματοποιήθηκε μεγάλη άσκηση, στη Ναυτική Βάση της Σούδας, στις εγκαταστάσεις του νέου "Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής" (ΚΕΝΑΠ) το οποίο έχει αναλάβει και την ταχύρρυθμη εκπαίδευση ειδικών από όλο τον κόσμο σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την ενέργεια.
Η Σούδα λόγω της ειδικής της θέσης, θεωρήθηκε ιδανική για εκπαίδευση και βάση αποστολών με αντιτρομοκρατικό περιεχόμενο και ως εκ τούτου αναβαθμίστηκε από το ΝΑΤΟ μια και αποτελεί κόμβο της ασπίδας προστασίας των ενεργειακών δρόμων της Ευρώπης. Η βάση της Σούδας, στο χώρο του πλανήτη που μπορεί να ελέγξει, έχει αναλάβει ενεργό και σημαντικό ρόλο στον πόλεμο των αγωγών που έχει ξεσπάσει στο μεταψυχροπολεμικό οικονομικό τοπίο.
Η άσκηση του Απρίλη επικεντρώθηκε σε σενάρια και ασκήσεις που έχουν σχέση με διαδικασίες ελέγχου εμπορικών πλοίων, επιχειρήσεις απαγορεύσεως (Maritime Interdiction Operations) καθώς και επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης πλοίων που θεωρούνται ύποπτα ή κινδυνεύουν από τρομοκρατική επίθεση.
Σύμφωνα με την μελέτη που αφορά τη Σούδα, το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει ενεργό δράση καθώς διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο με συμμετοχή της δύναμης ταχείας αντίδρασης NRF, η οποία είναι μοναδική και αποτελεί βασική δύναμη για την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων των χωρών - μελών της Συμμαχίας. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν τους νέους ενεργειακούς δρόμους μονοπωλιακά και με τον απόλυτο έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων, χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ ως παγκόσμιο χωροφύλακα της ενέργειας. Σχεδόν όλες οι «φιλοαμερικανικές» κυβερνήσεις του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν ήδη συνάψει τεράστιες ενεργειακές συμφωνίες με τη Μόσχα, ακολουθώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία και σε πείσμα της Αμερικής. Η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες έχουν σαφέστατα ταχθεί υπέρ της ενεργειακής συνεργασίας με το Κρεμλίνο και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο τεράστιο παιχνίδι της παγκόσμιας κυριαρχίας, αφού μέσω αυτών θα υλοποιηθούν τα σχέδια της Ρωσίας ή θα αποκρουστούν αυτά τα σχέδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα παίζει και στα δύο ταμπλό μέσω του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αλλά και διπλωματικά μέσω του αναβαθμισμένου ρόλου της Σούδας που πρόκειται να "αστυνομεύει" τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή μας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο Ομπάμα αλλά και ο επόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής φαίνεται ότι θα επιχειρήσει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία."


Δεν υπάρχουν σχόλια: